начало

Защо румънският Конституционен съд анулира изборите за президент Защо румънският Конституционен съд анулира изборите за президент

предварително изпълнение на решение

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

предварително изпълнение на решение

Мнениеот alena_ » 11 Май 2008, 20:32

Въпросът ми е следния: Предварителното изпълнение на решение по дело за издръжка се допуска от съда служебно или ако бъде поискано изрично от страните?
alena_
Потребител

Мнениеот zurik » 11 Май 2008, 22:19

Съгласно редакцията на чл.242,ал.1 от ГПК- би следвало да е служебно
zurik
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 12 Май 2008, 20:42

Аз за тея "служебните" винаги ей така "споменавам" за всеки случай ;)
Да напомним на съда, че трябва нещичко да направи служебно ... няма лошо ... няма да навреди в най-лошия случай ;)
inspectora
Активен потребител

Мнениеот alena_ » 13 Май 2008, 11:02

Не съм направила изрично искане, защото и аз мислих, че съдът се произнася служебно, но уви. Излезе решението и няма допусното предварително изпълнение.
Може ли да се направи такова иска във въззивната инстанция?
alena_
Потребител

Мнениеот rosi_i » 13 Май 2008, 11:45

Защо не опитате с чл.244 ГПК - въпреки, че е инкорпорирано в решението, произнасянето по чл.238, ал.1 има характера на определение, което подлежи на обжалване с частна жалба, независимо от обжалването на решението.
rosi_i
Потребител

Мнениеот alena_ » 13 Май 2008, 14:43

rosi_i, според теб до кого трябва да бъде адресирано искането за издаване на определение за допускане на предварително изпълнение по чл. 240 ГПК /нов чл.244 ГПК/ - до въззивния съд или до районния издал решението?
За информация в момента тече 14 дневния срок за обжалване на пъроинстанционното решение.
МОже ли районният съд да допълни решението си в тази насока с допълнително определение?
alena_
Потребител

Мнениеот rosi_i » 13 Май 2008, 15:29

Първоначално обмислях и този вариант, но ми се струва, че може да се приложи само ако страната е направила искане, по което съдът не се е произнесъл:
"Чл. 250. (1) Страната може да поиска да бъде допълнено решението, ако съдът не се е произнесъл по цялото й искане. Молба за това може да се подаде в едномесечен срок от връчването на решението или от влизането му в сила.

(2) Съдът съобщава на насрещната страна за исканото допълване с указание за представяне на отговор в едноседмичен срок. Молбата се разглежда с призоваване на страните в открито заседание, когато съдът прецени това за необходимо с оглед изясняване на неразрешената част от спора.

(3) Съдът се произнася с допълнително решение, което подлежи на обжалване по общия ред.

В случая не става дума за направено искане, а за задължение на съда за служебно произнасяне. Не знам дали по аналагия би бил приложим текста, в смисъл че съдът е бил длъжен да се произнесе, макар и на друго основание(не искане на страната) и оттам да се иска и допълване на решението.
Като че ли и двата варианта си имат аргументите.
Така или иначе срокът за обжалване на определението е едноседмичен от съобщаването, съответно от заседанието и не знам дали в момента не е изтекъл.
Ако е изтекъл и нямаш други основания да обжалваш самото решение, все пак обжалвай в тази му част пред въззивния, за да не пропуснеш срока, а в едномесечния срок поискай допълване от съда, произнесъл решението.
Вярно е, че ако само на това основание обжалваш, ще се получи конкуренция - все пак двете съдилища ще са сезирани с произнасяне по един и същ въпрос, макар и по различен ред. При това при въззивното обжалване трябва да се има предвид и възможността за подаване на насрещна въззивна жалба с всички последици.
От друга страна, ако не обжалваш решението, възможно е съдът (първоинстанционният) да прецени, че не дължи допълнително произнасяне или да отхвърли искането за предварително изпълнение с решение - и в двата случая пък си защитена с възможност за обжалване на определението, съответно решението.
Нещо много разсъждения се получиха. Ще поровя и в съдебната практика.

Призовавам колегите с по-голям процесуален опит, ако имат желание, да се включат.
rosi_i
Потребител

Мнениеот alena_ » 13 Май 2008, 15:49

Няма да обжалвам решението, т.к. съм ищец и решението е изцяло в моя полза. Притесняваме обаче факта, че ако ответника реши да обжалва, докато тече производството въззивно, а може и касационно, решението няма да подлежи на изпълнение и няма да може да се снабдим с изпълнителен лист. Разбрахте, че става въпрос за издръжка на дете и майката наистина има нужда от тези пари. Затова търся варианти, ако разбира се има, да "поправим" грешката на съда.
alena_
Потребител

Мнениеот rosi_i » 13 Май 2008, 16:47

За касационно обжалване почти всички можем вече да забравим - при основанията за допустимост още ще ни резват мерака :)
В такъв случай пътят все пак остава чрез частна жалба пред въззивния - ако не е изтекъл 7-дневния срок, а ако еизтекъл - допълване на решението по чл.250.
rosi_i
Потребител

Назад към Семейни казуси