начало

Защо румънският Конституционен съд анулира изборите за президент Защо румънският Конституционен съд анулира изборите за президент

чл. 72 Семеен кодекс

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

чл. 72 Семеен кодекс

Мнениеот teddy_first » 16 Май 2008, 11:45

Сигурно вече е обсъждано, но докато го търся ще попитам:
Разведени родители- тя (клиент) се грижи за детето, а той- работи в Италия.
Тя иска да извади паспорт на детето и да го заведе в Италия, той отказва да се съгласи. Тя и детето имат адресна регистрация в София, а той- в Кюстендил.
Какво да го правя (казуса)?
Молба ли е или иск?
Кой е компетентния съд (местна подсъдност)?
Как го призовавам?
teddy_first
Нов потребител

Мнениеот blossom » 16 Май 2008, 12:23

Обсъждано е не веднъж, а хиляди пъти. Мнения и практики - различни. Личното ми становище е, че решение на съд на може да замести съгласието на родителя. Компетентен да разреши издаване на паспорта е ръководителят на ОДП по местоживеене на детето и от неговата преценка зависи - на него представете всички документи за отсъствието на родителя, важните обстоятелства и т.н. В случай на отказ обжалването е пред Административния съд. Прочетете другите теми и проучете местната практика във вашия район.
blossom
Потребител

Мнениеот blossom » 16 Май 2008, 14:00

Това за разрешението от съда са глупости на администрацията, която така си "измива" ръцете и за пред гражданите прахвърля топката. Всъщност точно тази администрация има право на преценка и решава въпроса. Тук пействам част от съдебно решение, където са цитирани няколко относими норми:
"Разпоредбата на чл.76 от ЗБДС действително поставя като условие съгласието и на родителя, на когото не са предоставени за упражняване родителските права и това не е случайно, предвид факта, че той има макар и ограничени права на лични отношения с тези деца. Но за да не се блокира възможността на другия родител да се установи с детето в друга държава, законът, за разлика от предходния ЗЗП, не поставя това съгласие като абсолютна предпоставка. Ако то липсва, то директорът на съответната ОДП може да откажа, т.е. законът е поставил на неговата преценка, при обсъждане на всички относими към случая обстоятелства, да реши дали да издаде искания документ, макар и да няма дадено съгласие. Не съществува вече нормата на чл.10 от ППЗЗП/отм./, която изискваше в такива случаи съдебни решения по чл.72 от СК. Едва ако директорът откаже, този негов отказ подлежи на съдебен контрол от административния съд, където ще бъде разгледана правилността на преценката му и дали е обсъдил всички относими факти. В настоящия случай ищцата не е подала заявления за издаване на паспорти, няма отказ за издаването им, а исковете са предявени с цел предварително обезпечаване на положително за нея решение на ОДП. По същество така предявен искът цели и заобикаляне на закона."
решението е по иск с правно основание чл.72 Ск и е оставен без разглеждане. Има обратната практика обаче - по инерция от стария закон, в някои съдебни райони.
blossom
Потребител

Мнениеот teddy_first » 16 Май 2008, 15:29

Аз питам конкретно:
Какво подавам- молба за спорна съдебна администрация или иск; ако е иск, какъв е той- уст., конст, осъдителен?- какъв е петитума?
Кой съд е компетентен да разгледа (примерно) спора? Като местна подсъдност.
Как призовавам бащата?
Какъв акт издава съда?
(това е за съгласие за напускане на страната; респ. би могло да се използва и за задграничен паспорт- в Паспорт. служба ми затварят телефона мама им)
DUM SPIRO SPERO
teddy_first
Нов потребител

Мнениеот blossom » 16 Май 2008, 15:40

Ако не станало ясно, отговарям конкретно - личното ми мнение е, че никакъв иск или молба за спорна администрация по този въпрос не е допустим.
Редът е - писмена молба до ОДП за издаване на поспорт без съгласие на единия родител, като се изложат всички обстоятелстав и приложата доказателства. Ако откажат издаване - изричен или мълчалив отказ - жалба на отказа пред Административен съд. Практиката на ВАС може да ви помогне също.
blossom
Потребител

Мнениеот teddy_first » 16 Май 2008, 15:43

blossom написа:Ако не станало ясно, отговарям конкретно - личното ми мнение е, че никакъв иск или молба за спорна администрация по този въпрос не е допустим.
Редът е - писмена молба до ОДП за издаване на поспорт без съгласие на единия родител, като се изложат всички обстоятелстав и приложата доказателства. Ако откажат издаване - изричен или мълчалив отказ - жалба на отказа пред Административен съд. Практиката на ВАС може да ви помогне също.
Не се обиждай, разбрах ти мнението- предишният пост беше насочен към други. За паспорта, естествено ще пробвам тази идея, но за декларацията- съгласие трябва да се мине пред съда (поне такова е преобладаващото мнение по подобните теми във форума)
DUM SPIRO SPERO
teddy_first
Нов потребител

Мнениеот teddy_first » 16 Май 2008, 15:45

pepelanka написа:За първи път ли Ви е?Къде сте завършил?
О! Велика, аз съм недостоен с нищожните си въпроси, които явно са елементарни за Вашия опит и/или университет.
DUM SPIRO SPERO
teddy_first
Нов потребител

Мнениеот blossom » 16 Май 2008, 16:11

Не намирам законова опора за такова произнасяне от съда.
blossom
Потребител

Мнениеот teddy_first » 16 Май 2008, 16:19

СК Чл. 72. Родителските права и задължения се упражняват от двамата родители заедно и поотделно. При разногласие между тях спорът се решава от районния съд след изслушване на родителите и ако е необходимо, на детето. Решението може да се обжалва по общия ред.
Този текст, обаче е силно неясен
DUM SPIRO SPERO
teddy_first
Нов потребител

Re: чл. 72 Семеен кодекс

Мнениеот teddy_first » 16 Май 2008, 16:42

pepelanka написа:Какво да го правя (казуса)?
Молба ли е или иск?
Кой е компетентния съд (местна подсъдност)?
Как го призовавам?
Отговорите на тези въпроси са в закона!Поне сте се явявали на изпит! :lol:
Благодаря! Сега вече наистина знам какво да правя!
DUM SPIRO SPERO
teddy_first
Нов потребител

Мнениеот blossom » 17 Май 2008, 09:11

би могло да се иска от съда произнасяне по спора между родителите дали да се изведе детето, но в това производство съдът разрешава конкретен спор - т.е. може да постанови детето да бъде изведено от страната еди-къде си еди-кога си, за някакъв си период. Не мисля, че е възможно да се иска принципно, майката да може да го извежда от страната когато и колкото пъти си иска, защото не се иска от съда разрешение за извеждането, а разрешаване на конкретен спор. Зная за много случаи, в които се иска обаче последното. Може да опитате - нали от съд всичко се иска.
blossom
Потребител

Мнениеот Magnolia » 17 Май 2008, 13:34

teddy_first написа:Аз питам конкретно:
Какво подавам- молба за спорна съдебна администрация или иск; ако е иск, какъв е той- уст., конст, осъдителен?- какъв е петитума?
Кой съд е компетентен да разгледа (примерно) спора? Като местна подсъдност.
Как призовавам бащата?
Какъв акт издава съда?
(това е за съгласие за напускане на страната; респ. би могло да се използва и за задграничен паспорт- в Паспорт. служба ми затварят телефона мама им)

Иск.
За другото дай мейл да ти пратя сламка.
Magnolia
Потребител

Мнениеот teddy_first » 17 Май 2008, 20:59

DUM SPIRO SPERO
teddy_first
Нов потребител

Назад към Семейни казуси