- Дата и час: 21 Дек 2024, 08:25 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
продажба на единствено жилище
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
25 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
продажба на единствено жилище
Здравейте,
При кои случаи съдия-изпълнител може да продаде единствено жилище?
Благодаря на всички, които ми отговорят.
Благодаря на всички, които ми отговорят.
- pomosht
- Нов потребител
Чл. 444. Изпълнението не може да бъде насочено върху следните вещи на длъжника - физическо лице: 7. жилището на длъжника, ако той и никой от членовете на семейството му, с които живее заедно, нямат друго жилище, независимо от това, дали длъжникът живее в него; ако жилището надхвърля жилищните нужди на длъжника и членовете на семейството му, определени с наредба на Министерския съвет, надвишаващата част от него се продава, ако са налице условията по чл. 39, ал. 2 от Закона за собствеността;
- REVOLUTION
- Активен потребител
- REVOLUTION
- Активен потребител
Re: продажба на единствено жилище
Възможно и на студентски да прилича, аз съм икономист и явно не съм се изразила правилно, но искрено ви благодаря за отговорите.
- pomosht
- Нов потребител
pomosht Бихте ли дали някакво допълнително инфо за казуса , за да ви дадем по-точни отговори.От написаното от вас могат да се направят разнопосочни изводи!
- REVOLUTION
- Активен потребител
Единствено жилище, защото в него живеят единият от родителите и едно дете /28 год. Аз живея със съпруга ми в др. жилище. Има и баба, регистрирана на този адрес, но живее на др. място в едно село. Надявам се да съм се изразила по-ясно от преди :
- pomosht
- Нов потребител
pomosht написа:Единствено жилище, защото в него живеят единият от родителите и едно дете /28 год. Аз живея със съпруга ми в др. жилище. Има и баба, регистрирана на този адрес, но живее на др. място в едно село. Надявам се да съм се изразила по-ясно от преди :
Въпросът е за изпълнително дело ли става въпрос?
- REVOLUTION
- Активен потребител
НАРЕДБА за жилищните нужди на длъжника и членовете на неговото семейство
Приета с ПМС № 31 от 15.02.2008 г., обн., ДВ, бр. 20 от 26.02.2008 г., в сила от 1.03.2008 г.
Чл. 1. С наредбата се определя жилищната нужда на длъжника и членовете на неговото семейство при насочено принудително изпълнение върху жилището на длъжника съгласно чл. 444, т. 7, предл. 2 от Гражданския процесуален кодекс.
Чл. 2. (1) Определят се следните норми за жилищни нужди на длъжника и членовете на неговото семейство:
1. на едночленно семейство - 25 кв. м жилищна площ;
2. на двучленно семейство - 40 кв. м жилищна площ;
3. на тричленно семейство - 55 кв. м жилищна площ;
4. на четиричленно семейство - 70 кв. м жилищна площ;
5. на семейство с 5 и повече членове - по 15 кв. м жилищна площ в повече за следващите членове.
(2) При определяне на необходимата жилищна площ се взема предвид и детето, което ще се роди.
(3) За задоволяване на специфични нужди към жилищната площ по ал. 1 и 2 може да се включи допълнителна жилищна площ (стая) до 15 кв. м, когато член от семейството страда от болест, която дава право на самостоятелна стая за живеене, съгласно списък, утвърден от министъра на здравеопазването, или се нуждае от помощта на друго лице съгласно експертно решение на териториалната експертна лекарска комисия (ТЕЛК) или на Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК).
ДОПЪЛНИТЕЛНА РАЗПОРЕДБА
§ 1. (1) Жилищната площ по наредбата се определя като сбор от площите на помещенията в жилището, предназначени за обитаване - дневни, спални, детски стаи и трапезарии (когато има кухня с място за хранене), измерени по вътрешния контур на съответните вертикални конструктивни елементи - стени и колони.
(2) В площта по ал. 1 не се включват: кухненските боксове, самостоятелните кухни, трапезариите (когато няма кухня с място за хранене), вестибюлите без пряко осветление, нишите за спане, както и обслужващите и спомагателните помещения - бани, тоалетни, преддверия, коридори, килери, складове, изби, тавански помещения и други подобни.
ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ
§ 2. (В сила от 26.02.2008 г. - ДВ, бр. 20 от 2008 г.) До влизането в сила на Гражданския процесуален кодекс (ДВ, бр. 59 от 2007 г., в сила от 1 март 2008 г.) министърът на здравеопазването утвърждава списък на болестите, които дават право на самостоятелна стая за живеене.
§ 3. Наредбата се приема на основание чл. 444, т. 7, предл. 2 от Гражданския процесуален кодекс.
§ 4. Наредбата влиза в сила от деня на влизането в сила на Гражданския процесуален кодекс с изключение на § 2 , който влиза в сила от деня на обнародването на наредбата в "Държавен вестник"
Приета с ПМС № 31 от 15.02.2008 г., обн., ДВ, бр. 20 от 26.02.2008 г., в сила от 1.03.2008 г.
Чл. 1. С наредбата се определя жилищната нужда на длъжника и членовете на неговото семейство при насочено принудително изпълнение върху жилището на длъжника съгласно чл. 444, т. 7, предл. 2 от Гражданския процесуален кодекс.
Чл. 2. (1) Определят се следните норми за жилищни нужди на длъжника и членовете на неговото семейство:
1. на едночленно семейство - 25 кв. м жилищна площ;
2. на двучленно семейство - 40 кв. м жилищна площ;
3. на тричленно семейство - 55 кв. м жилищна площ;
4. на четиричленно семейство - 70 кв. м жилищна площ;
5. на семейство с 5 и повече членове - по 15 кв. м жилищна площ в повече за следващите членове.
(2) При определяне на необходимата жилищна площ се взема предвид и детето, което ще се роди.
(3) За задоволяване на специфични нужди към жилищната площ по ал. 1 и 2 може да се включи допълнителна жилищна площ (стая) до 15 кв. м, когато член от семейството страда от болест, която дава право на самостоятелна стая за живеене, съгласно списък, утвърден от министъра на здравеопазването, или се нуждае от помощта на друго лице съгласно експертно решение на териториалната експертна лекарска комисия (ТЕЛК) или на Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК).
ДОПЪЛНИТЕЛНА РАЗПОРЕДБА
§ 1. (1) Жилищната площ по наредбата се определя като сбор от площите на помещенията в жилището, предназначени за обитаване - дневни, спални, детски стаи и трапезарии (когато има кухня с място за хранене), измерени по вътрешния контур на съответните вертикални конструктивни елементи - стени и колони.
(2) В площта по ал. 1 не се включват: кухненските боксове, самостоятелните кухни, трапезариите (когато няма кухня с място за хранене), вестибюлите без пряко осветление, нишите за спане, както и обслужващите и спомагателните помещения - бани, тоалетни, преддверия, коридори, килери, складове, изби, тавански помещения и други подобни.
ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ
§ 2. (В сила от 26.02.2008 г. - ДВ, бр. 20 от 2008 г.) До влизането в сила на Гражданския процесуален кодекс (ДВ, бр. 59 от 2007 г., в сила от 1 март 2008 г.) министърът на здравеопазването утвърждава списък на болестите, които дават право на самостоятелна стая за живеене.
§ 3. Наредбата се приема на основание чл. 444, т. 7, предл. 2 от Гражданския процесуален кодекс.
§ 4. Наредбата влиза в сила от деня на влизането в сила на Гражданския процесуален кодекс с изключение на § 2 , който влиза в сила от деня на обнародването на наредбата в "Държавен вестник"
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
- kalahan2008
- Активен потребител
REVOLUTION написа:Въпросът е за изпълнително дело ли става въпрос?
pomosht написа:Здравейте,
- kalahan2008
- Активен потребител
poli_g написа::roll: Така, оставам си на позицията да има още една възможност, но и новите факти не я изясниха.
Та, ако е тя- отговорът ми е положителен и без да се съобразяват посочените норми от колегите.
Отпадане на несеквестируемостта
Чл. 445. (1) От забраните по чл. 444 не могат да се ползват длъжниците относно вещи, върху които е учреден залог или ипотека, когато взискател е заложният или ипотекарният кредитор.
(2) От забраните по чл. 444, т. 5 и 7 не могат да се ползват:
1. длъжниците по задължения за издръжка, за вреди от непозволено увреждане и от финансови начети;
2. длъжниците за случаи, предвидени със закон.
- kalahan2008
- Активен потребител
kalahan2008 написа:REVOLUTION написа:Въпросът е за изпълнително дело ли става въпрос?pomosht написа:Здравейте,
Хммм , да перифразирам тогава.Питате защото срещу жилището е насочено изпълнение заради неплащането на ваше задължение ли?
- REVOLUTION
- Активен потребител
да от изпълнително дело е, само че като наследници
- pomosht
- Нов потребител
poli_g написа:Мда... някой май загуби баса....
Не че съм страна в баса ви, но е възможно да става дума и за наследници на длъжник, конституирани като страна в изп. производство на основание чл. 429, ал. 2 ГПК.
- kalahan2008
- Активен потребител
Точно така става на въпрос за наследници на длъжник, конституирани като длъжници. За мен е доста сложно като материя и затова се обърнах към Вас.
- pomosht
- Нов потребител
pomosht написа:Точно така става на въпрос за наследници на длъжник, конституирани като длъжници. За мен е доста сложно като материя и затова се обърнах към Вас.
Тралала , тралалала , какъв обрат.Поли , считай поста за покана за изпълнение!
- REVOLUTION
- Активен потребител
Затова има развлични специалисти, ако всеки разбира от всичко ........
Знам, че адвокатите продават съвети и точно затова зададох много кратък въпрос, ако някой все пак иска да отговори. Попитаха ме за повече инфо и аз дадох.
Когато става на въпрос за информация от друга област различна от Вашата се обръщате към друг специалист /дори и по този начин/.
Благодаря на тези които отговориха
Знам, че адвокатите продават съвети и точно затова зададох много кратък въпрос, ако някой все пак иска да отговори. Попитаха ме за повече инфо и аз дадох.
Когато става на въпрос за информация от друга област различна от Вашата се обръщате към друг специалист /дори и по този начин/.
Благодаря на тези които отговориха
- pomosht
- Нов потребител
Има и друг вариянт(в случая явно не).Ако ИП е заведено преди влизане в сила на новия ГПК,то се води по стария,а там съществува § 9. (Изм. - ДВ, бр. 84 от 2003 г.) Не могат да се ползуват от разпоредбите на чл. 339, буква "ж" предприемачите-строители за задълженията им, произтичащи от строените от тях постройки, до влизането на този кодекс в сила, както и търговците за задълженията, направени от тях в това им качество.
Та ако длъжника е ЕТ....
Мен и друго ми е интересно,писах преди време,ама нямаше отговор(или съм го пропуснал).
Текста .."7. жилището на длъжника, ако той и никой от членовете на семейството му, с които живее заедно, нямат друго жилище, независимо от това, дали длъжникът живее в него; ако жилището надхвърля жилищните нужди на длъжника и членовете на семейството му, определени с наредба на Министерския съвет, надвишаващата част от него се продава, ако са налице условията по чл. 39, ал. 2 от Закона за собствеността" ..
се тълкува в смисъл,че ако длъжника има друго жилище(примерно 1/2 от наследствен имот),но сина му или съпругата ...няма,то имота е несеквестируем.А според мен би трябвало ако длъжника няма друго жилище,но сина му или съпругата му.. има,то имота е секвестируем.
Та ако длъжника е ЕТ....
Мен и друго ми е интересно,писах преди време,ама нямаше отговор(или съм го пропуснал).
Текста .."7. жилището на длъжника, ако той и никой от членовете на семейството му, с които живее заедно, нямат друго жилище, независимо от това, дали длъжникът живее в него; ако жилището надхвърля жилищните нужди на длъжника и членовете на семейството му, определени с наредба на Министерския съвет, надвишаващата част от него се продава, ако са налице условията по чл. 39, ал. 2 от Закона за собствеността" ..
се тълкува в смисъл,че ако длъжника има друго жилище(примерно 1/2 от наследствен имот),но сина му или съпругата ...няма,то имота е несеквестируем.А според мен би трябвало ако длъжника няма друго жилище,но сина му или съпругата му.. има,то имота е секвестируем.
- manol
- Младши потребител
Аз така и не разбрах защо poli_g счита че имота (единствено жилище) ще може да се обяви за продан ?
А какво става когато длъжника е Едноличен търговец ? И дълга е породен от сделки на едноличния търговец - и в този случай ли жилището е запазено ???
Също така ако той има друг имот - земя например - също ли е защитен ?
А какво става когато длъжника е Едноличен търговец ? И дълга е породен от сделки на едноличния търговец - и в този случай ли жилището е запазено ???
Също така ако той има друг имот - земя например - също ли е защитен ?
- p_dyan
- Потребител
25 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|