начало

Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство

Трябват ли свидетели за развод по чл.99, ал.3 от СК

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Трябват ли свидетели за развод по чл.99, ал.3 от СК

Мнениеот e.kalcheva » 08 Юли 2008, 18:04

Въпросът ми сигурно ще се стори смешен на адвокатите с опит, но моля да ми отговорите: Нужни ли са свидетели за развод по чл.99, ал.3 от СК. И двете страни са категорични, че не искат съда да се произнася по вината и са приложили споразумение. Моля за отговор и предварително благодаря!
e.kalcheva
Младши потребител

Мнениеот e.kalcheva » 09 Юли 2008, 01:11

А ако ответникът признае иска още с отговора на исковата молба, може ли да се приложи чл. 237 от ГПК и да се постанови решение като се укаже, че то се основава на признанието на иска и да се избегнат свидетелите?
e.kalcheva
Младши потребител

Мнениеот e.kalcheva » 09 Юли 2008, 10:31

Сърдечно благодаря и всичко най-добро!
e.kalcheva
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 09 Юли 2008, 12:40

[quote="e.kalcheva"]А ако ответникът признае иска още с отговора на исковата молба, може ли да се приложи чл. 237 от ГПК и да се постанови решение като се укаже, че то се основава на признанието на иска и да се избегнат свидетелите?[/quote]
Тези решения не се отнасят при развод.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот sunrise » 10 Юли 2008, 10:25

Спонед мен,без да имам още практика по тези казуси,ще си се гледа делото по общия ред и ще има нормално решение./Общия в смисъл на специалното по брачни искове :wink: , без да се прилагат правилата за признаване на иска и постановяване на неприсъствено решение/. Просто , ще търпи неблагоприятните последици от приклудирането на възможността да сочи основания и доказателства и той.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот sunrise » 10 Юли 2008, 11:31

Права сте ,колега! За ищеца е ясно и логично, че неявяването му , ще доведе до прекратяване на делото. Също и неяваването на единия от двамата при дела за развод по взаимно съгласие. Така , както е написано , ,може да се остане с убеждението, че съдбата на делото зависи от желанието на ответника да се яви или не. Според мен , са поприписали директно за развода по взаимно съгласие.Или може би са имали пред вид,че съдът може да напъти към медиация например, но ...
Според мен на практика , делото ще се гледа , като настъпят за него неблагоприятните последици от неявяването.
А не се приема неприсъствено решение заради спецификата на отношенията и последиците на неприсъственото решение.
Ако знаете и аз за колко норми в ГПК се чудя! :roll:
Даже си мисля дали да не отворим тук една тема , където да си споделяме топла-топла практика по новото ГПК за улеснение на всички ни.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 11 Юли 2008, 09:15

Aз мисля като sunrise.Първо не е логично провеждането на брачния процес да зависи от добрата воля на ответника дали да се яви или не.Явно става дума за техническа грешка.Според мен няма да се намери съдия , който да изтълкува така тази норма.След като в особеното исково производство не са уредени последствията от неявяването на ответника , то ще се приложат общите правила на ГПК.-142 ГПК , съответно правилата за разпределение на доказателствената тежест и другите процесуални тежести.Процесът ще се развие нормално .Според мен правилно неприсъствено решение в брачния процес не може да се постановява.Тези дела са прекалено лични , страните се познават добре и ако са в лоши отношения(могат да използват неприсъственото решение , за да изтръгнат нечестна победа).
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот enigma » 06 Авг 2008, 17:28

В самата уредба на неприсъственото решение е посочено, че ако не са налице предпоставките за постановяване на неприсъствено решение, се процедира по общия ред - чл. 239, ал. 3. Но по бракоразводни надали на някой ще му хрумне да иска неприсъствено именно поради 324.

От друга страна именно 324 ми се струва разковничето - по аргумент от него: положението с абсолютно пасивната позиция на ответника е предвидено в закона, като има само забрана за неприсъствено решение в тези случаи, на не и за решение по общия ред при пълно доказване от страна на ищеца.

А и 321, ал. 1 предвижда санкция само за неявяването на ищеца - тоест за ответника нормата е само пожелателна със забраната обаче, че не може да има неприсъствено решение.

Но докато не се стигне до решение от ВКС - това са само предположения:)
Meno Male! Scarpia.
enigma
Потребител

Назад към Семейни казуси