- Дата и час: 22 Ное 2024, 18:28 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
РЕМОНТИ НА ОБЩИТЕ ЧАСТИ В ЖИЛИЩНИТЕ СГРАДИ
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
22 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
РЕМОНТИ НА ОБЩИТЕ ЧАСТИ В ЖИЛИЩНИТЕ СГРАДИ
Живея в жилищна сграда на 3 етажа. Аз живея на последния етаж в момента покрива се нуждае от цялостен ремонт. Съседите от долните два етажа не желаят да участват в ремонта на покрива. Моята молба за съвет от Вас е: Има ли някакъв законов начин да ги принудя да заплатят част от разходите по ремонта или да го направя за моя сметка.
- pl_ivanov
- Нов потребител
Re: РЕМОНТИ НА ОБЩИТЕ ЧАСТИ В ЖИЛИЩНИТЕ СГРАДИ
Тежко ти.
Взимаш вещо лице- което казва какво трябва да се направи / Стр.М Работи / и констатира,че ремонта е спешен ,неотложен / иначе сградата погива и т.н...../ правиш ремонта за своя сметка/ пазиш фактурите/ на база събрани три оферти от три фирми по СМР, които трябва да се направят и след това....... избираш средната , но с по-дълъг гаранционен срок , и.............
Водиш дело срещу тези, които не искат за ..........на основание .т.н." водене на чужда работа без пълномощно".
Всичко това е адски досадно,бавно,скъпо и гадно , но това е единственият начин , като те съветвам вземи си адвокат ; защото има и много други важни детайли.......по процедурата/ нотар.покани, призовки, лихви,разноски, държ.такси и т.н./ . Пробвай все пак с преговори/ използвай адвокат в преговорите, а ти не се мяркай/ Успех !
Взимаш вещо лице- което казва какво трябва да се направи / Стр.М Работи / и констатира,че ремонта е спешен ,неотложен / иначе сградата погива и т.н...../ правиш ремонта за своя сметка/ пазиш фактурите/ на база събрани три оферти от три фирми по СМР, които трябва да се направят и след това....... избираш средната , но с по-дълъг гаранционен срок , и.............
Водиш дело срещу тези, които не искат за ..........на основание .т.н." водене на чужда работа без пълномощно".
Всичко това е адски досадно,бавно,скъпо и гадно , но това е единственият начин , като те съветвам вземи си адвокат ; защото има и много други важни детайли.......по процедурата/ нотар.покани, призовки, лихви,разноски, държ.такси и т.н./ . Пробвай все пак с преговори/ използвай адвокат в преговорите, а ти не се мяркай/ Успех !
- младежа
Има и по-бърз начин: Управителят свиква общо събрание на етажната собственост, където се приема решение за ремонт на покрива, избира се изпълнител, съответно се определя размера на вноската, която всеки собственик следва да внесе за покриване на разноските, както и срок, в който следва да се внесе.
Ако Вашите двама комшии не внесат в определения срок определените от ОС вноски, управителят може да се снабди с изпълнителен лист, като следва да представи в Районния съд искане, придружено от заверено от него или от управотелния съвет копие на решението на ОС. Така ще избегнете дългия исков процес, отделно, че комшиите обикновено се стряскат като видят издадения изпълнителен лист и плащат доброволно и въобще не се стига до изпълнително производство.
Успех
Ако Вашите двама комшии не внесат в определения срок определените от ОС вноски, управителят може да се снабди с изпълнителен лист, като следва да представи в Районния съд искане, придружено от заверено от него или от управотелния съвет копие на решението на ОС. Така ще избегнете дългия исков процес, отделно, че комшиите обикновено се стряскат като видят издадения изпълнителен лист и плащат доброволно и въобще не се стига до изпълнително производство.
Успех
- Случайна
Уважаема Случайна, човекът казва, че неговите съседи не искат да участват в разходите за ремонта-очевидно е, че проблемът е и свикването на общо събрание на ЕС. А след като няма решение на общото събрание за извършване на ремонт на общите част, няма въз основа на какво направо да се издаде изпълнителен лист. Младежът е напълно прав.
- Thod
Общо събрание на етажните собственици се провежда дори и когато не са се явили всички собственици, достатъчно е те да са поканени / писмено/ да присъстват на събранието и запознати с въпросите, които ще се разгледат. Погледнете Правилника за управлението, реда и надзора в етажната собственост, утвърден с постановление № 1486 на министерския съвет от 1951г. и Постановление № 201 от 03.09.2002г. за изменение и допълнение на Правилника за управлението, реда и надзора в етажната собственост. Уважаеми Thod -customer , "Случайна" е права.
Уважаеми ****, гледал съм Правилника и там освен за кворум, се говори и за мнозинство-какво ще попречи на съседите на питащия не само да се явят, но и да гласуват против-пак няма да има взето решение на общото събрание.
[%sig%]
[%sig%]
- Thod
Ако наемател в имот, собственост на общината, бъде поканен от общото събрание на собствениците да участва в този ремонт, той трябва ли да се включи или да ги препрати към собственика? ремонтът на покриви към текущите ремонти ли спада? В договора няма изрична клауза, уреждаща въпроса?
- XENIA
Уважаеми Thod, зависи от броя на съседите, които ще са против.
В общото събрание участват собствениците и обитателите на друго основание.Това друго основание може да бъде и сключен договор за наем.В ЗЗД съществува уредба отнсоно това какви са задълженията на страните по договора.Измежду тях присъства и задължението на наемателя да участва в разноските по поддържане.Тъй като наемателят се явява и ползвател освен на изключителната собственост още и на общите части на сградата, то той трябва да участва в разноските по поддръжката на тези общи части.
- паола
Аз също живея на последен етаж. От поне 4 години в нас тече и никой за нищо не си мръдна пръстта, макар че всички знаят за проблема. Когато стана непоносимо, извиках майстори, които ремонтираха покрива. Имам фактури за труда и материалите. Сега, естествено, някои от съседите не искат да поемат своята част от разхода.
Мога ли да направя нещо, да си изкарам изпълнителен лист на база фактурите, при положение че реално не е имало свикано общо събрание по въпроса точно преди ремонта?
Мога ли да направя нещо, да си изкарам изпълнителен лист на база фактурите, при положение че реално не е имало свикано общо събрание по въпроса точно преди ремонта?
- 6tur4o
- Нов потребител
"Общото събрание не може да откаже извършването на разноски, които са необходими за поддържането или за възстановяването на общите части от сградата" ПУРНЕС.
Трябва да се свика общо събрание и ако случайно то реши, че няма нужда да се поправя покрива, на общо основание може да се заведе иск срещу съсобствениците. В този иск може да се представят фактурите за ремонта. После следва снабдяване с изпълнителен лист срещу неучавстващите в ремонта и т.н.
Трябва да се свика общо събрание и ако случайно то реши, че няма нужда да се поправя покрива, на общо основание може да се заведе иск срещу съсобствениците. В този иск може да се представят фактурите за ремонта. После следва снабдяване с изпълнителен лист срещу неучавстващите в ремонта и т.н.
- ostin
- Потребител
Младежа е прав - правиш ремонта за своя сметка и след това водиш дело.А ако ремонта струва определена сума,а ти имаш само половината?
- bastet
- Нов потребител
Здравейте!
Имам въпросче-как се разпределят разходите по ремонта на общите части-по равно м/у всички собственици на апартаменти или според квадратурата на обитаваните от тях жилища?/Т.е. по-големите апартаменти с по-голям дял в общите части плащат по-голяма сума/
Благодаря!
Имам въпросче-как се разпределят разходите по ремонта на общите части-по равно м/у всички собственици на апартаменти или според квадратурата на обитаваните от тях жилища?/Т.е. по-големите апартаменти с по-голям дял в общите части плащат по-голяма сума/
Благодаря!
- jkararaevaa
- Нов потребител
Уважаеми колеги,
Аз имам подобен проблем на описания, като при мен става въпрос за ремонт на теч на мръсна вода от отходните/фекалиите/, като теча е от горния над мен апартамент. Поисках съдействие от домоуправителя/ослушва се/, подадох жалба до кмета на общината/ослушва се/.
Преди два дни ми се каза на общо събрание, че това не е ремонт на общи части, а на частна собственост.
Безизходица!
Дайте идея, която да разруши статуквото и да се присъпи към ремонта на тръбата за отходната вода.
А няма как да вляза в горното жилище там също се ослушват.
Аз имам подобен проблем на описания, като при мен става въпрос за ремонт на теч на мръсна вода от отходните/фекалиите/, като теча е от горния над мен апартамент. Поисках съдействие от домоуправителя/ослушва се/, подадох жалба до кмета на общината/ослушва се/.
Преди два дни ми се каза на общо събрание, че това не е ремонт на общи части, а на частна собственост.
Безизходица!
Дайте идея, която да разруши статуквото и да се присъпи към ремонта на тръбата за отходната вода.
А няма как да вляза в горното жилище там също се ослушват.
Гражданите са длъжни да спазват и изпълняват Конституцията и законите. Те са длъжни да зачитат правата и законните интереси на другите/чл.58 от Конституцията/
http://www.youtube.com/watch?v=BP7WGKWPZKg
Емил Димитров-Ако си дал…не си живял на празно!
http://www.youtube.com/watch?v=BP7WGKWPZKg
Емил Димитров-Ако си дал…не си живял на празно!
- todorb2000
- Потребител
имам същия проблем с ремонт на покрива,само дето не сме 3етажна,а 2-етажна сграда.Общо събрание?АБСУРД.Тези от първия етаж не само не искат да участват в ремонта на покрива,но и като разбраха че ще го направим сами - нов покрив с изграждане на капандури/отдолу тавана е изцяло наш/веднага се светнаха за правата си на заинтересовани лица и подадоха жалба в кметството,че не са съгласни./от чиста завист и злоба/И да участват в ремонт също не са съгласни!Е добре,идваха и от Кметството по местиживеене и от голяма Община на оглед и констатираха,ужасното състояние на 50-годишен покрив,заплашващ живота на обитателите....И двете общини поотделно написаха Предписания за неотложен ремонт до собствениците/2-та етажа/,не знам защо не издадоха Заповед.Вече 2-3 години минаха и покривът тече и съседите ни тормозят.
Смятям да ангажирам адвокат,който да изиска от съда да определи кой да извърши ремонта срещу обезщетение от другия собственик.След това като определи мен да направя ремонта и да си искам парите.
Те съседите си мислят,че са недосегаеми.т.е. дори да ги осъдя ще има да чакам докато си взема парите...Като си знаят правата,да си спазват и задълженията,ама жалбите са все още безплатни...
Смятям да ангажирам адвокат,който да изиска от съда да определи кой да извърши ремонта срещу обезщетение от другия собственик.След това като определи мен да направя ремонта и да си искам парите.
Те съседите си мислят,че са недосегаеми.т.е. дори да ги осъдя ще има да чакам докато си взема парите...Като си знаят правата,да си спазват и задълженията,ама жалбите са все още безплатни...
- zlato
- Младши потребител
Който ти дава съвети за наемане на адвокат,
е "луд за връзване" или подставено лице!
Прави си ремонта и да си жив и здрав!
Всичко друго е лъжа и ... още повече пари!
е "луд за връзване" или подставено лице!
Прави си ремонта и да си жив и здрав!
Всичко друго е лъжа и ... още повече пари!
- prophecy
- Младши потребител
Profeci,вече е много късно да мисля като вас.Решението е изцяло мое.Тук не става дума вече само за ремонт,а за права и задължения на съкооператорите.Искам да накарам съседите да си платят за злобата и завистта,колкото и да ми струва.
Ако бяхте на мое място,ще ви разкажа накратко-как бихте постъпили?
Къща на 2етажа.Вие сте собственик на 2рия етаж,цялото таванско помещение и стълбите водещи до него./те водят и до етажа Ви/
Съседа Ви има 1-вия етаж към който водят отделни стълби/взел е повече от мазите,затова няма таван,а и няма как да стигне до него,трябва да мине през вашите стълби./
След 50 год/тогава е строена къщата/се налага ремонт на покрива,който е в ужасно състояние тече и наводнява апартамента ви на 2-рия етаж.Необходим е ремонт на почти на целия покрив.
Съседите казват- на нас не ни тече,ние пари не даваме.
Вие решавате/като добре познавате съседите си,че ще се циганят до последно но няма да платят/,да не ги занимавате и да им искате пари за ремонт, а да направите преустройство на собственото си таванско помещение,като изградите капандури и така един нов покрив./в договор между двамата съдружника при делбата на къщата е залегнато също,че този от 2-ри етаж има право да "изгражда от тавана,стаи,апартамент и т.н.без другия от 1-ви етаж и неговите наследници да имат каквито и да е претенции"/.За съжаление ми казаха че не мога да се възползувам от тази уговорка,в момента важи Закона за ет.собственост./Аз съм купувач на етажа,а съседите са наследници,на тези дето са строили/.
Правите Проекти и всичко свързано с издаване на разрешение за строеж-нерви,време и много пари.
Излиза РС и в 14дневния срок съседката Ви отдолу пуска една безплатна жалба и РДНСК отменя разрешението за строеж.
Вие сте с една торба разрешителни и документи,изпразнена банкова сметка и с течащ покрив над главите Ви,като завали непременно трябва да има човек да изпразва легените от течовете,защото иначе водата ще наводни етажа.
Съседката злобее,че Вие искате да правите "хотел" отгоре....и отново не желае ремонт,без да се променят общите части - покривът.
Още един път Ви повтарям,тя ако не погледне нагоре няма и да разбере,че има направена някаква промяна,защото няма и достъп,няма и собственост горе.
Щеше да има един нов покрив,улуци и т.н. за седващите 5о год.,но ......
Е Профеци,все още ли поддържате мнението си?
Ако бяхте на мое място,ще ви разкажа накратко-как бихте постъпили?
Къща на 2етажа.Вие сте собственик на 2рия етаж,цялото таванско помещение и стълбите водещи до него./те водят и до етажа Ви/
Съседа Ви има 1-вия етаж към който водят отделни стълби/взел е повече от мазите,затова няма таван,а и няма как да стигне до него,трябва да мине през вашите стълби./
След 50 год/тогава е строена къщата/се налага ремонт на покрива,който е в ужасно състояние тече и наводнява апартамента ви на 2-рия етаж.Необходим е ремонт на почти на целия покрив.
Съседите казват- на нас не ни тече,ние пари не даваме.
Вие решавате/като добре познавате съседите си,че ще се циганят до последно но няма да платят/,да не ги занимавате и да им искате пари за ремонт, а да направите преустройство на собственото си таванско помещение,като изградите капандури и така един нов покрив./в договор между двамата съдружника при делбата на къщата е залегнато също,че този от 2-ри етаж има право да "изгражда от тавана,стаи,апартамент и т.н.без другия от 1-ви етаж и неговите наследници да имат каквито и да е претенции"/.За съжаление ми казаха че не мога да се възползувам от тази уговорка,в момента важи Закона за ет.собственост./Аз съм купувач на етажа,а съседите са наследници,на тези дето са строили/.
Правите Проекти и всичко свързано с издаване на разрешение за строеж-нерви,време и много пари.
Излиза РС и в 14дневния срок съседката Ви отдолу пуска една безплатна жалба и РДНСК отменя разрешението за строеж.
Вие сте с една торба разрешителни и документи,изпразнена банкова сметка и с течащ покрив над главите Ви,като завали непременно трябва да има човек да изпразва легените от течовете,защото иначе водата ще наводни етажа.
Съседката злобее,че Вие искате да правите "хотел" отгоре....и отново не желае ремонт,без да се променят общите части - покривът.
Още един път Ви повтарям,тя ако не погледне нагоре няма и да разбере,че има направена някаква промяна,защото няма и достъп,няма и собственост горе.
Щеше да има един нов покрив,улуци и т.н. за седващите 5о год.,но ......
Е Профеци,все още ли поддържате мнението си?
- zlato
- Младши потребител
Правите ремонта за своя сметка и с платежните документи и всички предписания от Общината , че ремонта е неотложен отивате в съда. Покривът е обща част и няма начин съдът да не ги осъди да платят своя дял. Успех !
- kirile
- Потребител
22 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|