- Дата и час: 21 Дек 2024, 07:59 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Развод по взаимно съгласие преди да са изтекли три години?!
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
14 мнения
• Страница 1 от 1
Развод по взаимно съгласие преди да са изтекли три години?!
Преди време получих ценни съвети за развод по чл.99, ал.3 от СК и отново се обръщам с молба за съдействие. По същото това дело съдията е указал на молителите, че при желание от тяхна страна могат да се разведат по взаимно съгласие. От ИМ и приложеното към нея удостворение за сключен граждански брак е очевидно, че липсва задължителното условие на чл.100, ал.2 от СК, а именно не са изтекли три години от сключването на брака. Вярно, че в проекта за нов СК това изискване е отпаднало, но значи ли, че някои съдии вече се ръководят от него?
- e.kalcheva
- Младши потребител
Re: Развод по взаимно съгласие преди да са изтекли три годин
e.kalcheva написа:Преди време получих ценни съвети за развод по чл.99, ал.3 от СК и отново се обръщам с молба за съдействие. По същото това дело съдията е указал на молителите, че при желание от тяхна страна могат да се разведат по взаимно съгласие. От ИМ и приложеното към нея удостворение за сключен граждански брак е очевидно, че липсва задължителното условие на чл.100, ал.2 от СК, а именно не са изтекли три години от сключването на брака. Вярно, че в проекта за нов СК това изискване е отпаднало, но значи ли, че някои съдии вече се ръководят от него?
Не, не означава това
Разводът си е по исков ред, но съдът няма да се произнесе по вината за ДНРБ ако съпрузите представят споразумение по определени в СК въпроси - относно децата, семейното жилище и т.н. Съдържанието му е идентично със споразумението при развода по взаимно съгласие.
По този начин процедурата се редуцира значително и се спестяват време, средства и .. нерви
Присъдите на съдбата не подлежат на обжалване!!!
В. Коняхин
В. Коняхин
- mishi_83
- Потребител
Още с ИМ е представено и споразумение, като изрично е посочено, съдът да не се произнася по вината. Така че въпросът ми остава.
- e.kalcheva
- Младши потребител
Нещо не ми се връзва това , което казвате. Може би не сте разбрали точно.
Първо, съдията не може да се ръководи от неприети закони, това е абсурдно.
Второ, двете производства са различни и съдът няма право да указва по кое да се развеждат страните.
Първо, съдията не може да се ръководи от неприети закони, това е абсурдно.
Второ, двете производства са различни и съдът няма право да указва по кое да се развеждат страните.
- sunrise
- Активен потребител
e.kalcheva написа:Още с ИМ е представено и споразумение, като изрично е посочено, съдът да не се произнася по вината. Така че въпросът ми остава.
В такъв случай или не сте си задали въпроса правилно, или съдията "леко" се е заблудил
Присъдите на съдбата не подлежат на обжалване!!!
В. Коняхин
В. Коняхин
- mishi_83
- Потребител
Съдът има задължение по чл.321, ал.2 от ГПК "отново да напъти страните към медиация или друг способ за доброволно уреждане на спора", значи трябва да ги е напътил и преди първото заседание. Ако страните заявят тогава, че са постигнали споразумение - по чл.321, ал.5, алт.2 се преминава към производство за развод по взаимно съгласие. Т.е. според мен в случая не се изисква наличието на материалните предпоставки за развода по чл.100 СК - 3г.брак, но производството се води по този ред. Новият режим реално изключва предходния вариант по чл.99, ал.3 СК - решение по исков ред без признасяне по вината - получавате същото решение по по охранително производство и то без изискването за 3г. брак. Процесуалният закон "леко" дерогира материалния, но да му беше само това кусура.
Само не ми е ясно защо с искова молба сте представили споразумение
Само не ми е ясно защо с искова молба сте представили споразумение
- blossom
- Потребител
blossom, не мисля, че е възможно при постигане на споразумение да се премине към производството по взаимно съгласие без да са изминали 3 г. от сключването на брака. Нещо повече - на семинар по новия ГПК, съдия от ВКС изрази такова становище - че не може да се мине към пр-во по взаимно съгласие при постигане на споразумение в хода на исковия бракоразводен процес, ако не са изтекли 3г. от скл. на брака.
Ако някой вече е преминавал от исково пр-во към пр-во за развод по взаимно съгласие преди 3г- от скл. на брака - нека пише тук !
Ако някой вече е преминавал от исково пр-во към пр-во за развод по взаимно съгласие преди 3г- от скл. на брака - нека пише тук !
- rts
- Активен потребител
Точно на един такъв семинар съдия от ВКС обясни, че нямало значение изискването по чл.100 за 3г. брак, в описаната по-горе хипотеза. Прави-криви при нас го правим и досега съм имала два-три такива развода, успешно прикючили с необжалваеми решения. Макар само в единия да не бе налице условието за 3г. брак.
- blossom
- Потребител
Не казвам, че я отменя и също смятам това за невъзможно. но кажете при действието на стария ГПК при представяне в хода на исков процес на споразумение - по чл.99, ал.3, имаше ли изискване на 3г. от сключване на брака?
- blossom
- Потребител
Не , но ГПК не препраща към реда по чл.99/3/, говори за развод по взаимно съгласие. Нали при развода по чл.99/3/, не се променя характера на производството.
Наистина ,ще трябва да споделят колегите опита си.
Наистина ,ще трябва да споделят колегите опита си.
- sunrise
- Активен потребител
Мисля,че отговорът на поставения въпрос е в ТР 60/12.08.1987г.
"Следва ли в споразумението по чл. 99, ал. 3 СК да се възпроизвежда текстуално и утвърждава със съдебно решение за прекратяване на брака или се оформя като съдебна спогодба по реда на чл. 125, ал. 1 ГПК във връзка с чл. 365 ЗЗД и по какъв ред може да се атакува порочното решение.
Общо събрание на гражданската колегия на ВС, за да се произнесе по горните въпроси взе предвид следното:
Разпоредбата на чл. 99, ал. 3 СК е нова. Същата наподобява на споразумение при развод по взаимно съгласие по чл. 101, ал. 1 СК.
По отношение съдържанието на споразумението при развод без вина и развод по взаимно съгласие няма различия. Въпросите, по които трябва да постигнат споразумение съпрузите, са едни и същи както и по чл. 99, ал. 3, така и по чл. 101, ал. 1 СК.
Различието се състои в това, че при развод по взаимно съгласие по чл. 101, ал. 1 СК се предвижда споразумението да се утвърждава от съда, като той проверява дали са защитени интересите на децата.
Решението по допускане на развода възпроизвежда споразумението, което трябва да съдържа части относно имуществените отношения, упражняването на родителските права, издръжката, ползуването на семейното жилище.
За разлика от чл. 101, ал. 1 СК в редакцията на чл. 99, ал. 3 СК не се предвижда изрично проверка дали са защитени интересите на децата, а така също и срок за отстраняване недостатъците на споразумението...."
"Следва ли в споразумението по чл. 99, ал. 3 СК да се възпроизвежда текстуално и утвърждава със съдебно решение за прекратяване на брака или се оформя като съдебна спогодба по реда на чл. 125, ал. 1 ГПК във връзка с чл. 365 ЗЗД и по какъв ред може да се атакува порочното решение.
Общо събрание на гражданската колегия на ВС, за да се произнесе по горните въпроси взе предвид следното:
Разпоредбата на чл. 99, ал. 3 СК е нова. Същата наподобява на споразумение при развод по взаимно съгласие по чл. 101, ал. 1 СК.
По отношение съдържанието на споразумението при развод без вина и развод по взаимно съгласие няма различия. Въпросите, по които трябва да постигнат споразумение съпрузите, са едни и същи както и по чл. 99, ал. 3, така и по чл. 101, ал. 1 СК.
Различието се състои в това, че при развод по взаимно съгласие по чл. 101, ал. 1 СК се предвижда споразумението да се утвърждава от съда, като той проверява дали са защитени интересите на децата.
Решението по допускане на развода възпроизвежда споразумението, което трябва да съдържа части относно имуществените отношения, упражняването на родителските права, издръжката, ползуването на семейното жилище.
За разлика от чл. 101, ал. 1 СК в редакцията на чл. 99, ал. 3 СК не се предвижда изрично проверка дали са защитени интересите на децата, а така също и срок за отстраняване недостатъците на споразумението...."
- eklekti4kata
- Потребител
Повярвайте, че въпроса ми и изложените твърдения са напълно коректни, колкото и абсурдно да ви звучат. Естествено, че добре съм разбрала разпореждането на съда, което имам и в писмена форма. В него се указва, че с молба изходяща и от двете страни може да се посочи дали желаят развод по реда на чл.100 от СК. Също бях на семинар за новия ГПК, който се проведе в х-л Родина. Тогава съдия Белазелков от ВКС, че отпадали помирителните заседания и изискването за 3 г. брак при развод по взаимно съгласие. Щом съдията предлага ще подадем молба, колкото и незаконосъобразно да ми се струва.
- e.kalcheva
- Младши потребител
Не смятам за незаконосъобразно представянето на споразумение след насрочване на делото и получаване на указанията от съда - напротив, точно това е новият ред. Предходният ми пост се отнасяше за споразумение, депозирано с ИМ. След като предявявате молба по исков ред, как едновременно с нея представяте и споразумение/или нещо не разбрах?/. Ако има такова в ИМ би следвало директно да се образува производство по взаимно съгласие, от самото начало. Ако молбата е искова, производството си стартира като исково и при представяне в по-късен момент на споразумение се чете определение за преминаване към производство по взаимно съгласие. Това имах предвид, стига правилно да съм разбрала вашия казус.
- blossom
- Потребител
14 мнения
• Страница 1 от 1
|
|