начало

Може ли да се търси отговорност от прокуратурата по ЗОДОВ за разследване срещу неизвестен извършител Може ли да се търси отговорност от прокуратурата по ЗОДОВ за разследване срещу неизвестен извършител

брак и развод с чужденец

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

брак и развод с чужденец

Мнениеот eleiana » 03 Авг 2008, 13:56

моля за помощ по въпроса ми,за да знам как да процедирам.
Омъжена съм за гръцки гражданин от септември 2007 година,брака е сключен в Гърция,регистриран е в Бг.ако искам да се разведем(тъй като все още не сме го обсъдили не знам дали ще е по взаимно съгласие) каква е процедурата и какво да очаквам като развитие на нещата.Може ли при желание и на двамата да се разведем в БГ,в града в който е регистриран брака или трябва да ходя до Гърция.
Нямаме дете,нито общо имущество за подялба.Искам просто този брак да бъде прекратен по най-бързия начин без усложнения.
Благодаря Ви!
eleiana
Нов потребител

Re: брак и развод с чужденец

Мнениеот diaida » 03 Авг 2008, 15:36

eleiana написа:моля за помощ по въпроса ми,за да знам как да процедирам.
Омъжена съм за гръцки гражданин от септември 2007 година,брака е сключен в Гърция,регистриран е в Бг.ако искам да се разведем(тъй като все още не сме го обсъдили не знам дали ще е по взаимно съгласие) каква е процедурата и какво да очаквам като развитие на нещата.Може ли при желание и на двамата да се разведем в БГ,в града в който е регистриран брака или трябва да ходя до Гърция.
Нямаме дете,нито общо имущество за подялба.Искам просто този брак да бъде прекратен по най-бързия начин без усложнения.
Благодаря Ви!

Според мен би било добре да се разделите по взаимно съгласие. Може и да не е в града в който е сключен брака. Може да речем и в София да се разведете. Но ще ви трябва адвокат и да му представите акта за брак, да ви състави молбата и т.н.
Всичко става за около 2, 3 месеца максимум.
Въпросът е след като се разтрогне брака, отново да заявите разтрогването в Гърция, за да го впишат и там и да ви издадат съответния документ от Гърция за Οικογενειακή Κατάσταση; знаете какво значи това.
С Решението на нашия съд (ако тук е развода) си изваждате ново Удостоверение за сем. положение (в което вече пише разведена). Превежда се на гръцки, легализира се с апостил, превежда се и Решението на съда за развода и тези 2 документа се носят в Гърция в общината по местожителство (на вас и на съпруга ви).
Изображение http://www.save-darina.org ...Остава аромат и в ръката, подарила розата! http://vbox7.com/play:cb237e95
Аватар
diaida
Активен потребител

Мнениеот eleiana » 03 Авг 2008, 15:54

много ви благодаря за отговора,а нужно ли е аз лично да ходя до гърция,не може ли той лично да уреди тези неща,тъй като аз нямам интерес от това,за мен като български гражданин е важно тук да съм официално разведена.
Може ли още един въпрос..чета по някакъв член от СК че ако не са минали 3 години от брака не е възможен развод по взаимно съгласие.Вярно ли е?
eleiana
Нов потребител

Мнениеот diaida » 03 Авг 2008, 15:58

eleiana написа:много ви благодаря за отговора,а нужно ли е аз лично да ходя до гърция,не може ли той лично да уреди тези неща,тъй като аз нямам интерес от това,за мен като български гражданин е важно тук да съм официално разведена.
Може ли още един въпрос..чета по някакъв член от СК че ако не са минали 3 години от брака не е възможен развод по взаимно съгласие.Вярно ли е?

За първото питане - да, може да го направи и той в Гърция, ако обаче изрично го упълномощите (Пълномощно пак преведено и легализирано с апостил). Но мисля, че за окончателното приключване на нещата и промяната на името ви в личните документи ще е необходим и документа от Гърция за това, че развода е вписан и там.

А за самото дело в България може да ви каже само адвоката ви.
Изображение http://www.save-darina.org ...Остава аромат и в ръката, подарила розата! http://vbox7.com/play:cb237e95
Аватар
diaida
Активен потребител

Назад към Семейни казуси