начало

Може ли да се търси отговорност от прокуратурата по ЗОДОВ за разследване срещу неизвестен извършител Може ли да се търси отговорност от прокуратурата по ЗОДОВ за разследване срещу неизвестен извършител

Пак наследствени проблеми - моля помогнете ми

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Пак наследствени проблеми - моля помогнете ми

Мнениеот tania_blagova » 03 Авг 2008, 22:53

Зравейте, накратко моя казус: върнаха наследстена гора в Старозагорския балкан която се води на името на починалата ми преди 15 год баба.Наследници на гората са майка ми и вуйчо ми по 1/2. Но вуйчо ми е починал и втората му съпруга има претенции да му е наследница с дъщеря си. Но вуйчо ми има син от първия си брак който също би трябвало да му е насленик. Въпроса ми е :втората жена на вуйчо ми наследница ли е в случая, или наследници са само двете му деца с по 1/2.

Ще Ви бъда безкрайно блогодарна ако някой ми отговори
Таня
tania_blagova@abv.bg
tania_blagova
Нов потребител

Re: Пак наследствени проблеми - моля помогнете ми

Мнениеот mishi_83 » 03 Авг 2008, 23:35

tania_blagova написа:Зравейте, накратко моя казус: върнаха наследстена гора в Старозагорския балкан която се води на името на починалата ми преди 15 год баба.Наследници на гората са майка ми и вуйчо ми по 1/2. Но вуйчо ми е починал и втората му съпруга има претенции да му е наследница с дъщеря си. Но вуйчо ми има син от първия си брак който също би трябвало да му е насленик. Въпроса ми е :втората жена на вуйчо ми наследница ли е в случая, или наследници са само двете му деца с по 1/2.

Таня
tania_blagova@abv.bg

Всяко едно от децата и втората жена получават по 1/3 наследствена част!
Присъдите на съдбата не подлежат на обжалване!!!

В. Коняхин
mishi_83
Потребител

Мнениеот tania_blagova » 03 Авг 2008, 23:51

mishi_83 написа:
tania_blagova написа:Зравейте, накратко моя казус: върнаха наследстена гора в Старозагорския балкан която се води на името на починалата ми преди 15 год баба.Наследници на гората са майка ми и вуйчо ми по 1/2. Но вуйчо ми е починал и втората му съпруга има претенции да му е наследница с дъщеря си. Но вуйчо ми има син от първия си брак който също би трябвало да му е насленик. Въпроса ми е :втората жена на вуйчо ми наследница ли е в случая, или наследници са само двете му деца с по 1/2.

Таня
tania_blagova@abv.bg

Всяко едно от децата и втората жена получават по 1/3 наследствена част!

А как тогава да тълкувам чл.20 ал.1 от семейния кодекс касаещо личното имущество
tania_blagova
Нов потребител

Мнениеот mishi_83 » 04 Авг 2008, 08:45

tania_blagova написа:А как тогава да тълкувам чл.20 ал.1 от семейния кодекс касаещо личното имущество

Ама сега ще се изпитваме ли? :lol:

Насочете тълкувателната си мисъл към Закона за наследството, а Семейния кодекс оставете за времето, когато решите да сключите брак..или да се разведете :wink:
Присъдите на съдбата не подлежат на обжалване!!!

В. Коняхин
mishi_83
Потребител

Мнениеот brymm » 04 Авг 2008, 09:43

tania_blagova написа:А как тогава да тълкувам чл.20 ал.1 от семейния кодекс касаещо личното имущество

Във всеки случай - не в смисъл, че личното имущество не подлежи на наследяване от съпруга. ;-)
"Ребенком на чужбине плакал я, лишь гордое твое заслышав имя,
сегодня с поседевшей головой я слезы лью над болями твоими."
brymm
Потребител

Мнениеот sunrise » 04 Авг 2008, 11:17

Тълкуването е следното:Ако беше СИО на съпрузите, съпругата ще получи 1/2/нейния си дял +1/6/наследеното от съпруга/. Понеже обаче е лично имущество, тя наследява дял , равен на дела на всяко едно от децата, т.е 1/3.
sunrise
Активен потребител

Назад към Семейни казуси