начало

Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство

Наследство при дарен имот

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Наследство при дарен имот

Мнениеот bpavlov » 05 Авг 2008, 20:47

Здрравейте, имам нужда от информация. Казусът е следния: Семейство дарява придобитият по време на брака техен апартамент на майката на мъжа (съпруга). Въпросният съпруг има и сестра. След смъртта на майката, апартамента разделя ли се между синът и дъщерята, или целият апартамент става собственост на дарителите (синът и съпругата му)? Има ли такова нещо, че при смърт на дарения имота връща обратно собствеността си единствено на дарителя? Благодаря предварително.
bpavlov
Нов потребител

Re: Наследство при дарен имот

Мнениеот donna » 05 Авг 2008, 21:05

По голяма щуротия не бях чела.Апартамента е собственост на надарения и точка.
donna
Старши потребител

Мнениеот n_ikito » 05 Авг 2008, 21:51

Наследниците ще бъдат собственици, като съпругата няма да наследи нищо.
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот bpavlov » 05 Авг 2008, 22:27

Въпросът ми беше кои са наследниците: и братът и сестрата, или само братът, който е дарител на апартамента. Съвсем ясен въпрос
bpavlov
Нов потребител

Мнениеот bpavlov » 05 Авг 2008, 22:46

Ако на някой му е абстрактно ще се опитам да съм по ясен.

Лицето Х и лицето У са брат и сестра. Лицето Z майка na X и У. Лицето F е съпруга на лицето Х. Лицата (Х+F) даряват имот на лицето Z. Лицето Z умира без завещание. Как се разпределя собствеността на дарения имот? Законните наследници на Z са само Х и У.

Скоба: въпросният имот е придобит по време на брака на Х и F.
bpavlov
Нов потребител

Мнениеот brymm » 06 Авг 2008, 09:17

Да Ви го кажем за трети път, докато не е дошъл Лютият. 8)
Имотът се наследява от брата и сестрата, Х и У. "Наследява се" значи, че те стават собственици. Няма никакво значение чий е бил имотът, преди да го придобие майката. Такова нещо, дареният имот да се връща на дарителя след смъртта на надарения, няма и никога не е имало.
"Ребенком на чужбине плакал я, лишь гордое твое заслышав имя,
сегодня с поседевшей головой я слезы лью над болями твоими."
brymm
Потребител

Назад към Семейни казуси