начало

Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство

пенсия за дете от починал родител

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

пенсия за дете от починал родител

Мнениеот bubi69 » 12 Авг 2008, 09:15

Ситуацията е следната: Бащата на детето умира, детето остава при майката, която обаче не може да се грижи за него и го настанява за доотглеждане в дом за деца лишени от родителски грижи. Бабата /майката на починалия баща/ получава съдебно решение и взема детето от дома, за да го отглежда при себе си. Въпросът е следният - Защо бабата не може да получава пенсията, която е присъдена на детето заради починалия му баща /пенсията се получава от майката въпреки, че тя не се грижи за детето/? и как да постъпи бабата, за да започне да получава тази сума? Искам също да попитам - майката дължи ли издръжка на бабата за това, че гледа синът й? Предварително благодаря
bubi69
Младши потребител

Мнениеот danito_mj » 27 Авг 2008, 19:11

Не съм адвокат,но децата ми получават пенсия от починалия им баща и знам процедурата за отпускане на наследственна пенсия.Щом има съдебно решение бабата да отглежда детето според мен трябва да отиде в НОЙ Пенсионния отдел и да съобщи за промяната.Пенсията се издава на името на детето и се получава от законният му придставител ако такъв е вече бабата няма да има проблеми-поне така предполагам.
danito_mj
Младши потребител

Назад към Семейни казуси