- Дата и час: 21 Дек 2024, 08:26 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
помогнете ми децата ми наследиха дългове
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
12 мнения
• Страница 1 от 1
помогнете ми децата ми наследиха дългове
Главният ми проблем в момента е че бившият ми съпруг оставя на децата като негови наследници необезпечен кредит които до момента с лихвите за една година е 6500.И Аз съм в шок как няма закон или поне до сега не намерих някъкво решение което да ме удовлетвори. Чудя се как може при необизпечен кредит банката да си търси парите от наследници които първо са малолетни на 9 и на 7 години или от мен като вечe съм самотен родител.Вариантите които ми даде адвокатката са да се откажа от наследство и да загубя наследствената пенсия или да водя преговори с свекъра и свекървата за един имот които бих могла евентоално да озаконя в което не съм сигурна 100 на 100 че ще успея.Аз да отстъпя имота а те да поемат кредита,от което не ми става по леко да преглътна. Ако НЯКОИ има друг вариант моля за съдеистве безкраино ще съм благодарна.
- danito_mj
- Младши потребител
Защо бивш съпруг- защото вече е починал или защото сте имали развод преди това?
Приемете наследството по опис. За децата ви това е задължително, а за Вас, ако сте наследник, е приемлив вариант. Така ще отговаряте спрямо кредитора само до размера на наследството.
И тъй като въпросът Ви за имота е ужасно неясен, най добре се консултирайте с адвокат.
Приемете наследството по опис. За децата ви това е задължително, а за Вас, ако сте наследник, е приемлив вариант. Така ще отговаряте спрямо кредитора само до размера на наследството.
И тъй като въпросът Ви за имота е ужасно неясен, най добре се консултирайте с адвокат.
Rara avis in terris
-
bebitor - Активен потребител
Съжалявам за загубата Ви.
Според мен развод няма- пише за наследствена пенсия, а тя не се следва на бивши съпруги. Та в момента, когато сте заявили претенции да получавате наследствена пенсия- вече сте приели наследството...
Що се отнася до децата и претенциите на банката- е така не става!- чл. 61, ал.2 от ЗН брани интересите на децата Ви!
Те приемат наследството само по опис!
А, пък родителите на съпруга Ви- без коментар.
Послушайте колегата Бебитор- идете при друг адвокат.
Според мен развод няма- пише за наследствена пенсия, а тя не се следва на бивши съпруги. Та в момента, когато сте заявили претенции да получавате наследствена пенсия- вече сте приели наследството...
Що се отнася до децата и претенциите на банката- е така не става!- чл. 61, ал.2 от ЗН брани интересите на децата Ви!
Те приемат наследството само по опис!
А, пък родителите на съпруга Ви- без коментар.
Послушайте колегата Бебитор- идете при друг адвокат.
- Гост.
- Старши потребител
И според мен няма развод, обаче не се наемам да гадая... И дали е направила необходимите постъпки за получаване на наследствена пенсия- пак неизвестно.
Rara avis in terris
-
bebitor - Активен потребител
Имам развод от 2002 а заема е теглен предполагам 2006.Колкото до имота когато строихме получихме разрешрние за строеж но не съм знаела че трябва да го впиша в съда,води се пристройка и е в двора на родителите му.Нямаме дело за делба и при развода му дадох правото да живее в семейното жилище а аз при родителите си. Адвоката ми предлага да го озаконя след което да водя преговори с родителите му да отстъпя имота а те да поемат дълга.Не знам какъв успех ще имам, ако я обявя за продан кои ще купи сграда без земя-къщичка без двор.За мен е непродаваема.И не мога да разбера дали ще изгубят децата наследственната пенсия.Има и още някои особенности по смъртния случаи,има обвиняем делото е приключило със споразомение и 1000 лева обещетение за което ми казаха че ще ги получат само родителите му,които се ризполагат в имота ползват вещите на починалия вземат обещетение а оставят мен и децата да плащат дългове отчайвам се от тези закони.Когато е теглил заема бившият ми съпруг е живял с друга нямат брак но е признал детето им тя също е получила писмо за каква сума не зная.Доста е заплетено ако някои има време и желание моля да ми помогне.
- danito_mj
- Младши потребител
За какво са тези 1000 лв, по убиъството ли? Иначе , децата Ви имат право да претендират обезщетение , ако съпругът Ви е убит. Вие не сте ли се интересували от делото?
- sunrise
- Активен потребител
По чл.61 ал.2 трявало ли е в някакъв определен срок да подам заявление за приемане наследство по опис.Защото аз не съм подала такова, за съжаление, не съм знаела подадох само молба за наследственна пансия на децата с което мое деиствие адвокатката ми каза че съм приела наследството изцяло.Вярно ли е? Защо тогава пише че недееспособните ... приемат наследство само по опис.
- danito_mj
- Младши потребител
При положение, че сте разведени вие не сте наследник н абившия си съпруг - единствените наследници по закон в момента са децата му (низходящите). Към вас лично банката не може да има каквито и било претенции.
- elenailtcheva
- Младши потребител
Благодаря на всички за съдействието от притеснение забравих възпитанието.Знам че наследници са децата.Искам да разбера дали като малолетни задължително/така да се каже/приемат наследство по опис като се оповавам на чл.61 ал.2 които гласи че недееспособните... приемет наследство само по опис или е трябвало преди да подам молба за наследствена пенсия да внеса декларация/или както точно се нарича там/за приемане наследство по опис.Четох тълкувенето което успях да намеря в нета и то гласеше,че на основание на спомематия вече чл.61 ал.2 малолетните приемат наследство задължително по опис.Това според моето некомпетентно мнение ме освобождава от спазването на три месечния срок предвиден от закона да декларирам,че приемат децата ми наследство само по опис.И следователно банката трябва да се задоволи само до размера на наследеното от тях имущество.Искам да ми каже някои къде точно греша ако не е така както го мисля защото с моята адвокатка която безкрайно уважавам не сме на едно мнение.Колкото до обещетението за убйството не искам да подавам-получих уведомление че мога да предявя иск от името на децата за не имуществени вреди но нямам такова желание освен ако нямам друга възможност да изляза от положението описано по горе.
- danito_mj
- Младши потребител
правилно сте разбрали, че недееспособните приемат наследството само по опис-чл.61(2)ЗН. ЗА ТЯХ ОБАЧЕ СРОКЪТ ПО ЧЛ.61(1)ЗН НЕ ВАЖИ . При това не е необходимо приемането да се вписва по реда на чл.49(1)ЗН. ОПИСЪТ ОБАЧЕ ТРЯБВА ДАСЕ СЪСТАВИ, за да се приведе в известност наследственото имущество и да се изясни въпросът за отговорността пред кредиторите на наследството. Но и КОГАТО НЕ Е извършен такъв опис, отговорността остава ОГРАНИЧЕНА и НЕ МОЖЕ ДА НАДХВЪРЛИ РАЗМЕРА НА ПОЛУЧЕНОТО ИМУЩЕСТВО. това е което мога да кажа на зададения от вас въпрос-дано да съм успяла да ви помогна поне малко.
- minkova
- Нов потребител
преди няколко години баща ми тегли пенсионерски кредит и от банката му направиха някаква застраховка
говорете с адвокатката си да прегледа договора
никоя банка не отпуска кредит без обезпечение
говорете с адвокатката си да прегледа договора
никоя банка не отпуска кредит без обезпечение
- ptodorova
- Младши потребител
Много благодаря на всички и специално на ПОЛИ и МИНКОВА бяхте ми много полезни,много ми помогнахте.БЛАГОДАРЯ.
- danito_mj
- Младши потребител
12 мнения
• Страница 1 от 1
|
|