Здравейте. Със съпруга ми сме решили да подам молба за развод, но т.к. не са минали 3 г. от сключване на брака ни, няма да е по взаимно съгласие. Преди няколко месеца изтеглихме кредит за закупуване на жилище, което още няма Акт 16 и не живеем в него. Решили сме двамата да си поделиме вноската по кредита, а той иска апартамента да остане за дъщеря ни- тя сега е на 2г.
Въпроса ми е дали съдът ще отреди аз и детето да ползваме жилището или има вероятност да реши и двамата да го ползваме? Как може да уредим въпроса с това, жилището да остане за детето ни, защото аз се притеснявам че след време мъца ми може и да промени решението си, ака създаде ново семейство.
Благодаря предварително!
- Дата и час: 21 Дек 2024, 08:02 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Рззвод и общо жилище, ипотекирано в полза на банка
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Рззвод и общо жилище, ипотекирано в полза на банка
/Като го дарите , преди развода на детето си , евентуално правото на строеж , ако още сте на този етап/.kiki написа:Здравейте. Със съпруга ми сме решили да подам молба за развод, но т.к. не са минали 3 г. от сключване на брака ни, няма да е по взаимно съгласие. Преди няколко месеца изтеглихме кредит за закупуване на жилище, което още няма Акт 16 и не живеем в него. Решили сме двамата да си поделиме вноската по кредита, а той иска апартамента да остане за дъщеря ни- тя сега е на 2г.
[b]Въпроса ми е дали съдът ще отреди аз и детето да ползваме жилището или има вероятност да реши и двамата да го ползваме? [/b]/Съдът се произнася за семейното жилище, а това не е такова по смисъла на СК, защото явно още няма характернистиките на жилище. Принципно, ако беше готово и живеехте в него, може да постанови да се ползва и от двамата, зависи./Как може да уредим въпроса с това, жилището да остане за детето ни, защото аз се притеснявам че след време мъца ми може и да промени решението си, ака създаде ново семейство.Благодаря предварително!
- sunrise
- Активен потребител
sunrise, възможно ли е дарение, при положение, че имота е ипотекиран в полза на някоя банка и месечните вноски се дължат от кредитополучателя? Аз лично не съм компетентна по този въпрос и затова не смея да съм категорична, но казуса е интересен и ще се радвам да науча как се постъпва в такъв случай.
Има право, няма правосъдие!
- kikksy
- Нов потребител
kikksy написа:... възможно ли е дарение, при положение, че имота е ипотекиран в полза на някоя банка и месечните вноски се дължат от кредитополучателя?
Юридически е възможно! Но някои банки по икономически причини така си оформят кредитите, че го правят практически невъзможно ... все пак винаги може да се говори със съответната банка (ако има такава "забрана", или предвидени "тежки последици" в договора за кредит), но за повече информация ще се наложи да се консултирате с адвокат ... няма как да се каже "какво е конкретното положение" при Вас, без да се видят документите ...
- inspectora
- Активен потребител
Юридически е възможно! Но някои банки по икономически причини така си оформят кредитите, че го правят практически невъзможно ... все пак винаги може да се говори със съответната банка (ако има такава "забрана", или предвидени "тежки последици" в договора за кредит), но за повече информация ще се наложи да се консултирате с адвокат ... няма как да се каже "какво е конкретното положение" при Вас, без да се видят документите ...[/quote]
Трябва да се отчете и факта, че ипотека върху имот на малолетно дете е нищожна - чл.73 ал.3 СК!
Трябва да се отчете и факта, че ипотека върху имот на малолетно дете е нищожна - чл.73 ал.3 СК!
- tarboxx
- Потребител
tarboxx написа:Трябва да се отчете и факта, че ипотека върху имот на малолетно дете е нищожна - чл.73 ал.3 СК!
чл.73 ал.3 СК написа:Дарение, отказ от права, даване на заем и обезпечаване на чужди задължения чрез залог, ипотека или поръчителство от ненавършили пълнолетие деца са нищожни.
tarboxx, какво по-точно имате предвид ?
Нормата предвижда нищожност на ипотека дадена от името и за сметка на детето ... ако му бъде прехвърлен ипотекиран вече имот ... защо да има проблем с ипотеката - тя си е действителна и си "стои" ...
- inspectora
- Активен потребител
tarboxx, какво по-точно имате предвид ?
Нормата предвижда нищожност на ипотека дадена от името и за сметка на детето ... ако му бъде прехвърлен ипотекиран вече имот ... защо да има проблем с ипотеката - тя си е действителна и си "стои" ...[/quote]
Да така е тя си стои към момента на родителите. Но въпроса беше ако го прехвърлят преди развода на малолетното дете, то ще стане собственик и гарант, а те длъжници по кредита. Имота вече е на малолетно дете, ако случайно спрат да плащат или просрочат, кредита може да го направят предсрочно изискуем и тогава банката кредитор ще разбере, че има прехвърлителна сделка и като и разбере че е и на малолетно дете, като нищо ще го направят предсрочно изискуем, да не говорим че и ако в самия договор за кредит пише, че нямат право да го прехвърлят без съгласие на банката кредитор. Може и да не разбере, но като имаме предвид че жилищните кредити са доста дългосрочни...В противен случай мисля, че няма проблем защото ипотеката като следва имота, правата на третите лица /в случая малолетното дете/ не се запазват, щом е придобило след ипотеката. Те сега/родителите/ са се разбрали, но после след развода всеки като си поеме пътя, ще има всеки месец да се търсят за вноските. От житейска гледна точка мисля, че не удачно, а от правна "относително недействителна"/образно казано/ спрямо банката кредитор.
Нормата предвижда нищожност на ипотека дадена от името и за сметка на детето ... ако му бъде прехвърлен ипотекиран вече имот ... защо да има проблем с ипотеката - тя си е действителна и си "стои" ...[/quote]
Да така е тя си стои към момента на родителите. Но въпроса беше ако го прехвърлят преди развода на малолетното дете, то ще стане собственик и гарант, а те длъжници по кредита. Имота вече е на малолетно дете, ако случайно спрат да плащат или просрочат, кредита може да го направят предсрочно изискуем и тогава банката кредитор ще разбере, че има прехвърлителна сделка и като и разбере че е и на малолетно дете, като нищо ще го направят предсрочно изискуем, да не говорим че и ако в самия договор за кредит пише, че нямат право да го прехвърлят без съгласие на банката кредитор. Може и да не разбере, но като имаме предвид че жилищните кредити са доста дългосрочни...В противен случай мисля, че няма проблем защото ипотеката като следва имота, правата на третите лица /в случая малолетното дете/ не се запазват, щом е придобило след ипотеката. Те сега/родителите/ са се разбрали, но после след развода всеки като си поеме пътя, ще има всеки месец да се търсят за вноските. От житейска гледна точка мисля, че не удачно, а от правна "относително недействителна"/образно казано/ спрямо банката кредитор.
- tarboxx
- Потребител
Не е точно така ...
Изобщо не знаем какво пише в договора за кредит (и в дог. за ипотеката) ... но дори и да има "забрана" за прехвърляне на имота, то никаква недействителност няма да има (относителна или неотносителна) ...
При едно такова прехвърляне никой не е ощетен - нито банката, нито родителите, най-малко пък детето, за да се говори за недействителности, невъзможности и т.н. ... в случая единственото, което би се оказало като проблем би било в облигационните отношения м/у кредитополучателите и банката (и то много зависи от клаузите в дог. за кредит), но това по никакъв начин не би рефлектирало нито върху "действителността" на ипотеката, нито върху интересите на детето ...
Не виждам къде виждате проблем в случая ... и смятам да не пиша повече по въпроса защото започваме да си говорим празни приказки ...
Изобщо не знаем какво пише в договора за кредит (и в дог. за ипотеката) ... но дори и да има "забрана" за прехвърляне на имота, то никаква недействителност няма да има (относителна или неотносителна) ...
При едно такова прехвърляне никой не е ощетен - нито банката, нито родителите, най-малко пък детето, за да се говори за недействителности, невъзможности и т.н. ... в случая единственото, което би се оказало като проблем би било в облигационните отношения м/у кредитополучателите и банката (и то много зависи от клаузите в дог. за кредит), но това по никакъв начин не би рефлектирало нито върху "действителността" на ипотеката, нито върху интересите на детето ...
Не виждам къде виждате проблем в случая ... и смятам да не пиша повече по въпроса защото започваме да си говорим празни приказки ...
- inspectora
- Активен потребител
Най-добре е двамата родители да проведат разговор с банката за своите намерения да дарят имота на детето си и да получат писмено потвърждение от банката, че кредиторът дава предварителното си съгласие за сделката и прехвърлянето няма да доведе до предсрочна изискуемост на кредита или до други неблагоприятни последици за новия собственик и за длъжниците. Детето не може да става гарант-малолетно е.
Ако има учредена ипотека в полза на банката, считам, че интересите на банката са защитени и не би трябвало да има проблем.
Ако има учредена ипотека в полза на банката, считам, че интересите на банката са защитени и не би трябвало да има проблем.
- rts
- Активен потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|