начало

Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство

Цена на иска при дело за издръжка

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Цена на иска при дело за издръжка

Мнениеот betina » 25 Авг 2008, 22:45

Здравейте! Продължавам да се изненадвам от противоречивата съдебна практика и споделям с вас конкретен случай:
Заведен е иск за издръжка, с който се иска месечна издръжка в размер на 80 лв., включително и за една година преди завеждането на иска. Останах изумена, че ИМ е оставена без движение, защото не съм посочила цената на иска. До сега не съм го правила и делата по чл.82, ал.1 от СК са приключвали успешно. Чела съм и коментар на съдия Красимир Влахов от СГС по отменения ГПК, според който: "Не е нужно отделно да се сочи цената на иска, независимо от формалното изискване на чл.98, ал.1, б.”в” ГПК- цената на иска се определя от съда съобразно вида и предмета на претенцията."
Имали ли сте подобен случай и как да процедирам с уточняването на цената на иска - до кога да пресметна исканата издръжка? Надявам се на съдействие и предварително благодаря!
betina
Потребител

Мнениеот Гост. » 25 Авг 2008, 23:42

Да си призная- експериментирала съм в това отношение...И съм сочила, и не съм, но дори и във втората хипотеза до сега не са оставяли молбите без движение... Но, иска си е оценяем, а молбата следва да отговаря на изискванията в 127-128...
Цена на иска- 3840.00лв., от които по 87- 960.00лв. и по 82- тригодишния платеж- 2880.00лв.
Вижте и чл. 71/1- изр. първо, 72/ 1, 73/1- именно интереса! и не на последво място- 83/1 т.2...
А според мен цената на иска по тези дела е важна за определяне само на ДТ, нищо повече!
По чл. 99, б. "б" от ГПК - неточното посочване на цената на иска преклудира възможността на съда да определи на базата по чл. 55, ал. 1, б. "г" от ГПК, по реда, предвиден в чл. 54 от ГПК, във връзка с т. 1 от Тарифа № 1 към ЗДТ дължимата съгласно чл. 53, предл. 1 от ГПК държавна такса;

Успех!
Гост.
Старши потребител

Мнениеот sarbijanac » 26 Авг 2008, 00:34

Ей недейте така,ще "се вземе акъла на таткото-ответник" като си получи исковата молба. :lol: :lol: :lol:
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот betina » 27 Авг 2008, 10:51

Благодаря за отделеното време и ценните разяснения! Не разбрах в примера, който е посочила poli_g, за цената на иска по чл. 82 от СК, защо е упоменат три годишния платеж? Може би тогава детето навършва пълнолетие, но ако се променят обстоятелствата или пък следва... Три годишен платеж единствено срещам в чл. 7, т.2 от Тарифа за държавните такси, че при споразумението за издръжка се дължи такса 2 на сто върху тригодишните платежи.
Моля да ми поясните при определяне цената на иска, до кой краен период трябва да се включи в изчислението.
betina
Потребител

Мнениеот inspectora » 27 Авг 2008, 11:01

Съдържание на исковата молба
Чл. 127. (1) Исковата молба трябва да бъде написана на български език и да съдържа:
1. посочване на съда;
2. името и адреса на ищеца и ответника, на техните законни представители или пълномощници, ако имат такива, както и единния граждански номер на ищеца и номера на факса и телекса, ако има такива;
3. цената на иска, когато той е оценяем;
4. изложение на обстоятелствата, на които се основава искът;
5. в какво се състои искането;
6. подпис на лицето, което подава молбата.

;)
В случая иска е оценяем ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот betina » 27 Авг 2008, 11:23

Инспекторе, известно ми е, че иска е оценяем и не съм твърдяла обратното. Само споделих изненадата си, че до сега никога не съм посочвала цена на иска и това не е било проблем за разглеждане на делото.
Въпросът ми е за иска по чл. 82 от СК, до кога трябва да се направят сметките???? Ясно е, че началният период е подаването на ИМ.
betina
Потребител

Мнениеот inspectora » 27 Авг 2008, 11:45

betina написа:Инспекторе, известно ми е, че иска е оценяем и не съм твърдяла обратното. Само споделих изненадата си, че до сега никога не съм посочвала цена на иска и това не е било проблем за разглеждане на делото.
Въпросът ми е за иска по чл. 82 от СК, до кога трябва да се направят сметките???? Ясно е, че началният период е подаването на ИМ.

Ами не знам какво се учудвате тогава ... ГПК е ясен в това отношение ...
Да не би това да Ви е първата ИМ по подобни дела след влизането в сила на новия кодекс ?
inspectora
Активен потребител

Мнениеот betina » 27 Авг 2008, 13:23

Аз ли зле се изразявам или вие, грешно ме разбирате?! И в отменения и в действащия ГПК нищо не се е променило в това отношение. Просто за първи път ми оставят ИМ без движение, заради това, че не съм посочила цената на иска. Ако можете да ми отговорите на по-горе поставения въпрос, ще ви бъда благодарна. Всички други уточнения в случая са излишни.
betina
Потребител

Мнениеот inspectora » 27 Авг 2008, 14:45

betina написа:Просто за първи път ми оставят ИМ без движение, заради това, че не съм посочила цената на иска.

Ами точно това казвам - явно за първи път са се сетили да приложат закона, вместо да дадат ход на нередовна ИМ ... а Краси Влахов ... да ме прощава, но не е на 100% прав ;) ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот sarbijanac » 27 Авг 2008, 20:20

inspectora написа:
Ами не знам какво се учудвате тогава ... ГПК е ясен в това отношение ...
Да не би това да Ви е първата ИМ по подобни дела след влизането в сила на новия кодекс ?

Споко,днес "прекарах" две издръжки по новия ГПК.И както всеки път така и тука не съм писал каквато и да е цена на иска за издръжка.От тук за сефте научих,че трябвало да се пише цена на иска.

дано и за в бъдеще издръжките да минават лесно през съда
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот betina » 27 Авг 2008, 20:52

poli_g или друг сведущ по въпроса, моля помагайте! До кога да смятам издръжката?
betina
Потребител

Мнениеот Гост. » 27 Авг 2008, 21:03

betina написа:poli_g или друг сведущ по въпроса, моля помагайте! До кога да смятам издръжката?

До навършване на пълнолетие, но не повече от три години./ уф, за енти път го коригирам поста.../
Колега- това е само една формалност... делото е родово подсъдно на РС, не плащате и ДТ при образуване на делото..., а съдията ще сметне ДТ после- при постановяване на СР.

п.п. Не съм сведуща по въпроса... това ви го пиша само от опит, и ви пожелавам успех в делото.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот liolio » 28 Авг 2008, 11:12

цената на иска за издръжка за минало време се определя като броя на месеците- 12- се умножи по исканат сума за издръжка. цената на иска за издръжка занапред се определя като сбор от сумите на платежите за три години. това е така, защото макар и донякъде да е определяем периода, за който ще се дължи - до навършване на пълнолетие- то промяна в обстоятелствата винаги може да настъпи , а оттам и промяна в размера на издръжката или изобщо в дължимостта й. И тъй като тоя момент е неизвестен и не се знае дали ще настъпи се прилагат правилата за определяне както при периодчните платежи, а не цялата сума, която ще се дължи до навършване на пълнолетие.
liolio
Младши потребител

Мнениеот betina » 28 Авг 2008, 21:36

liolio, сърдечно благодаря за перфектно подредените мисли, които сте изложили в отговор до мен. Разсеяхте мъглата ми, за което съм ви признателна.
betina
Потребител

Мнениеот Гост. » 28 Авг 2008, 21:45

Мда... голяма дълбочина ще да е била...Нищо лично, колега...
Гост.
Старши потребител

Назад към Семейни казуси