Здравейте! Продължавам да се изненадвам от противоречивата съдебна практика и споделям с вас конкретен случай:
Заведен е иск за издръжка, с който се иска месечна издръжка в размер на 80 лв., включително и за една година преди завеждането на иска. Останах изумена, че ИМ е оставена без движение, защото не съм посочила цената на иска. До сега не съм го правила и делата по чл.82, ал.1 от СК са приключвали успешно. Чела съм и коментар на съдия Красимир Влахов от СГС по отменения ГПК, според който: "Не е нужно отделно да се сочи цената на иска, независимо от формалното изискване на чл.98, ал.1, б.”в” ГПК- цената на иска се определя от съда съобразно вида и предмета на претенцията."
Имали ли сте подобен случай и как да процедирам с уточняването на цената на иска - до кога да пресметна исканата издръжка? Надявам се на съдействие и предварително благодаря!
- Дата и час: 21 Дек 2024, 08:28 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Цена на иска при дело за издръжка
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
15 мнения
• Страница 1 от 1
Да си призная- експериментирала съм в това отношение...И съм сочила, и не съм, но дори и във втората хипотеза до сега не са оставяли молбите без движение... Но, иска си е оценяем, а молбата следва да отговаря на изискванията в 127-128...
Цена на иска- 3840.00лв., от които по 87- 960.00лв. и по 82- тригодишния платеж- 2880.00лв.
Вижте и чл. 71/1- изр. първо, 72/ 1, 73/1- именно интереса! и не на последво място- 83/1 т.2...
А според мен цената на иска по тези дела е важна за определяне само на ДТ, нищо повече!
Успех!
Цена на иска- 3840.00лв., от които по 87- 960.00лв. и по 82- тригодишния платеж- 2880.00лв.
Вижте и чл. 71/1- изр. първо, 72/ 1, 73/1- именно интереса! и не на последво място- 83/1 т.2...
А според мен цената на иска по тези дела е важна за определяне само на ДТ, нищо повече!
По чл. 99, б. "б" от ГПК - неточното посочване на цената на иска преклудира възможността на съда да определи на базата по чл. 55, ал. 1, б. "г" от ГПК, по реда, предвиден в чл. 54 от ГПК, във връзка с т. 1 от Тарифа № 1 към ЗДТ дължимата съгласно чл. 53, предл. 1 от ГПК държавна такса;
Успех!
- Гост.
- Старши потребител
- sarbijanac
- Активен потребител
Благодаря за отделеното време и ценните разяснения! Не разбрах в примера, който е посочила poli_g, за цената на иска по чл. 82 от СК, защо е упоменат три годишния платеж? Може би тогава детето навършва пълнолетие, но ако се променят обстоятелствата или пък следва... Три годишен платеж единствено срещам в чл. 7, т.2 от Тарифа за държавните такси, че при споразумението за издръжка се дължи такса 2 на сто върху тригодишните платежи.
Моля да ми поясните при определяне цената на иска, до кой краен период трябва да се включи в изчислението.
Моля да ми поясните при определяне цената на иска, до кой краен период трябва да се включи в изчислението.
- betina
- Потребител
Съдържание на исковата молба
Чл. 127. (1) Исковата молба трябва да бъде написана на български език и да съдържа:
1. посочване на съда;
2. името и адреса на ищеца и ответника, на техните законни представители или пълномощници, ако имат такива, както и единния граждански номер на ищеца и номера на факса и телекса, ако има такива;
3. цената на иска, когато той е оценяем;
4. изложение на обстоятелствата, на които се основава искът;
5. в какво се състои искането;
6. подпис на лицето, което подава молбата.
В случая иска е оценяем ...
Чл. 127. (1) Исковата молба трябва да бъде написана на български език и да съдържа:
1. посочване на съда;
2. името и адреса на ищеца и ответника, на техните законни представители или пълномощници, ако имат такива, както и единния граждански номер на ищеца и номера на факса и телекса, ако има такива;
3. цената на иска, когато той е оценяем;
4. изложение на обстоятелствата, на които се основава искът;
5. в какво се състои искането;
6. подпис на лицето, което подава молбата.
В случая иска е оценяем ...
- inspectora
- Активен потребител
Инспекторе, известно ми е, че иска е оценяем и не съм твърдяла обратното. Само споделих изненадата си, че до сега никога не съм посочвала цена на иска и това не е било проблем за разглеждане на делото.
Въпросът ми е за иска по чл. 82 от СК, до кога трябва да се направят сметките???? Ясно е, че началният период е подаването на ИМ.
Въпросът ми е за иска по чл. 82 от СК, до кога трябва да се направят сметките???? Ясно е, че началният период е подаването на ИМ.
- betina
- Потребител
betina написа:Инспекторе, известно ми е, че иска е оценяем и не съм твърдяла обратното. Само споделих изненадата си, че до сега никога не съм посочвала цена на иска и това не е било проблем за разглеждане на делото.
Ами не знам какво се учудвате тогава ... ГПК е ясен в това отношение ...
Да не би това да Ви е първата ИМ по подобни дела след влизането в сила на новия кодекс ?
- inspectora
- Активен потребител
Аз ли зле се изразявам или вие, грешно ме разбирате?! И в отменения и в действащия ГПК нищо не се е променило в това отношение. Просто за първи път ми оставят ИМ без движение, заради това, че не съм посочила цената на иска. Ако можете да ми отговорите на по-горе поставения въпрос, ще ви бъда благодарна. Всички други уточнения в случая са излишни.
- betina
- Потребител
betina написа:Просто за първи път ми оставят ИМ без движение, заради това, че не съм посочила цената на иска.
Ами точно това казвам - явно за първи път са се сетили да приложат закона, вместо да дадат ход на нередовна ИМ ... а Краси Влахов ... да ме прощава, но не е на 100% прав ...
- inspectora
- Активен потребител
inspectora написа:
Ами не знам какво се учудвате тогава ... ГПК е ясен в това отношение ...
Да не би това да Ви е първата ИМ по подобни дела след влизането в сила на новия кодекс ?
Споко,днес "прекарах" две издръжки по новия ГПК.И както всеки път така и тука не съм писал каквато и да е цена на иска за издръжка.От тук за сефте научих,че трябвало да се пише цена на иска.
дано и за в бъдеще издръжките да минават лесно през съда
- sarbijanac
- Активен потребител
betina написа:poli_g или друг сведущ по въпроса, моля помагайте! До кога да смятам издръжката?
До навършване на пълнолетие, но не повече от три години./ уф, за енти път го коригирам поста.../
Колега- това е само една формалност... делото е родово подсъдно на РС, не плащате и ДТ при образуване на делото..., а съдията ще сметне ДТ после- при постановяване на СР.
п.п. Не съм сведуща по въпроса... това ви го пиша само от опит, и ви пожелавам успех в делото.
- Гост.
- Старши потребител
цената на иска за издръжка за минало време се определя като броя на месеците- 12- се умножи по исканат сума за издръжка. цената на иска за издръжка занапред се определя като сбор от сумите на платежите за три години. това е така, защото макар и донякъде да е определяем периода, за който ще се дължи - до навършване на пълнолетие- то промяна в обстоятелствата винаги може да настъпи , а оттам и промяна в размера на издръжката или изобщо в дължимостта й. И тъй като тоя момент е неизвестен и не се знае дали ще настъпи се прилагат правилата за определяне както при периодчните платежи, а не цялата сума, която ще се дължи до навършване на пълнолетие.
- liolio
- Младши потребител
liolio, сърдечно благодаря за перфектно подредените мисли, които сте изложили в отговор до мен. Разсеяхте мъглата ми, за което съм ви признателна.
- betina
- Потребител
15 мнения
• Страница 1 от 1
|
|