начало

Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство

издръжка на студент

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

издръжка на студент

Мнениеот lubo_gospodinov » 28 Авг 2008, 20:35

Здравейте!Разведен съм от 5 години.Децата бяха присъдени на мен.Сина ми навърши пълнолетие и работи,а дъщеря ми е студентка първа година в
ВУЗ ''Кирил и Методий''.Издръжката,която плаща бившата ми съпруга е 20 лева.Искам да ви попитам какъв е редът и начинът,как се прави исковата молба,какви документи са необходими за да бъде увеличена издражката на дъщеря ми.Сами разбирате,че 20 лева издръжка са смешни за един студент.Моля, посочете ни на колко лева имаме право да поискаме за издръжка и необходими ли са някакви документи?Можем ли да водим самостоятекно делото? :) :) :)
lubo_gospodinov
Нов потребител

Re: издръжка на студент

Мнениеот inspectora » 28 Авг 2008, 21:23

lubo_gospodinov написа:Здравейте!Разведен съм от 5 години.Децата бяха присъдени на мен.Сина ми навърши пълнолетие и работи,а дъщеря ми е студентка първа година в
ВУЗ ''Кирил и Методий''.Издръжката,която плаща бившата ми съпруга е 20 лева.Искам да ви попитам какъв е редът и начинът,как се прави исковата молба,какви документи са необходими за да бъде увеличена издражката на дъщеря ми.Сами разбирате,че 20 лева издръжка са смешни за един студент.Моля, посочете ни на колко лева имаме право да поискаме за издръжка и необходими ли са някакви документи?Можем ли да водим самостоятекно делото? :) :) :)

1-мисля, че сега е 80 лв. макс-а
2-молба и доказателства са необходими
3-можете самостоятелно по принцип, но така като гледам и идея си нямате какво да правите :arrow: по-добре адвокат ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот 778899 » 29 Авг 2008, 15:45

Здравейте, по-долу можете да намерите разпоредбата на закона, която се отнася до въпроса Ви! НО това далеч не е всичко! Прави са колегите, че е необходима намесата на адвокат!

СЕМЕЕН КОДЕКС

ИЗДРЪЖКА НА ДЕЦА ОТ РОДИТЕЛИ

Чл. 82. (Изм. - ДВ, бр. 11 от 1992 г.) (1) Родителите дължат издръжка на своите ненавършили пълнолетие деца независимо дали са трудоспособни и дали могат да се издържат от имуществото си.

(2) Родителите дължат издръжка и на своите навършили пълнолетие деца, ако последните не могат да се издържат от доходите си или от използване на имуществото си, когато учат редовно в средни, полувисши и висши учебни заведения за предвидения срок на обучение, до навършване на 20-годишна възраст при обучение в средно и на 25-годишна възраст при обучение в полувисше или висше учебно заведение.

(3) Издръжката по предходната алинея се дължи, ако тя не съставлява особени затруднения за родителите.

Също така, при евентуално присъждане на издръжка в по-висок размер и неплащане на присъдената издръжка от майката, може да се търси от общината, НО процедурата би била сложна за Вас, без да Ви обиждам, и отново ще Ви бъде нужен колега адвокат!

Успех!!!
Аватар
778899
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 30 Авг 2008, 00:33

:roll: 20лв. :shock: си е твърде непосилна сума за "мамчето". ГолЕм лукс..
Поздравления, че сте се справили изобщо...
1. Максималния размер на издръжката е 80.00лв., но този таван не е непробиваем...
2. Преди да се ходи при адвокат
- дъщеря Ви да си вземе, от съответното ВУЗ, удостоверение, че е записана редовна форма на обучение
- доказателства/фактури, касови бонове/ че си плаща обучението..наем, и др. дреболии..т.е. само разходите доказвате
-удостоверение и от АВ-СВ, че не притежава недвижими имоти, останалите доказателства, колегата ще ви посочи..:wink:
3. Дъщеря ви има право и на служебен адвокат...

Но :? трябва да знаете, че вече/ след 18/ не нейните нужди са определящи, а факта дали няма да представлява/ плащането/ "особени затруднения за родителите".
Защото, да се грижиш за собствената си плът, явно е голямо бреме. :twisted:
Гост.
Старши потребител

Назад към Семейни казуси