начало

Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство

Живеещи на семейни начала

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Живеещи на семейни начала

Мнениеот desislava_0000 » 29 Авг 2008, 17:13

Здравейте.
Много бихте ми помогнали, ако ми кажете как стои въпроса с правата и задълженията на тези, които нямат брак, но живеят на семейни начала!
Мъжът е болен, а роднините му искат да изхвърлят жената, с която живеят от доста години и която се грижи непрестанно за него.
Благодаря ви много!
desislava_0000
Младши потребител

Мнениеот 778899 » 29 Авг 2008, 17:37

Здравейте! Предполагам, че питате дали има законова регламентираност на този род отношения! За съжаление, все още няма такава! В повечето случаи, отношенията са обикновени облигационни такива! Най-вероятно въпросът Ви се отнася точно до това! По-добре изложете повече и по-подробна информация, за да Ви бъдем полезни! Напр. кой е собственик на имота, какво имате предвид под "гонят" и т.н.
Аватар
778899
Активен потребител

Мнениеот desislava_0000 » 30 Авг 2008, 15:57

Благодаря ви за отговора. Да, точно това имах предвид.
Но жената няма претенции над чужд имот. Той е собственост на мъжа, с когото живее. Но след тежка болест той не е много адекватен. Неговите роднини искат да я изгонят от апартамента, защото не му е законна съпруга. Тя просто искаше да е до него, да го гледа и т.н.
desislava_0000
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 30 Авг 2008, 18:42

Ами няма как да я изгонят ... няма от какво да се притеснява ...
Роднини... близки... и т.н. не могат да дават разпореждания относно живеещите в ЧУЖД имот и общуването на ено лице с ДРУГИ лица ...
Докато мъжът е жив и дееспособен единствено той може да определя кой ще живее в имота му и с кого ТОЙ ще общува и на кого ТОЙ ще позволи да се грижи за него ... ако щете и кога и как да се РАЗПОРЕДИ с имота си ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот desislava_0000 » 30 Авг 2008, 20:43

inspectora, много ви благодаря.
Имам последен въпрос. На същия този мъж му предстои ТЕЛК. Знаете ли дали жената, с която живее може да му стане придружител?
Или трябва да имат сключен брак?
desislava_0000
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 31 Авг 2008, 09:47

desislava_0000 написа:inspectora, много ви благодаря.
Имам последен въпрос. На същия този мъж му предстои ТЕЛК. Знаете ли дали жената, с която живее може да му стане придружител?
Или трябва да имат сключен брак?

Това не знам (трябва да ровя, а не ми се занимава без да имам основателна причина ;) ) ... по спомен - май нямаше ограничения кой може да бъде "придружител" ... ама това с "придружетелите" не беше ли временна програма, която я махнаха вече :oops:
(ако имате предвид придружител, който да е на "заплата" от държавата за това де)
inspectora
Активен потребител

Мнениеот bebitor » 31 Авг 2008, 23:57

inspectora написа:Докато мъжът е жив и дееспособен ...

И докато е в това състояние, не е зле мъжът да я подсигури, с едно право на ползване, например. Щом отсега я гонят, а вие пишете, че не е много адекватен, току виж поискали поставяне под запрещение, което ще му ограничи/отнеме дееспособността. Повече- при адвокат.
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот inspectora » 01 Сеп 2008, 00:00

bebitor написа:
inspectora написа:Докато мъжът е жив и дееспособен ...

И докато е в това състояние, не е зле мъжът да я подсигури, с едно право на ползване, например. Щом отсега я гонят, а вие пишете, че не е много адекватен, току виж поискали поставяне под запрещение, което ще му ограничи/отнеме дееспособността. Повече- при адвокат.

Ех ... как ми "улавяте" мисълта ;) (а и аз съм си прецизен де ;) - все пак добре, че наблегнахте, че за питащия/та може и да не е станало ясно ;) )
inspectora
Активен потребител

Мнениеот bebitor » 01 Сеп 2008, 00:04

Ами изглежда работим сходни материи... С такова впечатление съм останала, и даже често е безсмислено да пиша след Вас. В положителен смисъл, разбира се!
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот inspectora » 01 Сеп 2008, 00:15

bebitor написа:Ами изглежда работим сходни материи... С такова впечатление съм останала, и даже често е безсмислено да пиша след Вас. В положителен смисъл, разбира се!

Оф ... то на мен в какви ли не материи ми се налага да работя напоследък ... вече съм станал "спец" по всичко (доколкото е възможно де) - знаете как е - приятели, познати, роднини ... с техните битовизми ... няма почивка за нас ...
Добре, че поне засега не ме "изпитват" по-детайлно в наказателноправната материя, че там си признавам - ич не отбирам :)

П.П.: все пак не ми е приоритетно семейното/наследственото право, но се налага да се поназнайва и там ...
... то за това в една тема ме "обвиниха" във "всезнайство" :)
inspectora
Активен потребител

Мнениеот bebitor » 01 Сеп 2008, 00:23

Наказателно работих, но преди близо 2 год. се оттеглих, след едно гнусно решение на ВКС, което в половината мотиви "съди" адвоката, като му приписа включително и "процесуални нарушения"... Дотогава си мислех, че само съдът може да допуска процесуални нарушения :lol: :lol: :lol: , та този казус разби всичките ми фантазии :roll: Оттогава само кротки работи- споразумения и съкратени съдебни. Не ми се бори вече с вятърни мелници. Уморих се! А иначе не работя с данъчни, осигурителни и други подобни казуси. Въобще не са ми ясни. Трудово- извънредно рядко.
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот inspectora » 01 Сеп 2008, 00:39

О, аз нещо взех да се "зарибявам" напоследък с дадъчно право ... и то не заради друго, ами заради "заяждането" с НАП, защото те тея и те са станали "рекетьори" ... ама за разлика от останалите го играят на едро ...
... лошото е, че за всеки РА им се броят "премии" на инспекторите, а няма уволнения като започнат да им "капят" по съда ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот desislava_0000 » 01 Сеп 2008, 20:59

Много ви благодаря!!
desislava_0000
Младши потребител

Назад към Семейни казуси