Със съпругата ми не сме в добри семейни отношения. В момента съпругата ми желае да изтегли жилищен кредит за закупуване на апартамент на името на майка си. Жилищния кредит ще е срещу ипотека на новозакупения апартамент. Съпругата ми смята сама да си погасява вноските по кредита.
Моля, ако е възможно да ми помогнете с отговор на следните въпроси - интересува ме при евентуален развод:
1. Аз ще имам ли задължения по този кредит - ако да, как мога да ги избегна.
2. Аз ще имам ли права върху апартамента (което е малко вероятно).
Предварително ВИ благодаря
- Дата и час: 21 Дек 2024, 07:36 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Ипотечен кредит при развод
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
13 мнения
• Страница 1 от 1
Ипотечен кредит при развод
Последна промяна tigarcho на 01 Сеп 2008, 16:23, променена общо 2 пъти
- tigarcho
- Нов потребител
Ако апартамента е на името на майка й и е тя е вписана като кредитоискател и ипотекарен длъжник в нотариалния акт за ипотека вас нищо не Ви засяга! Тоест майката е тази, която си получава апартамента /при покупко-продажбата предхождаща ипотеката/ и сумата за него и от там нататък си се разплаща сама със съответната банка.
А тези филми с това дали ще плащате си е лично ваша работа, ако искате да купите на тъщата къща и после да нямате нищо от нея давайте. Изборът си е лично ваш! Що се отнася до това дали ще получите нещо- то аз лично слабо се съмнявам в така обяснената от вас ситуация. Първо, защото апартамента се придобива от трето лице и второ вас може би никъде няма да ви има вписан по документация.
Има още много да се пояснява и доизяснява, но мисля в конкретната ситуация бях достатъчно изчерпателна. За повече информация говорете с юриста на банката.
А тези филми с това дали ще плащате си е лично ваша работа, ако искате да купите на тъщата къща и после да нямате нищо от нея давайте. Изборът си е лично ваш! Що се отнася до това дали ще получите нещо- то аз лично слабо се съмнявам в така обяснената от вас ситуация. Първо, защото апартамента се придобива от трето лице и второ вас може би никъде няма да ви има вписан по документация.
Има още много да се пояснява и доизяснява, но мисля в конкретната ситуация бях достатъчно изчерпателна. За повече информация говорете с юриста на банката.
- chosen_23
- Младши потребител
chosen_23 написа:Тоест майката е тази, която си получава апартамента /при покупко-продажбата предхождаща ипотеката/ и сумата за него и от там нататък си се разплаща сама със съответната банка.
Не, Съпругата ми е тази, която тегли кредита и го изплаща, а майка й ще е собственик по нотариален акт.
Тогава какво става ?
- tigarcho
- Нов потребител
tigarcho написа:Не, Съпругата ми е тази, която тегли кредита и го изплаща, а майка й ще е собственик по нотариален акт.
Тогава какво става ?
Ами мисля, че те са говорили вече с юриста на банката и са разбрали какво да правят. Жена ви е решила да подари апартамента на майка си и вие нищо не можете да направите, нито да получите. След това предполагам ще има едно дарение, с което майката ще прехвърли имота на дъщерята и вие ще пиете една студена вода. Ето затова се ходи при адвокат, за да си знаете правата!
- chosen_23
- Младши потребител
Тигърчо, извинявай, че се забавих с отговора! Моля да ми простиш, повече няма да се повтаря!
За съжаление, трябва да ти съобщя, че притесненията ти са основателни. Тъщата ти (да е жива и здрава) ще придобие апартамента, а плащанията ще бъдат от теб. Честито! Жена ти ще си има жилище, а ти ще плащаш 30 години. И недей да ходиш при адвокат! Няма смисъл!
За съжаление, трябва да ти съобщя, че притесненията ти са основателни. Тъщата ти (да е жива и здрава) ще придобие апартамента, а плащанията ще бъдат от теб. Честито! Жена ти ще си има жилище, а ти ще плащаш 30 години. И недей да ходиш при адвокат! Няма смисъл!
- taen
- Младши потребител
taen написа:Тигърчо, извинявай, че се забавих с отговора! Моля да ми простиш, повече няма да се повтаря!
Дааам ще плаща, ако иска ! Щото не е луд тоя дето яде баницата нали ? А ти па много хубави съвети му даваш ! Продължавай в същия дух и може и колега да ни станеш ! Кой знае?
- chosen_23
- Младши потребител
Re: Ипотечен кредит при развод
xman1985 написа:А и във въпроса Ви не прочетох дори думичката "МОЛЯ " !
Което е демонстрация и на липса на възпитание , защото тук никой с нищо не Ви е длъжен ! !
Ок, оправих го.
- tigarcho
- Нов потребител
Тигърчо, не се притеснявай толкова! Сигурен съм, че не е проблем да платиш апартамента на тъщата. Аз, ако съм на теб, ще предпочета да плащам 30 години чужд апартамент, вместо да "пълня гушите" на алчните адвокати. Просто не разбирам с какво нахалство искат да им се заплаща консултацията! Може да се плати на бояджията - да ти боядиса спалнята, може да се плати на чистачката - да ти измете коридора, но да плащаш на адвокат за правен съвет е пълна щуротия!
- taen
- Младши потребител
taen написа:Тигърчо, не се притеснявай толкова! Сигурен съм, че не е проблем да платиш апартамента на тъщата. Аз, ако съм на теб, ще предпочета да плащам 30 години чужд апартамент, вместо да "пълня гушите" на алчните адвокати. Просто не разбирам с какво нахалство искат да им се заплаща консултацията! Може да се плати на бояджията - да ти боядиса спалнята, може да се плати на чистачката - да ти измете коридора, но да плащаш на адвокат за правен съвет е пълна щуротия!
Аз определено ще платя на адвокат, но като стане реално необходимо. До колкото разбрах от кредитните инспектори на банките ситуацията не ме задължава по никакъв начин да плащам нещо, което не ползвам, тъй като не съм нито съ-кредитоискател, нито поръчител - това било по ГПК (каквото и да значи това).
- tigarcho
- Нов потребител
taen написа: Може да се плати на бояджията - да ти боядиса спалнята, може да се плати на чистачката - да ти измете коридора, но да плащаш на адвокат за правен съвет е пълна щуротия!
Всеки има право на избор ...
tigarcho написа: ... разбрах от кредитните инспектори на банките ...
А аз доколкото знам те не са юристи ... и май защитават интересите на работодателите си, а не Вашите ... самите пък кредитни инспектори вземат заплата на база отпуснати кредит - дали им "дреме" повече за Вашите "терзания", или за тяхната собствена заплата ...
... но както казах всеки сам си избира съдбата ... едно е да видиш изметен коридора, или боядисана спалнята ... съвсем друго е да НЕ видиш евентуални последствия от неща, за които нямаш никаква идея
... но това ни е манталитета: "Прост народ - слаба държава" ... как да платиш за нещо, което не се пипа, вижда, или вкусва ...
- inspectora
- Активен потребител
добре де, аз пък си мисля, че в случая питащият не е застрашен от плащане на апартамента на тъща си. солидарност на задължението по чл. 25 СК възниква само тогава, когато се докаже, че парите са ползвани за семейни нужди. след като в нотариалния акт е записано, че собственик става тъщата на питащия (доколкото тази информация е вярна), то не виждам как може последния да бъде осъден да заплаща нещо по този кредит.
- liolio
- Младши потребител
Вие кой знае какви притеснения нямате. Нали кредита е обезпечен с жилище? Да му мисли съпругата. Цялата гимнастика я прави, като се заразвежда, да не е СИО апартамента. Няма лошо. Ама не ми се мисли, ако добрата тъща има и други деца, съпруг... и вземе да се спомине скоропостижно. Та...положението на Вашата бъдеща бивша съпруга е по-интересно.
От две злини, изберете по-интересната.
- milletti
- Потребител
Re: Ипотечен кредит при развод
tigarcho написа: Съпругата ми смята сама да си погасява вноските по кредита.
2. Аз ще имам ли права върху апартамента (което е малко вероятно).
Предварително ВИ благодаря
Колеги, това са пари от общия семеен бюджет! Условно казано.
- Гост.
- Старши потребител
13 мнения
• Страница 1 от 1
|
|