начало

Може ли да се търси отговорност от прокуратурата по ЗОДОВ за разследване срещу неизвестен извършител Може ли да се търси отговорност от прокуратурата по ЗОДОВ за разследване срещу неизвестен извършител

Завещание на чужденци

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Завещание на чужденци

Мнениеот nrggg » 09 Сеп 2008, 16:10

Здравейте колеги,
Може ли в България да направят завещание германка и датчанин, които имат движимо и недвижимо имущество както в България, така и в родните им държави?
Благодаря предварително
nrggg
Нов потребител

Мнениеот milletti » 09 Сеп 2008, 17:47

А български гражданин ли е заветникът? И понеже сте написали "завещание" /ед.ч./, не може двама души да завещават с едно завещание. Имам предвид, че всеки от тях трябва да направи завещание. Най-добре нотариално, с присъствие на преводач, дори и да говорят перфектно български. Пък после... с актовете за смърт /някога/, превод на завещанието и т.н. А може би е най-добре да си заверят завещанията в техните консулски служби тук. В това отношение diaida е спец. Тя може да каже как и защо.
Всъщност, не би трябвало да е проблем човек да си направи завещание където и да е по света. Ако някой тръгне да умира, а е на екскурзия в Тайланд? :roll:
От две злини, изберете по-интересната.
milletti
Потребител

Мнениеот nrggg » 10 Сеп 2008, 11:23

Извинявам се за неточността, разбира се , че става въпрос за две завещания. Но се чудих дали може, при положение, че не са български граждани, а пък имат недвижими имоти и в родните си държави, пък чл. 89 КМЧК гласи: "Наследяването на недвижими вещи се урежда от правото на държавата, в която вещите се намират". И оттам идва цялото ми объркване :(
nrggg
Нов потребител

Мнениеот milletti » 10 Сеп 2008, 13:59

Следващите алинеи на чл.89 от КМЧП мисля, отговарят на въпроса.
Според мен това, което цитирате касае чисто технически въпроси: запазена част, обявяване на завещание, данък наследство /евентуално/и т.н. в съответната държава. Тоест, ако заветникът се появи пред съответния орган в чуждата държава със завещание /оформено тук/ ще се прилага местното право, а не нашето.
Има се предвид специфичните норми, относно придобиването на собственост върху недвижими имоти от чужди граждани в някои държави. И не само. Някъде има запазена част, другаде-не.
От две злини, изберете по-интересната.
milletti
Потребител

Назад към Семейни казуси