- Дата и час: 21 Дек 2024, 07:59 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
какво ще ме посъветвате
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
какво ще ме посъветвате
Здравейте! Имам нужда от съвет по следния казус. В процес на развод съм със съпруга си, живеем в негово наследствено жилище от началото на брака. За да предотврати евентуално решение на съда относно ползването на семейното ни жилище в моя полза/ децата остават при мен според уговорката ни/ той иска да дари апартамента на сестра си. Това означава ли че ние не можем да останем в него докато децата навършат 18 години? По застрашени ли сме ако го направи чрез покупко-продажба? Аз нямам друго жилище и не желая да оспорвам собствеността му, а само да отгледам децата си в единственото жилище, което познават.Благодаря!
- sania56
- Нов потребител
Re: какво ще ме посъветвате
sania56 написа:Здравейте! Имам нужда от съвет по следния казус. В процес на развод съм със съпруга си, живеем в негово наследствено жилище от началото на брака. За да предотврати евентуално решение на съда относно ползването на семейното ни жилище в моя полза/ децата остават при мен според уговорката ни/ той иска да дари апартамента на сестра си. Това означава ли че ние не можем да останем в него докато децата навършат 18 години? По застрашени ли сме ако го направи чрез покупко-продажба? Аз нямам друго жилище и не желая да оспорвам собствеността му, а само да отгледам децата си в единственото жилище, което познават.Благодаря!
За жилището- молба / може и в съдебно заседание по бракоразводното дело/за определяне на привременна мярка- ползване на семейното жилище. Дори и да дари, продаде- определението ви брани! Но собственика има право на наем...ако го потърси.
За самия апартамент- той е наследствен, така че нямате никакви права върху имота и не можете да претендирате, каквото и да е -вкл. дали да се разпорежда с него. Не е във властта ви. Но имате право да поискате написаното от мен в първо изречение.
- Гост.
- Старши потребител
Както вече написах аз нямам претенции върху собствеността на имота ,нито желая да се разпореждам с него, ако трябва ще му плащам и наем- просто не мога да си отгледам децата на улицата.
- sania56
- Нов потребител
sania56 написа:Както вече написах аз нямам претенции върху собствеността на имота ,нито желая да се разпореждам с него, ако трябва ще му плащам и наем- просто не мога да си отгледам децата на улицата.
Ще обясня допълнително- ако вие си направите искане в съдебна зала/ в отговора по чл.131- не знам нито по кой член ви е иска за прекратяване на брака, нито в коя фаза сте, нито дали сте в съдебен процес от 01.03 т.г./ за постановяване на определение по отношение ползване на семейното жилище- каквото и каквито гимнастики свързани със собствеността върху апартамента да твори съпругът ви- нямат значение.
той иска да дари апартамента на сестра си. Това означава ли че ние не можем да останем в него докато децата навършат 18 години? По застрашени ли сме ако го направи чрез покупко-продажба?
НО- ако ще се развеждате по взаимно съгласие- не сключвайте споразумение/ нито спогодителен протокол/ където не е записано, че ще ползвате семейното жилище.
Колегата, който вероятно ще ви представлява ги знае тези детайли- ако сте му казали всички факти.
- Гост.
- Старши потребител
Госпожо,
С оглед написаното от колегата по-горе, не виждам никакъв проблем /при съответните условия/ да осъществите това, което сте решила, а именно отглеждането на децата Ви в този апартамент.......
УСПЕХ!
С оглед написаното от колегата по-горе, не виждам никакъв проблем /при съответните условия/ да осъществите това, което сте решила, а именно отглеждането на децата Ви в този апартамент.......
УСПЕХ!
- p_n_n
- Потребител
Колегите са Ви насочили съвсем правилно! При предоставяне ползването на семейното жилище, съдът не се интересува чия е собствеността! Само искам да допълня, че най-вероятно след осъществяване на прехвърлителната сделка от страна на съпруга Ви /като Ви съветвам, ако може да стане чрез дарение, като по този начин един ден децата Ви ще могат да го оспорят в определена от закона част...но това е друга тема / сестра му, в качеството на собственик ще претендира от Вас обезщетение за ползването на жилището! Същото право има и съпругът Ви ако си запази собствеността! Ако имате други въпроси, поставете ги!
Успех!
Успех!
-
778899 - Активен потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|