начало

Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство

Онтоново за развода и имуществените делби

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Онтоново за развода и имуществените делби

Мнениеот sb1234 » 10 Сеп 2008, 15:13

Здравейте,
Много моля за помощ по следния казус.
Омъжена съм от 1988 г. Доста време събирах смелост и смятам да подам молба за развод.
Проблемът е в подялбата на семейното жилище. Същото е принадлежало на родителите на съпругът ми /по 1/2 за всеки от съпрузите/.
През 1981 г. майката умира и частта на покойната от жилището се дели по силата на наследяването както следва - 1/2 за преживелият съпруг; 1/4 за единият син и 1/4 за другияг син.
През 1995 г. /по време на нашият брак/ бащата прехвърля на сина си /моят съпруг/ своята половина срещу задължение за гледане и издръжка и доживотно ползване на една стая от жилището.
Частта на брата на съпругът ми откупихме след съдебна делба /пак по време на брака/
Интересува ме, при имуществена делба, каква част от жилището мога да получа.
sb1234
Нов потребител

Мнениеот kasidi » 10 Сеп 2008, 16:07

по принцип трябват още факти,но има един отговор при положение ,че жилището е неподеляемо/от него не могат да се обособят две самостоятелни жилища/,никой от двамата съпрузи няма да получи жилището на практика при делба,а ще се изнесе на публична продан.Така че най-разумното е да постигнете споразумение.
kasidi
Потребител

Мнениеот Гост. » 10 Сеп 2008, 16:09

2/6- половината от това, което ви е прехвърлил свекър ви по време на брака.
Гост.
Старши потребител

Re: Онтоново за развода и имуществените делби

Мнениеот sunrise » 10 Сеп 2008, 16:37

sb1234 написа:Здравейте,
Много моля за помощ по следния казус.
Омъжена съм от 1988 г. Доста време събирах смелост и смятам да подам молба за развод.
Проблемът е в подялбата на семейното жилище. Същото е принадлежало на родителите на съпругът ми /по 1/2 за всеки от съпрузите/.През 1981 г. майката умира и частта на покойната от жилището се дели по силата на наследяването както следва - 1/2 за преживелият съпруг; 1/4 за единият син и 1/4 за другияг син.
През 1995 г. /по време на нашият брак/ бащата прехвърля на сина си /моят съпруг/ своята половина срещу задължение за гледане и издръжка и доживотно ползване на една стая от жилището.
Частта на брата на съпругът ми откупихме след съдебна делба /пак по време на брака/
Интересува ме, при имуществена делба, каква част от жилището мога да получа.

Неправилно изчислявате дяловете.
След смъртта на свекърва ви, свекърът ви запазва своята 1/2, и разделя тази на съпругата си с двамата си сина , т.е , за него остават 4/6 от жилището, а за тях -по 1/6.
В такъв случай, той ви е прехвърлил 4/6,а Вие сте придобили чрез делба с брата неговата 1/6, т.е. заедно със съпруга си притежавате в СИО 5/6. Тези 5/6 Вие ще поделите, или Вашият дял е 1/2 от 5/6 ид.ч.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 10 Сеп 2008, 16:42

sb1234 написа:........бащата прехвърля на сина си /моят съпруг/ своята половина ...........

Възможно е изобщо онази 1/6 от съпругата му изобщо да не е прехвърлена с ДГИ...
Гост.
Старши потребител

Мнениеот vili » 10 Сеп 2008, 17:09

За да се отговори правилно на въпроса Ви трябва да се знае какво точно сте придобили при делбата, целият имот ли е бил предмет на делба и дали сте заплащали пари, за уравнение дела на брата на съпруга Ви.
vili
Потребител

Мнениеот sunrise » 10 Сеп 2008, 17:11

poli_g написа:
sb1234 написа:........бащата прехвърля на сина си /моят съпруг/ своята половина ...........

Възможно е изобщо онази 1/6 от съпругата му изобщо да не е прехвърлена с ДГИ...

Може , но едва ли. Питащата просто не брои дядото в наследяването.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот portokal » 10 Сеп 2008, 17:24

Това става през 1981 г. В периода 1968 - 1985 г. съпругът не е наследявал дял от вещите СИО. Оставал си е само със своята част. Т.е. дяловете след смъртта на майката са верни, макар че едната втора не е "по силата на наследяването": 1/2 (от СИО-то), 1/4 и 1/4.
Съответно сега 3/4 от имота са СИО на питащата и нейния съпруг и 1/4 е лична на съпруга.

Делба между вас двамата може да се извърши само след развод. В този случай - 3/8 за Вас и 5/8 за съпруга.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот vili » 10 Сеп 2008, 20:34

Майката на съпруга Ви е починала 1981 г., т.е. при действието на СК в сила до 1985 год., когато съпругът не наследява от СИО. За това правилно сте определили квотите - 1/2 за съпруга /свекър ви/ и по 1/4 за неговите синове. През 1995 год. сте придобили тази наследствена 1/2 ид.ч. срещу задължение за издр. и гледане, т.е. тя за Вас и съпруга Ви е съпружеска общност или от нея Вие съответно ще получите 1/4 ид.ч. Ако обаче прехвърлителя, т.е. свекър Ви е жив, той може да заведе дело за разваляне на този договор по съдебен ред, за да бъде в услуга на сина си и ако договора бъде развален нещата се променят за Вас. Такова дело ако свекър ви е починал могат да заведат неговите наследници до 5 год. от смъртта му. Другата 1/4 ид.ч., която сте придобили по пътя на съдебна делба, вероятно сте уравнили дела на брат му с пари, поради което тази ид.ч. също е СИО и от нея също Ви се полага 1/2 от 1/4, т.е. 1/8 ид.ч. Или Вие общо ще имате 1/4 плюс 1/8 , т.е. общо 3/8 ид.ч., а съпругът Ви съответно 5/8 ид.ч. Според мен обаче, за да получите категоричен отговор е необходимо да си направите консултация с адвокат, тъй като до голяма степен горното, написано от мен са предположения, без да съм чела съдебното решение за делба. А от неговото съдържание зависи изключително много как ще се тълкуват нещата. Освен това трябва да знаете, че в бракоразводното дело не се разглеждат имуществени въпроси, освен ако решите да сключвате споразумение със съпруга си. В противен случай, ако е развод по общия исков ред, имуществото се дели в следващо дело за делба. Считам, че консултация Ви е нужна и поради обстоятелството, че има и други предпоставки, предвидени в СК, които давата възможност на единия съпруг да иска определяне на по-голям дял от семейното имущество.
vili
Потребител

Мнениеот sb1234 » 11 Сеп 2008, 09:58

Благодаря от все сърце на всички, които ми отговориха. Вече имам насрочена среща с адвокат.
sb1234
Нов потребител

Назад към Семейни казуси