начало

Може ли да се търси отговорност от прокуратурата по ЗОДОВ за разследване срещу неизвестен извършител Може ли да се търси отговорност от прокуратурата по ЗОДОВ за разследване срещу неизвестен извършител

Онтоново за развода и имуществените делби

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Онтоново за развода и имуществените делби

Мнениеот sb1234 » 10 Сеп 2008, 15:13

Здравейте,
Много моля за помощ по следния казус.
Омъжена съм от 1988 г. Доста време събирах смелост и смятам да подам молба за развод.
Проблемът е в подялбата на семейното жилище. Същото е принадлежало на родителите на съпругът ми /по 1/2 за всеки от съпрузите/.
През 1981 г. майката умира и частта на покойната от жилището се дели по силата на наследяването както следва - 1/2 за преживелият съпруг; 1/4 за единият син и 1/4 за другияг син.
През 1995 г. /по време на нашият брак/ бащата прехвърля на сина си /моят съпруг/ своята половина срещу задължение за гледане и издръжка и доживотно ползване на една стая от жилището.
Частта на брата на съпругът ми откупихме след съдебна делба /пак по време на брака/
Интересува ме, при имуществена делба, каква част от жилището мога да получа.
sb1234
Нов потребител

Мнениеот kasidi » 10 Сеп 2008, 16:07

по принцип трябват още факти,но има един отговор при положение ,че жилището е неподеляемо/от него не могат да се обособят две самостоятелни жилища/,никой от двамата съпрузи няма да получи жилището на практика при делба,а ще се изнесе на публична продан.Така че най-разумното е да постигнете споразумение.
kasidi
Потребител

Мнениеот Гост. » 10 Сеп 2008, 16:09

2/6- половината от това, което ви е прехвърлил свекър ви по време на брака.
Гост.
Старши потребител

Re: Онтоново за развода и имуществените делби

Мнениеот sunrise » 10 Сеп 2008, 16:37

sb1234 написа:Здравейте,
Много моля за помощ по следния казус.
Омъжена съм от 1988 г. Доста време събирах смелост и смятам да подам молба за развод.
Проблемът е в подялбата на семейното жилище. Същото е принадлежало на родителите на съпругът ми /по 1/2 за всеки от съпрузите/.През 1981 г. майката умира и частта на покойната от жилището се дели по силата на наследяването както следва - 1/2 за преживелият съпруг; 1/4 за единият син и 1/4 за другияг син.
През 1995 г. /по време на нашият брак/ бащата прехвърля на сина си /моят съпруг/ своята половина срещу задължение за гледане и издръжка и доживотно ползване на една стая от жилището.
Частта на брата на съпругът ми откупихме след съдебна делба /пак по време на брака/
Интересува ме, при имуществена делба, каква част от жилището мога да получа.

Неправилно изчислявате дяловете.
След смъртта на свекърва ви, свекърът ви запазва своята 1/2, и разделя тази на съпругата си с двамата си сина , т.е , за него остават 4/6 от жилището, а за тях -по 1/6.
В такъв случай, той ви е прехвърлил 4/6,а Вие сте придобили чрез делба с брата неговата 1/6, т.е. заедно със съпруга си притежавате в СИО 5/6. Тези 5/6 Вие ще поделите, или Вашият дял е 1/2 от 5/6 ид.ч.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 10 Сеп 2008, 16:42

sb1234 написа:........бащата прехвърля на сина си /моят съпруг/ своята половина ...........

Възможно е изобщо онази 1/6 от съпругата му изобщо да не е прехвърлена с ДГИ...
Гост.
Старши потребител

Мнениеот vili » 10 Сеп 2008, 17:09

За да се отговори правилно на въпроса Ви трябва да се знае какво точно сте придобили при делбата, целият имот ли е бил предмет на делба и дали сте заплащали пари, за уравнение дела на брата на съпруга Ви.
vili
Потребител

Мнениеот sunrise » 10 Сеп 2008, 17:11

poli_g написа:
sb1234 написа:........бащата прехвърля на сина си /моят съпруг/ своята половина ...........

Възможно е изобщо онази 1/6 от съпругата му изобщо да не е прехвърлена с ДГИ...

Може , но едва ли. Питащата просто не брои дядото в наследяването.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот portokal » 10 Сеп 2008, 17:24

Това става през 1981 г. В периода 1968 - 1985 г. съпругът не е наследявал дял от вещите СИО. Оставал си е само със своята част. Т.е. дяловете след смъртта на майката са верни, макар че едната втора не е "по силата на наследяването": 1/2 (от СИО-то), 1/4 и 1/4.
Съответно сега 3/4 от имота са СИО на питащата и нейния съпруг и 1/4 е лична на съпруга.

Делба между вас двамата може да се извърши само след развод. В този случай - 3/8 за Вас и 5/8 за съпруга.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот vili » 10 Сеп 2008, 20:34

Майката на съпруга Ви е починала 1981 г., т.е. при действието на СК в сила до 1985 год., когато съпругът не наследява от СИО. За това правилно сте определили квотите - 1/2 за съпруга /свекър ви/ и по 1/4 за неговите синове. През 1995 год. сте придобили тази наследствена 1/2 ид.ч. срещу задължение за издр. и гледане, т.е. тя за Вас и съпруга Ви е съпружеска общност или от нея Вие съответно ще получите 1/4 ид.ч. Ако обаче прехвърлителя, т.е. свекър Ви е жив, той може да заведе дело за разваляне на този договор по съдебен ред, за да бъде в услуга на сина си и ако договора бъде развален нещата се променят за Вас. Такова дело ако свекър ви е починал могат да заведат неговите наследници до 5 год. от смъртта му. Другата 1/4 ид.ч., която сте придобили по пътя на съдебна делба, вероятно сте уравнили дела на брат му с пари, поради което тази ид.ч. също е СИО и от нея също Ви се полага 1/2 от 1/4, т.е. 1/8 ид.ч. Или Вие общо ще имате 1/4 плюс 1/8 , т.е. общо 3/8 ид.ч., а съпругът Ви съответно 5/8 ид.ч. Според мен обаче, за да получите категоричен отговор е необходимо да си направите консултация с адвокат, тъй като до голяма степен горното, написано от мен са предположения, без да съм чела съдебното решение за делба. А от неговото съдържание зависи изключително много как ще се тълкуват нещата. Освен това трябва да знаете, че в бракоразводното дело не се разглеждат имуществени въпроси, освен ако решите да сключвате споразумение със съпруга си. В противен случай, ако е развод по общия исков ред, имуществото се дели в следващо дело за делба. Считам, че консултация Ви е нужна и поради обстоятелството, че има и други предпоставки, предвидени в СК, които давата възможност на единия съпруг да иска определяне на по-голям дял от семейното имущество.
vili
Потребител

Мнениеот sb1234 » 11 Сеп 2008, 09:58

Благодаря от все сърце на всички, които ми отговориха. Вече имам насрочена среща с адвокат.
sb1234
Нов потребител

Назад към Семейни казуси