начало

Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство

Проблем с жилище на разведени родители

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Проблем с жилище на разведени родители

Мнениеот ggoo22 » 10 Сеп 2008, 17:17

Здравейте,.. Майка ми и баща ми са разведени от 2000г. При развода двамата получават по 1/2 от апартамента придобит по време на брака.От 1999г. живея при баща ми като от тогава майка ми живее сама в жилището.Сега съм на 25 г. и с жена ми чака ме дете.Баща ми дава неговата част на нас.Майка ми тъй като не я интересува за нас отказа нито да живеем с нея в апартамента,нито да платя нейната част.Какво мога да направя и можели по давност или чрез плащане на данъци/нейния дял/тя даго придобие целия. БЛАГОДАРЯ ВИ.
ggoo22
Нов потребител

Мнениеот vili » 10 Сеп 2008, 20:11

Единият вариант е баща ви като съсобственик с 1/2 ид.ч. да заведе дело за разпределение на реалното ползване. Всеки съсобственик има право да ползва общата вещ според правата си и когато не могат да постигнат съгласие по този въпрос, ползването се разпределя от съда. Но става дума само за ползване! Освен това баща Ви може с нотариална покана да поиска от майка Ви да му осигури достъп до жилището и да изрази претенции за ползване, да й даде срок за това. Ако тя въпреки отправената покана не го допуска в жилището със същата нотариална покана може да се иска обезщетение за ползването, което е в размер на месечния пазарен наем. И последният вариант е да се заведе дело за съдебна делба, но ако имотът е неподеляем ще бъде изнесен на публична продан. Според действащия ГПК след като вещото лице определи пазарната стойност на имота, първоначално обявената цена, от която ще започне наддаването ще е 50 %. Така че при този последен вариант има рискове имотът да се продаде евтино и вие да не сте в съвсем изгодно положение.
vili
Потребител

Назад към Семейни казуси