начало

Може ли да се търси отговорност от прокуратурата по ЗОДОВ за разследване срещу неизвестен извършител Може ли да се търси отговорност от прокуратурата по ЗОДОВ за разследване срещу неизвестен извършител

подсъдност

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

подсъдност

Мнениеот titania » 22 Сеп 2008, 23:32

При развод, делото се води по местожителството на ответника, ако той се възползва от това свое право. Какво става ако съда по местожителството на ответника откаже да гледа делото и върне делото за разглеждане на съда по местожителството на ищеца. Има ли право на частна жалба за решаване на спора за подсъдност пред ВКС и как да се пусне тази жалба, при положение, че ответника не е уведомен на какво основание е отказано искането му, а делото светкавично е върнато на съда по местожителството на ищеца. Благодаря предварително.
VENI,VIDI,VICI!
titania
Младши потребител

Re: подсъдност

Мнениеот Гост. » 23 Сеп 2008, 02:55

titania написа:При развод, делото се води по местожителството на ответника, ако той се възползва от това свое право. Какво става ако съда по местожителството на ответника откаже да гледа делото и върне делото за разглеждане на съда по местожителството на ищеца. Има ли право на частна жалба за решаване на спора за подсъдност пред ВКС и как да се пусне тази жалба, при положение, че ответника не е уведомен на какво основание е отказано искането му, а делото светкавично е върнато на съда по местожителството на ищеца. Благодаря предварително.

Колега, моля да бъда извинена за следващите думи, но като колега- мислили ли сте да си наемете адвокат? Дано не е вашето дело- погледнах ви профила...
Ако сте проц. представител на някого в брачно дело - защо не четете новия ГПК? Да видим, там какво е сътворено- чл. 121 и сл. от ГПК/нов/? Не, че е по различно от нормата на ГПК отм....
После- четете и прекратителното определение, постановено от съда по местожителството на ответника- има си мотиви за това действие. Представени ли са доказателства за адресна регистрация по настоящ адрес и прочие неща- ама наистина четете. Изобщо не разбирам, как ответника е направил искане ...Как го правите това практически? Без шега-интересно ми е, защото си е неизвестно за мен.
По скоро, ответника, в отговора си по ИМ ще възрази за подсъдността...

Но, 123/96отм./- при тези факти, да не е възможно определяне на местна подсъдност? Не подценявайте съда!
Ужасон, както би казал един колега.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот titania » 23 Сеп 2008, 10:54

Делото се води по стария ГПК от 2007 е и да, ответника е пуснал молба до съда и е приложил и копие от лична карта
VENI,VIDI,VICI!
titania
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 23 Сеп 2008, 13:36

Това Вашето дело ли е? За да знам дали да помагам... изобщо.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот titania » 23 Сеп 2008, 13:48

аз не съм адвокат и почти не се занимавам особено с бракоразводни дела, но тук става въпрос за дело на сестра ми а не ми достигат знания и опит да помогна
VENI,VIDI,VICI!
titania
Младши потребител

Мнениеот punisher » 23 Сеп 2008, 13:48

Първо си изяснете,ако сте колега и вие сте адвоката на ответника,основни процесуални нещица.След като си обясните вие самия/самата фактите ,опитайте пак да формулирате въпросите си.
Наръчник:делото какво е?какъв е видът на развода и оттам гледай дали важат правилата на исковия процес или на охранит. произв.
Така както питате нещо не се връзва по линията на логиката.
Успех :D
punisher
Потребител

Мнениеот titania » 23 Сеп 2008, 15:05

Значи не съм адвокат изобщо, а на ответника съм сестра и ми се струва, че адвоката и нещо не си върши работата. Значи случая е следният: Сестра ми научава от познати, че май мъжът и е подал молба за развод. Посъветвах я да не чака, а да провери това и тъй като живеят в Хасково, тръгва търси там. Сестра ми е със Софийско местожителство и подава молба за прекратяване на производството и изпращане на делото по подсъдност на Софийски РС.От там го изпращат на Софийски градски съд за решаване на спора за подсъдност. Съда се произнася с определение, че делото е подсъдно на Хасковски РС. От там определението не го видяхме, експресно са го върнали в Хасково, въпреки че пуснахме частна жалба до ВКС с приложено копие на лична карта, отново. Сестра ми не е уведомена за определението, въпреки че би трябвало. Според думи на нейни познати от Хасково са я търсили на адрес там, въпреки че адреса и в София е посочен и приложен по делото. Адвокатката и казва, че нищо не можем да направим за подсъдността и делото ще се гледа в Хасково. Смята, че адвоката на ищеца, тъй като е силен в Хасково, се е погрижил някои документи да изчезнат, в което вярвам и аз съдейки по това, че я призовават в Хасково. Не знам какво да измисля. Да юрист съм, но съм толкова далеч от тези неща, че ме е страх даже и да насочвам. Когато става въпрос за нещо, което засяга близък човек. За момента не можем да видим делото в Хасково, все е на доклад. Пуснахме молба до съдията да ни позволи да го видим и вече втора седмица, нищо. Не знам какво да правим. Ако някой може да ми даде съвет или поне насока, ще ви бъда благодарна. Делото е от 2007 и се гледа по стария ГПК. Предварително благодаря.
VENI,VIDI,VICI!
titania
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 23 Сеп 2008, 15:41

titania написа:Значи не съм адвокат изобщо, а на ответника съм сестра и ми се струва, че адвоката и нещо не си върши работата. Значи случая е следният: Сестра ми научава от познати, че май мъжът и е подал молба за развод. Посъветвах я да не чака, а да провери това и тъй като живеят в Хасково, тръгва търси там. Сестра ми е със Софийско местожителство и подава молба за прекратяване на производството и изпращане на делото по подсъдност на Софийски РС.От там го изпращат на Софийски градски съд за решаване на спора за подсъдност. Съда се произнася с определение, че делото е подсъдно на Хасковски РС. От там определението не го видяхме, експресно са го върнали в Хасково, въпреки че пуснахме частна жалба до ВКС с приложено копие на лична карта, отново. Сестра ми не е уведомена за определението, въпреки че би трябвало. Според думи на нейни познати от Хасково са я търсили на адрес там, въпреки че адреса и в София е посочен и приложен по делото. Адвокатката и казва, че нищо не можем да направим за подсъдността и делото ще се гледа в Хасково. Смята, че адвоката на ищеца, тъй като е силен в Хасково, се е погрижил някои документи да изчезнат, в което вярвам и аз съдейки по това, че я призовават в Хасково. Не знам какво да измисля. Да юрист съм, но съм толкова далеч от тези неща, че ме е страх даже и да насочвам. Когато става въпрос за нещо, което засяга близък човек. За момента не можем да видим делото в Хасково, все е на доклад. Пуснахме молба до съдията да ни позволи да го видим и вече втора седмица, нищо. Не знам какво да правим. Ако някой може да ми даде съвет или поне насока, ще ви бъда благодарна. Делото е от 2007 и се гледа по стария ГПК. Предварително благодаря.

Проблема изобщо не е сложен, но не ми е работа да ви обяснявам във форума основни положения и правни институти...
Разбирам болката и съпричастността Ви, но при наличните факти- няма вие като как да помогнете на сестра си.
Що се касае до твърденията, че делото ще се гледа в Хасково- убедена съм, че има изход/ не ми е работа и да говоря за колегата и твърденията му- етика и прочие/- в помирителното заседание по делото сестра ви да си направи възражение за подсъдност/ не е късно!/.
Все таки си мисля, че нещо от фактологията ни е спестено. Просто е невъзможно да е истина....
Имате съмнения в адвоката- сменете го, ако имате представени доказателства за адресна регистрация и той продължава да ви твърди, че делото ще се гледа в Хасково...
Делото било на доклад- ми съдията си има кабинет- отивате там и го искате. . Мястото му е в деловодството, където страните да могат да се запознаят с приложените доказателства/ не само онези изпратени ви с ИМ/, не в кабинета на съдията! Ако не стане- има си председател на съда- той е и адм. ръководител на тази институция.
Пък и защо ходите вие- нали си има пълномощник по делото.
Изобщо- за какво плащате на колегата?
Гост.
Старши потребител

Мнениеот sunrise » 23 Сеп 2008, 16:08

И какво , ако делото се гледа в Хасково? Както е посочила колегата -в първо заседание правите отвод. Само не знам , какво всъщност ще спечелите от тази работа? А и предполагам, щом колегата Ви е казал ,че ще е там, сигурно има защо? Та Вие сте писали ,че живеят там, в Хасково.
sunrise
Активен потребител

Назад към Семейни казуси