Здравейте,
На 04.03.1995г. баща ми направи завещание, в което оставя за негов наследник майка ми /собственоръчно написано, не е нотариално заверено, но се съхранява в съда/, която почина на следващия ден след боледуване. На 15.08. т.г. почина баща ми след боледуване и през цялото време бях край него. След погребението му сестра ми /от първия брак на майка ми и не е осиновена от баща ми/ ми каза, че баща ми и е оставил цялото си имущество в собственоръчно написано завещание, което не е нотариално заверено. То е било направено / според нейните думи/ 2005г., но на 17.08.2005 има експертно решение от ТЕЛК, че баща ми е с 91% загуба на зрение и в същото време е вече болен /след инсулт- Афазия моторика перциалис/. От първия брак на баща ми имам още две сестри и при това положение ние сме лишени от всичко. В същото време, от случайно прочетени материали разбрах, че ние трите не можем да бъдем лишени от наследство като негови преки наследници.
Интересува ме дали ние трите имаме някакви права и трябвали да водим дела срещу доведената ми сестра за получаване на наследство. Благодаря предварително за отговорите!
- Дата и час: 21 Дек 2024, 07:58 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
от къде да започна
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
2 мнения
• Страница 1 от 1
Re: от къде да започна
Докато не ти е налетял Лютият, да ти кажа аз: => => адвокат.
Имате някакви права. Имате право на възстановяване на запазените ви части от наследството на баща ви. Размерът на възстановяването зависи и от това, дали баща ви случайно приживе не ви е правил някакви дарения. Има значение и дали е правил дарения на други лица.
При наследници три деца тази част е равна на 2/3 от наследството (вкл. като се прибавят даренията) общо, или по 2/9 за всяка от вас трите.
Отделно можете да се опитате въобще да унищожите завещанието, ако докажете, че баща ви по време на съставянето му не е бил способен да действа разумно.
Което и да изберете от двете (или и двете), няма да минете без адвокат.
Имате някакви права. Имате право на възстановяване на запазените ви части от наследството на баща ви. Размерът на възстановяването зависи и от това, дали баща ви случайно приживе не ви е правил някакви дарения. Има значение и дали е правил дарения на други лица.
При наследници три деца тази част е равна на 2/3 от наследството (вкл. като се прибавят даренията) общо, или по 2/9 за всяка от вас трите.
Отделно можете да се опитате въобще да унищожите завещанието, ако докажете, че баща ви по време на съставянето му не е бил способен да действа разумно.
Което и да изберете от двете (или и двете), няма да минете без адвокат.
"Ребенком на чужбине плакал я, лишь гордое твое заслышав имя,
сегодня с поседевшей головой я слезы лью над болями твоими."
сегодня с поседевшей головой я слезы лью над болями твоими."
- brymm
- Потребител
2 мнения
• Страница 1 от 1
|
|