начало

Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство

от къде да започна

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

от къде да започна

Мнениеот mariq_0622 » 08 Окт 2008, 11:28

Здравейте,
На 04.03.1995г. баща ми направи завещание, в което оставя за негов наследник майка ми /собственоръчно написано, не е нотариално заверено, но се съхранява в съда/, която почина на следващия ден след боледуване. На 15.08. т.г. почина баща ми след боледуване и през цялото време бях край него. След погребението му сестра ми /от първия брак на майка ми и не е осиновена от баща ми/ ми каза, че баща ми и е оставил цялото си имущество в собственоръчно написано завещание, което не е нотариално заверено. То е било направено / според нейните думи/ 2005г., но на 17.08.2005 има експертно решение от ТЕЛК, че баща ми е с 91% загуба на зрение и в същото време е вече болен /след инсулт- Афазия моторика перциалис/. От първия брак на баща ми имам още две сестри и при това положение ние сме лишени от всичко. В същото време, от случайно прочетени материали разбрах, че ние трите не можем да бъдем лишени от наследство като негови преки наследници.
Интересува ме дали ние трите имаме някакви права и трябвали да водим дела срещу доведената ми сестра за получаване на наследство. Благодаря предварително за отговорите!
mariq_0622
Нов потребител

Re: от къде да започна

Мнениеот brymm » 08 Окт 2008, 13:11

Докато не ти е налетял Лютият, да ти кажа аз: => => адвокат.

Имате някакви права. Имате право на възстановяване на запазените ви части от наследството на баща ви. Размерът на възстановяването зависи и от това, дали баща ви случайно приживе не ви е правил някакви дарения. Има значение и дали е правил дарения на други лица.
При наследници три деца тази част е равна на 2/3 от наследството (вкл. като се прибавят даренията) общо, или по 2/9 за всяка от вас трите.

Отделно можете да се опитате въобще да унищожите завещанието, ако докажете, че баща ви по време на съставянето му не е бил способен да действа разумно.

Което и да изберете от двете (или и двете), няма да минете без адвокат.
"Ребенком на чужбине плакал я, лишь гордое твое заслышав имя,
сегодня с поседевшей головой я слезы лью над болями твоими."
brymm
Потребител

Назад към Семейни казуси