- Дата и час: 21 Дек 2024, 07:49 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Проблем с родители
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Проблем с родители
Здравейте,имам следния проблем с родителите си.Те живеят в апартамент на центара на град ХХХ(примерно)сами,аз живея отделно от тях.Проблема е там ,че те и двамата не работят ,майка ми е с минимална пенсия от ТЕЛК а баща ми уж работи като дистрибутор на кръстословици,но мисля че това не е работа с доход под 100 лв месечно.Имат таванско помещение което дават на нощувки през лятото и така уж закърпват положението с издражката си.Въпреки ,че баща ми е прекарал инфаркт а маика ми е с 3 инсулта и двамата са подвижни и се обслужват сами,но ежедневното им занимание е да пушат по 2 кутий цигари на човек пият доста кафе което не е присъщо за хора в тяхното състояние.Не са си плащали сметки за вода и ток поне една година назад ,вода все още имат тока е спрян и взимат с кабел от саседка която им връща услуга.Жилишето е в ужасно състояние мирише,мръсно е те са на трети етаж и както казах на центъра ,притеснявам се ,че рано или късно съседи няма да продалжават да търпят това положение и ще предприемат мерки.Аз съм се опитвала да почистя и да помогна ,но получвам ругатни и отказ на достъп до апартамента,които е пълен с всевъзможни неща от рода на кашони събрани от улицата.Не отдавна точно и ясно ми бе казано от тях ,че се отказват от мен не желаят да ме виждат и говорят с мен понеже сам била заплаха за тях таи като сам искала да им изхвърля и вещите.Усещам ,че съседите негодуват от техния начин на живот и на мен ми е криво че не мога да направя нищо или може би сам обаркана и нз какво мога да направя ,страх ме е ,че може да запалят блока тай като пушат и се е случвало да забравят незагасен фас ,отопляват се на дърва които обикновенно стърчат горящи от вратичката на печката .Моля ви за съвет как да постъпя ,защото общината няма да чака вечно и 6те запо4не да води дело за неплатени задалжения(ток и вода)най вероятно не са платени и данаците на жилището и си мисля че последиците ще бадат за мен тъй като сам им единствено дете и нямат други живи роднини.Ако има начин да спра този кошмар ,моля кажете ми положението вече е нетърпимо.Благодаря предварително на тези който ще помогнат и на тези който ще ме упрекнат
- nelinaiv
- Нов потребител
Re: Проблем с родители
Опитайте се да им се наложите и да почиствате и контролирате, въпреки тяхната съпротива. Ако жилището е тяхно и не са поставени под запрещение, нищо не можете да направите.
Една възможност за Вас е да накарате етажните собственици да извадят родителите Ви от етажната собственост на основание чл. 45 ал. 1 буква "а" от Закона за собствеността - резултат, който е явно неприемлив за Вас, тъй като тогава биха останали на улицата, макар че не губят правото си на собственост върху жилището.
Ако някой от колегите се сеща за друго, нека сподели.
Една възможност за Вас е да накарате етажните собственици да извадят родителите Ви от етажната собственост на основание чл. 45 ал. 1 буква "а" от Закона за собствеността - резултат, който е явно неприемлив за Вас, тъй като тогава биха останали на улицата, макар че не губят правото си на собственост върху жилището.
Ако някой от колегите се сеща за друго, нека сподели.
- system
- Активен потребител
А за социален асистент помислихте ли ,ще приемат ли външен човек да се грижи за тях , по някой и друг час дневно.
- donna
- Старши потребител
Поговорете с тях относно възможността да Ви прехвърлят приживе собствеността върху апартамента. Като собственик ще имате пълни права да контролирате нещата в максимална степен.
- katerinakuch
- Активен потребител
Благодаря за отговорите ,опитвала сам мн начини ,те не желаят да стъпя там не ми отговарят като званя по телефона нито ми отварят вратата,аз живея при съпруга си.Майка ми има къща насело кадето живее нейната майка ,мн пъти съм ги молила да отидат да живеят там и да дадем апартамента под наем като от наема да се възползват само те,тъй като тя не може да работи а баща ми не иска че така е по лесно мн пъти му предлагаха работа от борсата тои все отказваше.Той ми е втори баща и с майка ми имат брак повече от 10 години.Той не можа да ме осинови понеже родния ми баща не пожела да му даде тази възможност.Знам че ако баща ми почине първи евентуално ще наследя всичко от майка ми ако тя има добро желание да ми го остави ,все пак това е божа работа ,ако целта ми беше жилището нямаше да стоя до него в болницата 20 дена когато лежа от инсулта и нямаше аз да му купувам после лекарствата за да се възстанови .Но тъй като те не ме допускат до тях смятат ,че всеки прекрачил прага на жилището им е потенциална заплаха за тях,мислят че всеки би могъл да им отнеме апартамента тъй като е на центара и струва доста.Съжалявам ги,че изнемогват и в същото време се притеснявам какви последици могат да ми навлекат на мен с този си на4ин на живот.Баща ми има една братовчедка която също е опитвала да помогне и по същия начин като мен е била отблъсната ,в това жилище влизат само те двамата ,не подаржат контакти дори и с познати .Мисля че всичко това започна да се случва от как майка ми претърпа и третия инсулт мисля че и двамата не разсаждават трезво относно живота си те са на 47 и 49 години ,все още млади .За момента си гледам семеиството имам дете на 1г,3м и от почти половин година не сам имала контакти с тях ,те не искат да ги притеснявам и аз не го правя ,но саседите когато ме срещнат ме навикват че не предприемам нищо и че това положение не може да продалжава.Моля за помощ понеже сам объркана и безсилна поне така се чувствам.Знаете ли кой и по какав начин ще им потарси отговорност за неплатените сметки за ток и вода и данъци и какви ще са последствията и за кого.Не желая аз да плащам за техните проблеми след като те ме ругаят и не исакт да ме видят ,наясно сам че няма да получа никакво наследство от тях,но четох някаде че съседите могат да поведат дело срещу мен за безотговорност към родителите ми.Ако има начин да се оправи тази каша помогнете ми,наистина незнам кой път да хвана за да угодя на всички.
- nelinaiv
- Нов потребител
Поговорете с тях относно възможността да Ви прехвърлят приживе собствеността върху апартамента. Като собственик ще имате пълни права да контролирате нещата в максимална степен.
Това, последното, е далеч от сигурността.
Ами ако си запазат вещното право на ползване? Какъв контрол ще настане- мама миа..
По питането Ви- явно ще съм от тези, които ще ви упрекнат. Мда, нездравословно да пафкат и да пият кафенце, но- живота си е техен!
Та- връзката родител - дете, някъде/ знайно само за вас тримата/ а вече прекъсната. Помощ се дава на този, който я иска
Сега по правните ви въпроси- онова с дълговете на родителите ви към доставчиците на ел и вик услуги- там имат проблем.
Останалото.... е история.
- Гост.
- Старши потребител
1.Усещането е доказуемо единствено със Съдебно Решение. Начина на живот от страна на родителете Ви, е техен проблем впредвид тяхното пълнолетие.
2. Относно "усещането" за техните съседи почакаите да излезе от второ четене закона за ЕС и практиката относно неговото прилагане.
Летния наем взимащ от пълнолетните ви родители, говори за имот в лятно курортно селище.
А, регистацията Ви говори, че не желаете да ползвате професионални консултански услуги. Успех с безплатната помощ!
2. Относно "усещането" за техните съседи почакаите да излезе от второ четене закона за ЕС и практиката относно неговото прилагане.
Летния наем взимащ от пълнолетните ви родители, говори за имот в лятно курортно селище.
А, регистацията Ви говори, че не желаете да ползвате професионални консултански услуги. Успех с безплатната помощ!
-
iskrec - Потребител
По проекта на ЗЕС- има възможност да бъдат отстранени от собственото си жилище до 1 година, но за миризмата на цигари ли?!
А дали точно тази норма няма да се окаже "ябълката на раздора"?...
А дали точно тази норма няма да се окаже "ябълката на раздора"?...
- Гост.
- Старши потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|