начало

Може ли да се търси отговорност от прокуратурата по ЗОДОВ за разследване срещу неизвестен извършител Може ли да се търси отговорност от прокуратурата по ЗОДОВ за разследване срещу неизвестен извършител

Подялба между наследници?

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Подялба между наследници?

Мнениеот emilia100 » 21 Окт 2008, 11:40

Здравейте, моля за съвет и мнение по следния случай:
Баща ми почина преди няколко месеца и според декларацията за наследници, която се издава от съответната община, фигурираме моята майка, която е негова съпруга, аз, моят брат и син на баща ми от негов първи брак. Моят баща преди да почине не е правил завещание. Всички ние сме наследници на къща, в която моето семейство живее. Тази къща е придобита от баща ми приживе по време на брака с моята майка (реално придобива имота на около десетата година от брака им), като наследство от дядо ми след смъртта му. Баща ми е наследил къщата според завещание, което дядо ми е оставил преди да почине. С първата си съпруга баща ми е разведен, съответно с годините се е грижил за неговият първи син, осигурил го е и имотно, като последното е недоказуемо (дава му средства, за да си закупи жилище).
Въпросът ми е, има ли значение факта, че баща ми наследява имота по време на брака с моята майка? Неговият първи син претендира за наследството си под формата на сума, която иска да му заплатим въз основа на оценката на имота и дяловото разпределението на имота между наследниците. Как се разпределят наследствените дялове в този конкретен случай?
Благодаря предварително!
emilia100
Нов потребител

Re: Подялба между наследници?

Мнениеот portokal » 21 Окт 2008, 11:51

Не, няма значение, че наследяването е станало по време на брака. Можело е да стане по всяко време и съпругата няма никаква заслуга за това. ;-) Дяловете са по 1/4 на всеки - трите деца и преживялата съпруга (майка Ви).
Впрочем, "неговият първи син" не Ви ли е също брат, та го разграничавате от "моя брат"? (Риторичен въпрос. ;-))
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот sunrise » 21 Окт 2008, 12:13

Брат Ви от първия бряк е на омбщо основание наследник и има право на 1/4 от наследството. Що се отнася до това , че баща Ви е помогнал финансово за покупката на жилище, той пък може да Ви противопостави ,че Вие сте живели пък в къщата без да плащате наем. :wink:
sunrise
Активен потребител

Мнениеот emilia100 » 21 Окт 2008, 12:54

Много благодаря за отговорите. Ще се повторя, но бих искала пак да попитам - майка ми като съпруга на баща ми със сигурност ли получава също 1/4 от имота както ние, неговите деца? Питам, защото информацията, която съм събрала до момента, относно нейния дял е доста противоречива. Благодаря Ви предварително!
emilia100
Нов потребител

Мнениеот portokal » 21 Окт 2008, 13:02

Да, 1/4 е и нейният дял, това е сигурно. Съпругът получава дял, равен на дела на всяко дете, пише в закона.
Доста хора бъркат наследствения дял на съпруга със съпружеската имещуствена общност и почти си представям двата вида отговори, които може да сте получили от неюристи: единият, че нейният дял е 1/2, а вие си делите останалата част, и другият, че щом къщата е наследство на баща ви, тя не получава нищо. :)
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот emilia100 » 21 Окт 2008, 13:07

Да, точно това са отговорите, които имам до момента и наистина са от хора, които не са юристи. Благодаря Ви още веднъж за всички отговори. :)
emilia100
Нов потребител

Назад към Семейни казуси