начало

Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство

Моля за съвет!!!

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Моля за съвет!!!

Мнениеот monik80 » 06 Ное 2008, 14:46

От скоро живеем в чужбина. Приятелят ми е разведен и има прекрасно детенце. Разбира се развода е бил по желание на бившата съпруга. За да може да види детето си, приятелят ми се съгласил на "развод по взаимно съгласие". По това време тя имала нова връзка, след развода сключили брак. Те живеят в страната, в която и ние живеем в момента. Проблема е такъв, че госпожата много често вдига скандали по телефона и започва да заплашва приятеля ми. Случвало се е по това време детето да е с нас, при което то започва да трепери, плаче и заеква. Всеки път, когато трябва да го връщаме плаче и казва, че не иска да си ходи. От скоро миличкия не се чуства добре. При разговорите ми с него ми казва, че незнае какво да прави. Чуствал се " все едно е сам на някоя улица". Казва ми също, че не вярва на никого. Много е объркан, аз незная как да му помогна. Казвам му че трябва да е щастлив, че има повече хора които го обичат, и скоро майка му ще го дари със сестричка. Той казва, че не е щастлив.Още повече, че и най-голямата му мечта /майка му и татко му да се съберат/ вече няма да може да се сбъдне. Плаче. Не искал да бъде дете на разведени родители. Просто незнам как да му помогна. Тази седмица майката пак вдигна скандал по телефона за нищо. Искаше по-рано да го вземе, детето каза, че не желае по рано да тръгне. При което тя започна да крещи, дори аз я чувах.Сега в последния майл пише, че искала да и се увеличи издръжката по западните стандарти. Незная тя каква издръжка търси, при положение че тя е искала развод, а и вече има сключен брак с друг мъж.
Моля дайте съвет какво да правим!
monik80
Нов потребител

Re: Моля за съвет!!!

Мнениеот octavia » 06 Ное 2008, 14:59

Правен съвет няма кой да Ви даде, защото проблемът Ви няма нищо общо с правото. За издръжката не се притеснявайте, българският съд работи с български стандарти :) Иначе, ако родителските права са предоставени на нея (явно са), може да иска увеличаване на издръжката, без значение че се е омъжила пак. За това обаче си има законов ред, а и не мисля, че тя ще предприеме някакви правни действия, по-скоро ги иска неофициално тия пари. За проблемите на детенцето трябва да се обърнете към психолог, не към юрист.
Dip trip, flip fantasia
octavia
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 06 Ное 2008, 15:10

Колко годишно е детето и кога е постановен развода?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот monik80 » 06 Ное 2008, 15:49

Да зная има съд, нека се обърне към него. Ние сме съгласни да плащаме 1/2 част от всички разходи свързани с детето. А и по възможност да го виждаме по-често. Не желаем скандали, а да се разберем по нормалния начин, който е и най-добрия вариант за детето. Но неможе да се обажда и да крещи и заплашва.
Детенцето е на 9 години. Изнервен е, избухва често. Опитваме се да го научим да е по-спокоен и да не приема нещата "все едно идва края на света". 80 % от времето е сърдит, казва че нищо неможе да направи както трябва. Щял да повтаря годината. Доста е трудно да се овладява понякога.
Мисля, че 2005г. е бил развода.
monik80
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 06 Ное 2008, 16:45

Изчакайте да навърши 10 г. и поискайте промяна в мерките, искайте родителските права. да навърши десет, защото тогава съдът трябва да го изслуша/не да се съгласи, но да изслуша поне/.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот octavia » 06 Ное 2008, 18:09

Мислих за тоя вариант, колега, но детето явно е подложено на много стрес, а знаете каква кървава битка ще е за родителските права; майката ако наистина истерясва за няколко часа повече или по-малко с бащата, то при спор за род. права направо ще му вгорчи живота. Впрочем нека си преценят бащата и Моник, и да обсъдят с детето дали би искало да живее с тях, ако съдът допусне, разбира се.
Dip trip, flip fantasia
octavia
Младши потребител

Мнениеот monik80 » 06 Ное 2008, 18:48

да, разбира се, че искаме да живее с нас детето. Говори ли сме и с него. Оставихме го той да реши кога. Но въпроса е там, че не може да се приеме едно 9 годишно дете да казва, че не му се живее вече и най-често употребяваната дума да бъде "мразя". Нещо става с него и искам да разбера какво и да му помогна ако мога. За майката е ясно, че с нея само по съдебен път ще се разберем. Гледа на детето като някаква вещ и се опитва да търгува.
А той миличкия ми казва, колко хубаво щяло да бъде, ако ги нямало парите като едно време. Хората щели да бъдат щастливи.
monik80
Нов потребител

Мнениеот dimist » 07 Ное 2008, 14:28

Много оптимистични съвети. Да обърнем все пак внимание , че всички живеят в чужбина, в една и съща неназована страна. Така, че има доста голяма вероятност за издръжката да е компетентен местния съд, който ще отсъди според тамошните стандарти.Пак според тамошните стандарти може да се измени и режима на личните контакти. След като съдебното решение бъде постановено ,дори да се приберат в България, следва екзекватура у нас, и изведнъж се оказва човека и у нас със дължима издръжка от 500 евро и без право на контакти с детето. Не че няма лек и за това, но да се консултира с адвокат и у нас , и в страната на постоянно пребиваване.
dimist
Потребител

Мнениеот milavasi » 06 Дек 2008, 19:51

здравейте !
Искам да попитам следното - Какво мислите за издръжките на децата при разведени родители? Нормално ли е да има мин. 30 лева и макс. 80лева, когато хлчбът е един лев. И защо не се измисли някаква друга форма за получаването им, а непременно трябва да се минава през съда и за актуализация и при неплащане, да се изтърпяват всевъзможни протаквания? Кои печели от това безумие?
Благодаря ви за отговорите :lol: :lol:
milavasi
Нов потребител

Назад към Семейни казуси