начало

Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство

Имат ли наследствени права децата ми

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Имат ли наследствени права децата ми

Мнениеот maribellag » 27 Ное 2008, 11:40

Моля да ми помогнете. Съпруга ми почина на 53 години. Има две деца. Има апратамент, който се води на името наа майка му. Децата ми имат ли право на нещо от този апратамент или не. Съпруга ми има и брат. Свекърва ми е жива, но и приживе не съпруга ми не беше в добри отношения с нея, аз също. Зная, че аз нямам право на нищо, но децата ми?
Благодаря Ви предварително
maribellag
Нов потребител

Re: Имат ли наследствени права децата ми

Мнениеот brymm » 27 Ное 2008, 11:52

Искате приживе да и вземете апартамента ли? ;-)

Като умре, ще имат. Разбира се, ако не го е прехвърлила възмездно на някой друг дотогава, което има пълното право да направи.
"Ребенком на чужбине плакал я, лишь гордое твое заслышав имя,
сегодня с поседевшей головой я слезы лью над болями твоими."
brymm
Потребител

Мнениеот katerinakuch » 27 Ное 2008, 13:02

Към момента децата Ви нямат наследствени права спрямо имота на свекърва Ви. Те са нейни внуци. Въобще няма гаранция, че ще наследят този имот, тъй като негов собственик е свекърва Ви и тя може приживе да се разпорежда с него както си пожелае. Помислете като жена, която е поела отговорността да има две деца, какво можете Вие самата да им купите със свои собствени усилия и средства, а не да се интересувате какво ще наследят от роднините на баща им. Тези роднини също си имат личен живот и планове.
katerinakuch
Активен потребител

Мнениеот maribellag » 27 Ное 2008, 13:06

Благодаря Ви за бързата консултация. Не не желая да й го взема, но тя така и не се грижеше за този си син. Три месеце съпруга ми беше в болница, занаеше, че може да се случи най-лошото, но тя така и не дойде да го посети нито веднъж. Ще бъде жалко ако сега след големите финансови разходи, които направихме да нямаме помощ от някъде. А вероятно тя ще го подари да другия си син. Но моето питане е дали мога да предявят някакви претенции децата ми още сега към това наследствено жилище. Нали все пак съпруга ми е наследник по закон. Моля Ви не приемайте това за стремеж към отнемане. Тя не беше добра майка и съпруга ми много скърбеше приживе за това, че тя не го обичаше.
Мария maribellag@mail.bg
maribellag
Нов потребител

Мнениеот maribellag » 27 Ное 2008, 13:11

Исках да добавя само, че съпруга ми чрез присмо помоли майка си да му помогне финансово,защото заболяването беше много тежко и скъпо откъм страна на лекарства, но тя му отказа. А самата аз нямам право се оказа и на наследствена пенсия, защото съм на 44 години. Нямаме средства с които да живеем...
Мария
maribellag
Нов потребител

Мнениеот 778899 » 27 Ное 2008, 13:14

Госпожо, към момента децата ви нямат право на никаква претенция! Към момента, свекървата ви е единствен собственик на жилището /според написаното от Вас/! След нейната смърт, настъпва наследяване и в този случай, децата ви в качеството на наследници на своя баща ще получат неговия дял! Това, единствено и само при условие, че свекървата не е прехвърлила възмездно апартамента преди това! Това е! Успех!

/не обръщайте внимание на колегата, която Ви е нападнала по-горе :) /
Аватар
778899
Активен потребител

Мнениеот maribellag » 27 Ное 2008, 13:19

Благодаря Ви,
аз нямам правна грамотност и никога не съм се занимавала с такива казуси. Разстроена съм след смърта на съпруга си и отношението на неговия брат и майка към мен и децата ми.
Благодаря Ви,
maribellag
Нов потребител

Мнениеот brymm » 27 Ное 2008, 15:46

Но моето питане е дали мога да предявят някакви претенции децата ми още сега към това наследствено жилище. Нали все пак съпруга ми е наследник по закон.

Не - точно както и съпругът Ви не би имал право на никакви претенции. Наследници няма, докато "наследодателят" е жив.
Успех!
brymm
Потребител

Мнениеот 778899 » 27 Ное 2008, 15:53

Искрено съжалявам за огромната Ви загуба! Пестете силите и нервите си! Ще Ви трябват! Имам само един въпрос-на колко години са децата Ви?
Аватар
778899
Активен потребител

Мнениеот maribellag » 27 Ное 2008, 18:13

Благодаря Ви много мили хора, че помагате със съвети. Децата ми са съответно на 23 и 17 години.
Имам и друг важен въпрос. Аз и съпруга ми имаме жилище, което се водеше на името на двамата. Свекърва ми и брата на съпруга ми имат ли наследствени права от нашето жилище. Могат ли да предявят претенции към семейното ни жилище.
Благодаря Ви предварително.
maribellag
Нов потребител

Мнениеот brymm » 27 Ное 2008, 18:18

Свекърва ми и брата на съпруга ми имат ли наследствени права от нашето жилище.

Не. Родителите и братята наследяват, когато починалият няма деца.
brymm
Потребител

Мнениеот maribellag » 27 Ное 2008, 18:23

Здравейте,
но аз разбрах, че има някаква промяна и при жив родител и той получава колкото дела на едното ми дете. Вероятно човека, който ми го каза не знае добре нещата
maribellag
Нов потребител

Мнениеот brymm » 27 Ное 2008, 18:28

Съпругът, т.е. Вие, получавате колкото едно дете. Между 1968 и 1985 г. в общите съпружески имоти живият съпруг не е получавал наследствен дял, а си е оставал само със своята половина. Сега наследява част от другата на общо основание. Вероятно това са имали предвид под "промяна".
Живият родител на наследодателя, както казах, при наличие на деца не получава нищо.
brymm
Потребител

Мнениеот maribellag » 27 Ное 2008, 18:45

Благодаря ВИ,
свекърва ми има ли право на пенсия от починали си син?
maribellag
Нов потребител

Назад към Семейни казуси