Здравейте, уважаеми юристи!
Моя казус е следния:
Имам дъщеря на 18 години, която все още е ученичка, живее с мен и баща си, ние я издържаме.
Съпругът ми има сестра, която е на 37 години (неомъжена) и живее на ок. 250 км от нашия град. Въпросната сестра на съпругът ми и леля на дъщеря ни притежава труден, тежък характер, никога не е хранела добри чувства към мен по необясними за мен причини. Винаги е настройвала детето ми против мен, пред мен самата е вдигала скандали, обиждала ме е пред дъщеря ми.
Не зная какво става напоследък, но аз в буквалния смисъл изгубих детето си, което съм отгледала с много мъки, лишения, трудности! Дъщеря ми се държи ужасно с мен, не позволява дори да изкажа някакво мнение, не ми казва кога ще се прибере вечер, отказва да контактува с мен, обижда ме, дори ми посегна преди известно време. Отказва да комуникира с мен, когато се намеся – като например да поискам да видя бележника и – стават невероятни скандали. Няколко пъти се опитва да си събира багажа и да избяга от домът ни. Не мога да опиша каква ужасна промяна има в детето ми и какво съм принудена да търпя!
Свидетел съм на телефонни разговори между дъщеря ми и леля и с часове, ежедневно. Дъщеря ми започна да отсъства от училище – взема бележки и т.н., за да ходи в града, в който живее въпросната леля. Пътува до този град ок. 2 пъти в месеца и аз не мога да я спра по никакъв начин. Предстоят и матури, кандидатстване, а тя започна да отсъства от училище, за да ходи при леля си. Виждам как изгубих дъщеря си, но не искам да видя упадъка и като човек и личност! Не зная какво точно се говори в тези дълги и ежедневни телефонни разговори, не зная как и се промива мозъка, когато е в нейния дом.
Въпросът ми:
Какво мога да направя в този случай от юридическа гледна точка? Как мога да забраня или огранича тези телефонни разговори? Мога ли да пусна жалба до някъде и на какво основание? Мога ли дори да заведа дело и на кой закон би се завело? Как мога да огранича контакта на въпросната леля, за да не загубя за винаги детето си?
Пропуснах да спомена, че съпругът ми е прекрасен човек, но никога не е посмявал да се намеси, да направи забележка на сестра си и майка си – към тях изпитва някакво страхопочитание!
МОЛЯ – ПОМОГНЕТЕ МИ ДА СИ ВЪРНА ДЕТЕТО!
БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ, КОИТО ЩЕ МИ ОКАЖАТ ПОМОЩТТА СИ!
- Дата и час: 21 Дек 2024, 10:48 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Помогнете да си върна детето
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Помогнете да си върна детето
Ако е навършила 18 години, дъщеря Ви е пълнолетна и нищо не можете да направите от "юридическа" гледна точка. Матурите и "кандидатстването" са неин проблем. Единственият начин е да опитате с много такт и внимание да подобрите отношенията с дъщеря Ви.
Моят съвет е да се обърнете към опитен психолог. Преди всичко Вие, защото много е възможно проблемите да са причинени колкото от нея и лелята, толкова и от Вас самата. За съжаление едва ли някой от нас би могъл да Ви помогне в това отношение.
Моят съвет е да се обърнете към опитен психолог. Преди всичко Вие, защото много е възможно проблемите да са причинени колкото от нея и лелята, толкова и от Вас самата. За съжаление едва ли някой от нас би могъл да Ви помогне в това отношение.
- system
- Активен потребител
Благодаря за отговора!
Консултирах се с психолог, разказах всичко със сълзи на очи. Получих и компетентния отговор - детето ми се манипулира системно. Върху съзнанието му се упражнява натиск с неморални подбуди, но самото то не го разбира. В мен нищо не се е променило - промени се дъщеря ми! Може да е пълнолетна - но това все пак е дете. Да разбирам ли,че трябва да се простя с дъщеря си?
Не е възможно да не може да се направи нещо!
Консултирах се с психолог, разказах всичко със сълзи на очи. Получих и компетентния отговор - детето ми се манипулира системно. Върху съзнанието му се упражнява натиск с неморални подбуди, но самото то не го разбира. В мен нищо не се е променило - промени се дъщеря ми! Може да е пълнолетна - но това все пак е дете. Да разбирам ли,че трябва да се простя с дъщеря си?
Не е възможно да не може да се направи нещо!
- rusil196
- Нов потребител
Юридически единствено по закона за защита срещу домашното насилие , ако има основания за това. Прочетете закона , ако желаете, но ефектът от него , едва ли е това което целите.
Няма начин да се помогне по правен път на дъщеря Ви.
Що се отнася до това, което Ви е казал психолога, от моя досег с тях , ми се струва крайно непрофесионално от негова страна и едва ли е наясно за какво става въпрос по преразказ. За целта е необходимо детето Ви , а може би и Вие да посетите психолога и то не еднократно.
Съпругът Ви обаче, не е според мен прекрасен човек, ако бездейства, но ще си спестя квалификацията.Все пак , детето би трябвало да му е по-мило или пък не вижда нещата по начина , по който Вие ги виждате.
При всички случаи Ви желая успех!
Няма начин да се помогне по правен път на дъщеря Ви.
Що се отнася до това, което Ви е казал психолога, от моя досег с тях , ми се струва крайно непрофесионално от негова страна и едва ли е наясно за какво става въпрос по преразказ. За целта е необходимо детето Ви , а може би и Вие да посетите психолога и то не еднократно.
Съпругът Ви обаче, не е според мен прекрасен човек, ако бездейства, но ще си спестя квалификацията.Все пак , детето би трябвало да му е по-мило или пък не вижда нещата по начина , по който Вие ги виждате.
При всички случаи Ви желая успех!
- sunrise
- Активен потребител
а дали това "дете" не иска вече да стане "жена" и да не стой в полите на майка си ?
- bocman__
- Младши потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|