начало

Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство

Помогнете да си върна детето

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Помогнете да си върна детето

Мнениеот rusil196 » 28 Ное 2008, 15:06

Здравейте, уважаеми юристи!
Моя казус е следния:
Имам дъщеря на 18 години, която все още е ученичка, живее с мен и баща си, ние я издържаме.
Съпругът ми има сестра, която е на 37 години (неомъжена) и живее на ок. 250 км от нашия град. Въпросната сестра на съпругът ми и леля на дъщеря ни притежава труден, тежък характер, никога не е хранела добри чувства към мен по необясними за мен причини. Винаги е настройвала детето ми против мен, пред мен самата е вдигала скандали, обиждала ме е пред дъщеря ми.
Не зная какво става напоследък, но аз в буквалния смисъл изгубих детето си, което съм отгледала с много мъки, лишения, трудности! Дъщеря ми се държи ужасно с мен, не позволява дори да изкажа някакво мнение, не ми казва кога ще се прибере вечер, отказва да контактува с мен, обижда ме, дори ми посегна преди известно време. Отказва да комуникира с мен, когато се намеся – като например да поискам да видя бележника и – стават невероятни скандали. Няколко пъти се опитва да си събира багажа и да избяга от домът ни. Не мога да опиша каква ужасна промяна има в детето ми и какво съм принудена да търпя!
Свидетел съм на телефонни разговори между дъщеря ми и леля и с часове, ежедневно. Дъщеря ми започна да отсъства от училище – взема бележки и т.н., за да ходи в града, в който живее въпросната леля. Пътува до този град ок. 2 пъти в месеца и аз не мога да я спра по никакъв начин. Предстоят и матури, кандидатстване, а тя започна да отсъства от училище, за да ходи при леля си. Виждам как изгубих дъщеря си, но не искам да видя упадъка и като човек и личност! Не зная какво точно се говори в тези дълги и ежедневни телефонни разговори, не зная как и се промива мозъка, когато е в нейния дом.
Въпросът ми:
Какво мога да направя в този случай от юридическа гледна точка? Как мога да забраня или огранича тези телефонни разговори? Мога ли да пусна жалба до някъде и на какво основание? Мога ли дори да заведа дело и на кой закон би се завело? Как мога да огранича контакта на въпросната леля, за да не загубя за винаги детето си?
Пропуснах да спомена, че съпругът ми е прекрасен човек, но никога не е посмявал да се намеси, да направи забележка на сестра си и майка си – към тях изпитва някакво страхопочитание!
МОЛЯ – ПОМОГНЕТЕ МИ ДА СИ ВЪРНА ДЕТЕТО!
БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ, КОИТО ЩЕ МИ ОКАЖАТ ПОМОЩТТА СИ!
rusil196
Нов потребител

Re: Помогнете да си върна детето

Мнениеот system » 28 Ное 2008, 15:23

Ако е навършила 18 години, дъщеря Ви е пълнолетна и нищо не можете да направите от "юридическа" гледна точка. Матурите и "кандидатстването" са неин проблем. Единственият начин е да опитате с много такт и внимание да подобрите отношенията с дъщеря Ви.
Моят съвет е да се обърнете към опитен психолог. Преди всичко Вие, защото много е възможно проблемите да са причинени колкото от нея и лелята, толкова и от Вас самата. За съжаление едва ли някой от нас би могъл да Ви помогне в това отношение.
system
Активен потребител

Мнениеот rusil196 » 28 Ное 2008, 15:34

Благодаря за отговора!
Консултирах се с психолог, разказах всичко със сълзи на очи. Получих и компетентния отговор - детето ми се манипулира системно. Върху съзнанието му се упражнява натиск с неморални подбуди, но самото то не го разбира. В мен нищо не се е променило - промени се дъщеря ми! Може да е пълнолетна - но това все пак е дете. Да разбирам ли,че трябва да се простя с дъщеря си?
Не е възможно да не може да се направи нещо!
rusil196
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 28 Ное 2008, 15:50

Юридически единствено по закона за защита срещу домашното насилие , ако има основания за това. Прочетете закона , ако желаете, но ефектът от него , едва ли е това което целите.
Няма начин да се помогне по правен път на дъщеря Ви.
Що се отнася до това, което Ви е казал психолога, от моя досег с тях , ми се струва крайно непрофесионално от негова страна и едва ли е наясно за какво става въпрос по преразказ. За целта е необходимо детето Ви , а може би и Вие да посетите психолога и то не еднократно.
Съпругът Ви обаче, не е според мен прекрасен човек, ако бездейства, но ще си спестя квалификацията.Все пак , детето би трябвало да му е по-мило или пък не вижда нещата по начина , по който Вие ги виждате.
При всички случаи Ви желая успех!
sunrise
Активен потребител

Мнениеот bocman__ » 07 Дек 2008, 02:29

а дали това "дете" не иска вече да стане "жена" и да не стой в полите на майка си ?
bocman__
Младши потребител

Назад към Семейни казуси