Колеги, известно ли ви е къде се съхранява държавния архив за извършените осиновявания през 1926 г. Разполагам с удосотоверение за наследници издадено преди 30 години, в което осиновено през 1926 г. лице е посочено като наследник на биологичните си родители. Въпросът ми е, дали по тогавашното законодателство е било допустимо? Предполагам, че осиновяването е пълно, тъй като в Свидетелство за свето кръщение като родители са посочени осиновителите. В общината нямат информация, тъй като лицето е починало преди да въведат ЕГН, а удостоверенията за наследници са се издавали само въз основа на клетвена декларация.
Разчитам на съдействие и предварително благодаря!
- Дата и час: 21 Дек 2024, 10:17 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Осиновяване и наследяване
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Осиновяване и наследяване
Още уточнения по поставената от мен тема: През 1961 г. е прието изменение на чл.81 от ЗЛС, с което заварените осиновяванияса пренормирани в пълни осиновявания. Според тълкувателно решение на ВС, "заварено" е това осиновяване, по което и двете страни са живи при влизането в сила на изменението на чл. 81 ЗЛС на 26.06.1961 г. Не намирам отговор на въпроса ако само единият от осиновителите е жив, дали това е заварен случай и сл. осиновяването е пълно. Интересувам се от горенаписаното, защото преди 6 години е съставен нотариален акт за собственост на имот придобит по наследство. Според мен въпросното осиновено лице е следвало да прекрати връзката с рождените си родители, които са починали през 1927 година и да няма наследствени права. Така ли е или греша?
- betina
- Потребител
ЗАКОНЪ за припознаването на незаконородените деца, за узаконението имъ и за усиновяването
33. Усиновениятъ запазва всичките си права и длъжности спрямо семейството, къмъ което той принадлежи по рождение.
Усиновяването не създава никакви граждански отношения между усиновителя и семейството на усиновения нито между усиновения и роднините на усиновителя.
Този закон е действал до 1940 година, а рождените родители са починали през 1927 г., така че - наследява ги. Наследяването си е към тогава и по-късното трансформиране на осиновяването в пълно не смятам, че може да му се отрази.
33. Усиновениятъ запазва всичките си права и длъжности спрямо семейството, къмъ което той принадлежи по рождение.
Усиновяването не създава никакви граждански отношения между усиновителя и семейството на усиновения нито между усиновения и роднините на усиновителя.
Този закон е действал до 1940 година, а рождените родители са починали през 1927 г., така че - наследява ги. Наследяването си е към тогава и по-късното трансформиране на осиновяването в пълно не смятам, че може да му се отрази.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
-
portokal - Старши потребител
Благодаря! Подобно е тълкуването и на проф. Лиляна Ненова.
- betina
- Потребител
Здравей те, искам да попитам. Омъжена съм втори път от първия си брак имам дете на 3год. въпросът ми е следният - как сегашният ми съпруг може да осинови детето? Като искам да имате в предвид, че бившият ми съпруг не плаща издръжка, която е в размер на 40лв. и не го е потърсил нито веднъж от 11.05.2005г.
НИКОГА НА КОЛЕНЕ ПРЕД КОГОТО И ДА Е !!!
-
velkova_1914 - Младши потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|