начало

Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство

Моля за помощ-децата ми скоро няма да има къде да живеят

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Моля за помощ-децата ми скоро няма да има къде да живеят

Мнениеот viki1978 » 08 Яну 2009, 18:27

Да обесня накратко имам развод и решение в което пиши че мога да живея с децата докато имам родителските права в този апартамент .Но днес получих Нотариална покана да напусна жилището до 30 дни. Моля ви за савет какво трябва да направя .Адвоката ми ме посаветва да подам молба до нат. която ми е пратила тази покана ,но това ще помогне ли да не трябва да напусна жилището някои може ли да ме посаветва какво друго мога да направя да не устана на улицата с децата ми през зимата.Тази нот. кадето ми е изпратила тази покана след като и дадем наща молба и като категорично заявявам ,че няма да се изнеса от жилището понеже няма каде да отидем тя няма ли да е сложи настрана и да забрави за нея. И след този срок някои да доиде и да ни изхвърли на улицата.Сигорно много объркано обеснявам ,но забравих да кажа че апартамента е продаден на друго лице и тази покана е от негово име .

Моля Ви ако някои може да ми даде някои савет да ми помогне ако има желание.
viki1978
Младши потребител

Re: Моля за помощ-децата ми скоро няма да има къде да живеят

Мнениеот defy » 08 Яну 2009, 18:48

Съжалявам за ситуацията, но Вие не разполагате с правно основание да обитавате това жилище. Просто ако не напуснете жилището, собственика със сигурност ще предприеме последващи действия, ще се обърне към съда и ще ви изгонят.
Въпроса е това жилище семейна имуществена общност ли е било или не, т.е. да не би Ваш бивш съпруг да го е продал при тази хипотеза и то по някакъв начин без Вашето съгласие. Само в този случай нещо може да се направи.
На никой не му пука, че сте с деца и няма къде да живеете, а и разпоредбите на закона определено защитават собственика на имота.
defy
Младши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 08 Яну 2009, 19:30

изтрито мнение
Последна промяна ivan_lawyer на 16 Яну 2009, 18:12, променена общо 1 път
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот viki1978 » 08 Яну 2009, 19:43

Жилището е негово но съда реши да мога да го ползвам докато опражнявам род. права но това не значи че като са го проверявали за тежести неизлиза че аз имам право да го ползвам затова го е продал спокоино+ това това е поставено лице на което е продадено фиктивно но явно са намерили този начин да ме изгонят.Минах и през агенцията за закрила за децата искаха д ами земат едното дете но разбраха че по тоя начин няма да ме накарат да напусна жилището а и агенцията не ми отне детето за моя радост .Въпроса е че това е поредния начин които са избрали да опитат да ни лишат от покрив .Затова Ви моля и за помощ защото колкото повече мнения имам може да ми е от помощ иначе си ходя при адвоката и каквото стане .
Благодаря Ви отново за полезните съвети .
viki1978
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 09 Яну 2009, 11:01

За съжаление , щом жилището е било негово, това ,че ви съдът ви е определил да го ползвате, не го лишава от възможността собственикът да се разпореди с него.
Спрямо новите купувачи, нямате права , които да им противопоставите.
Моят съвет е да не слушате "Съветите ", които предния колега Ви е дал, защото са несъстоятелни. Накрая ще Ви осъдят и ще платите и доста солена сума за разноски по делото.
Търсете друго жилище.
Да не говорим, че дори да имате право да го ползвате , дадено Ви от съда, дължите наем на собственика.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот viki1978 » 09 Яну 2009, 11:07

"По принцип можете да подадете жалба до РПУ-то, че някой Ви притеснява, но Ви казвам, че няма ефект."kakво да напиша в тая жалба че някои иска да ме изгони ли ,мисла че няма да има ефект защото подах жалба че са ми откраднали 700лв. и те ми казаха няма доказателства.
Ако ми кажете как да е формолирам ще подам въпреки че знам че нищо няма да се получи но знам че и това ще го има в помощ когато наи после го хвана за нещо което има док. и сички тия жалби които съм подавала ще ме улиснят да ........ :twisted: Благодаря Ви предварително ако ми отговорите на въпроса.
viki1978
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 09 Яну 2009, 11:22

А какъв всъщност е въпроса и от какво ще се жалвате на РПУ-то? :roll:
Не и че собственик иска да си ползва жилището в което сте ,вече без правно основание. Внимавайте, да не стигнете до набеждаване и нещата да се обърнат срещу Вас.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот viki1978 » 09 Яну 2009, 12:01

И аз мисла че няма какво да напиша в тая жалба затова попитах.Затова и писах тук защото сяко мнение ми е полезно в състоянието което съм даже не мисла че има нужда да пиша тази молба до нот. които ми е изпратил тази "Нотариална покана" какво може да ми помогне нито че е зима и няма право да ме гонят.
А какво мислите за движимата собственос имам неща които са мои но нямам докоменти а струват доста пари и като напусна се едно съм пила една стодена вода какво да правя с тях ???? Как мога да си ги зема и кои ще ми върне парите които съм дала .
viki1978
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 09 Яну 2009, 12:14

Движимите вещи са си Ваши, те не са в комплект с жилището , така ,че няма проблем да си ги вземете.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 09 Яну 2009, 12:26

изтрито мнение
Последна промяна ivan_lawyer на 16 Яну 2009, 18:13, променена общо 1 път
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот viki1978 » 09 Яну 2009, 12:26

Благодаря" sunrise " . И едно последно питане ако не станах нахална вече аз питах адвоката си ама да ми кажете и Вие ващо мнение смятам да счупя стаклата на дограмата ,защото половината пари са моите немога да зема дограмата но мога да си зема стаклата :D и вратата която струва 1000 лв а ще му уставя на него касата какво е ващо мнение за постъпката ми .Благодаря Ви бяхте ми полезен sunrise
viki1978
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 09 Яну 2009, 12:28

По-добре не го правете! Ако сте правили по време на брака си някакъв основен ремонт на жилището, тогава евентуално претенции към съпруга Ви.
А всъщност , той как е придобил жилището?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот viki1978 » 09 Яну 2009, 12:30

Един съвет - сключете наемен договор с Ваш близък и го заверете нотариално и в Служба по вписванията (работят дежурни съдии). - Но тои на какво уснование ще склучи договор с мене ако ми кажете конкретно ще сте ми много полезен
viki1978
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 09 Яну 2009, 12:38

Този съвет пък , кой Ви го е дал? Няма как да сключите договор, тъй като не сте собственик, това определено не го е казал юрист.
Как съпругът Ви и кога се е сдобил с жилището?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот viki1978 » 09 Яну 2009, 12:41

Жилището а заменено с друго преди да се омъжа за него реално тои е собственик на жилищ. но преди брака . И го продава като прелага сички докоменти без да спомене и да прекачи и решението че имам право да го ползвам с децата докато род. права са мои .Чела съм тук че една жена също е имала тъкъв проблем и се още си живе в жилището но немога да намеря темата и как се е справила до сега . Но се още имам 20 дена дано се някои ми каже как да постъпя и да има каде да живеем ,получавам сякаква информация за което благодаря на сички че сте добри да е давате доброволно .
А за дограмата и вратата и другите малки подробности наистена смятам да си го върна защото никога не уставям нищо мое след мен а и с голямия ми син бяхме уставени едва ли не да замръзним миналата година потова време така че тоя мъж макар че това е срам, това нещо да се нарече така познавам маже които си тежат на мястото и са горди с това да си мъж но има и............ не обичам да обиждам нищото което е споделяло живота ми ...................
viki1978
Младши потребител

Мнениеот viki1978 » 09 Яну 2009, 12:44

Моя skype-darinasavova789 ако искате ме потърсете
viki1978
Младши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 09 Яну 2009, 12:47

изтрито мнение
Последна промяна ivan_lawyer на 16 Яну 2009, 18:15, променена общо 1 път
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот viki1978 » 09 Яну 2009, 12:52

Това е идея ще опитам благодаря аз съм готова на сичко
viki1978
Младши потребител

Мнениеот centara » 09 Яну 2009, 12:58

Решение № 610 от 22.08.2001 г. на ВКС по гр. д. № 40/2001 г., II г. о., докладчик председателят на отделение Милена Жабинска
Адвокатски преглед, бр. 10/2001 г., стр. 34
чл. 23 СК
Съгласно чл. 23 СК за разпореждането със семейното жилище, дори и когато то е лична собственост на единия съпруг, съгласието на другия съпруг е задължително. Това изискване е гаранция срещу накърняване на интересите на семейството. След прекратяване на брака обаче такова изискване няма, включително и в случаите, когато жилището е служило за задоволяване нуждите на непълнолетните деца от брака. Това по съществото си би представлявало ограничаване на правото на собственост. Законът не може да се тълкува разширително.
------------------------

Изяснено е, че жилището предмет на атакувания договор, е било лична собственост на бившия съпруг на ищцата и е представлявало семейното им жилище. С влязло в сила решение на 7.10.1998 г. на Бургаския районен съд, бр. К от 15.09.1998 г. по бр. дело № 587/97 г. е прекратен бракът между ищцата-жалбоподателка и ответника Т. Г. К. Ползването на семейното жилище след развода е разпределено между бившите съпрузи. Разпореждането с него е извършено от собственика след прекратяване на брака му с ищцата.

Според чл. 23 от Семейния кодекс , когато семейното жилище е лична собственост на единия съпруг, той може да се разпорежда с него само със съгласието на другия съпруг. Ако липсва съгласие, разпореждането може да се извърши с разрешение на районния съд, само ако се установи, че не е във вреда на децата и семейството. Това изискване е гаранция срещу накърняване интересите на семейството.

С правилото на чл. 23 СК се ограничава правото на лична собственост и затова то не може да се тълкува разширително. Недействителни са само договорите, които законът обявява за такива. Разпореждането с недвижим имот, лична собственост на бившия съпруг, след прекратяване на брака му е действително и в случаите, когато то е служило за задоволяване жилищните нужди на съпрузите и ненавършилите пълнолетие деца време на брака. Доколкото с извършената сделка се влошават жилищните условия, при които ще бъдат децата след развода, трябва да се отбележи, че ако до 14.05.1999 г. децата са живеели в жилище на бащата-собственик на основание задължението на този родител да ги обезпечи с жилище и решението на съда по чл. 107 СК , то след разпореждането на бащата с него евентуално дължимият наем за ползваната от децата жилищна площ следва да се съобрази при определяне размера на дължимата им издръжка.
centara
Младши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 09 Яну 2009, 13:00

изтрито мнение
Последна промяна ivan_lawyer на 16 Яну 2009, 18:16, променена общо 1 път
ivan_lawyer
Старши потребител

Следваща

Назад към Семейни казуси