начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

заповед за събаряне

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

заповед за събаряне

Мнениеот gospodinova » 09 Яну 2009, 15:27

Направихме си основен ремонт на апартамента :(
Остъкляване на терасата с алуминиева дограма с еркерно изнасяне на остъкляването 50 см. посредством винкелна конструкция.
Подмяна на старите вратопрозорци с френски с PVC дограма. По дължината на стаята на 1.80м приобщихме (1/2) 70 см. от терасата. (това образува една прекрасна, слънчева цветна градина). Терасата е широка 2.40м. и е дълга 5.80м.
Няма нарушение в конструктивната част- не са събаряни носещи конструктивни елементи. Блока е тухлен, 20 годишен. От страната на остъкляването е вътрешно междублоково пространство без изглед към улица.
Естествено по време на ремонта добронамерен съсед подаде жалба ..............
не ми се разказва за перипетиите, които последваха от там нататък.
След 4-5 месеца, тъй-като не беше в града съседа ни си изтегли жалбата и разбра в каква каша ни беше забъркал.
В крайна сметка документите ни отидоха в РДНСК и получихме заповед за събаряне на незаконен строеж!
Защо е незаконен? Защото нямаме разрешително за строеж. В случай че подадем документи, няма причина да не получим разрешително, тъй като ремонта би могъл да се узакони.
От тук нататък имаме вариант да обжалваме заповедта в Административния съд или да събаряме "незаконния строеж", който направихме с много любов, средства, нерви ....... без това събаряне да има някакъв смисъл за някого.
Сега малка картинка на блока. Всяко семейство е правило изменения по първоначалния одобрен проект. Всички тераси за остъклени, няколко са еркерно изнесени, като няма 2 еднакви. Има поне 5 приобщени тераси изцяло, изградени с итонг. (никакви документи или разрещителни) Без да преувеличавам жалка картинка, но едвали има някой който да не се е заглеждал в подобни блокове. Това е масово явление в цялата страна.
Бих искала ако някой е чувал за подобен казус, ако темата представлява интерес или ако някой може да ми помогне със съвет в заплетената ситуация да драсне някой ред.
gospodinova
Нов потребител

Re: заповед за събаряне

Мнениеот ivan_lawyer » 09 Яну 2009, 15:38

Наскоро в Разград падна цял балкон, утежнен с нова дограма, затова трябва да се предвиди предварително носещата способност, както и дали е балкон, лоджия, тераса.
По време на обжалването можете да искате спиране, ако не сте пропуснали срока за това - 7-дневен от получаване на заповедта, ако в нея е допуснато предварително изпълнение. Процедурата е по новия АПК и е доста стриктна - трябва да спазите сроковете за оспорване и искане да се спре изпълнението на заповедта.
По принцип, ако не сте към главен булевард - улица, няма чак толкова естетично нарушение.
Но за остъкляване също се иска разрешение.
Но по-скоро ще Ви изгонят от общината, ако отидете да искате разрешение.
Ето това е парадоксът - няма нито контрол, нито процедура, но в същото време Ви санкционират.
Но искайте спиране на заповедта на РДНСК.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот gospodinova » 13 Яну 2009, 15:04

Благодаря за отговора.
Имаме изготвено конструктивно становище от лицензиран конструктор и сме спазили точно плана и указанията, но не сме искали РС от кметството, защото сметнахме че това е ремонт за който не се изисква РС. (с две думи незнаехме, че трябва разрешение) но по принцип, когато преди 15г. си купихме апартамента, балкона също беше остъклен и еркерно изнесен, само че със старите винкелни конструкции, стъклата бяха ужасно замърсени и нямаше достъп до тях, а сега ги подновихме, използвахме алуминиева дограма, като даже не е изцяло остъклен, а само в двата края по един стационарен прозорец по 1м(да пази завет) и по голямата част 4м. е открита.
Ще спазим срока за обжалване.
Днес сутринта по БТВ имаше подобен казус. За съжаление там се касае за рампа на момиче с инвалидна количка.
Но и в двата случая трябва да съборим това което сме направили, да получим РС и наново да го построим, заради закона и РДНСК ще бъде удовлетворено. В държавата бъкат незаконни строежи, по морето има цели хотели, но службиците работят по проблемите на хората с остъклени балкончета и съседски междуособици иначе с кого трябва да се захванат? Може би с ХОТЕЛИТЕ???
В нашия случай ние имаме съгласие на всички съседи от блока- (решение на общото събрние с дата началото на ремонта- нотариално заверено), няма конфликт на интереси- жалбата е изтеглена, просто има ЗАПОВЕД ЗА СЪБАРЯНЕ
Как мислите че би завършило едно такова дело като моето?
gospodinova
Нов потребител

Мнениеот Melly » 13 Яну 2009, 15:42

Моите искрени съжаления, но това е законът. А дали е справедлив, това е друг въпрос - от Ваша гледна точка явно не е, но правото в живота, не е право в правото!
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 13 Яну 2009, 16:37

Балконът е закрит от всички страни със стени (поне отчасти), лоджията е изнесена като плоча извън сградата (затова е опасно натоварването й - само една част от арматурата прониква и навътре в сградата), а терасата е върху земята.
Така, че в интерес на бъдещото цялостно саниране на сградата е да предвидите това допълнително натоварване, все пак става въпрос за човешки живот.
Например напълно нелепи ситуации - ледена висулка може да падне и да отнеме живота ти така нататък.
А доколкото до дограмата, тя, като най-скъпа част от ремонта, следва да се обслужи от фирмата - все пак не са ли те отговорни и за законността на продукта.
Но, ако не Ви звучи прекалено емоционално, преглътнете това неудобство и дайте пример за поведение, в името на едно по-красиво (и сигурно) място за живеене.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот gospodinova » 13 Яну 2009, 16:54

ivan_lawyer да уточня, че говоря за балкон. Има стени между съседските балкони отчасти и стъклени прегради до края на балкона. Конструкторското ни становище е съобразено с всички опасности и заключението е, че изпълнението на това остъкляване е възможо без проблем. Имаме проект, чертеж, материали и размери, какво точно и как да се изпълни. Би трябвало с тези документи, с нот. завереното съгласие на всички от етажната съсобственост и такса да подадем молба за РС, но разбрахме това много късно за съжаление.
Не Ви разбрах какво ме съветвате?
gospodinova
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 13 Яну 2009, 17:11

Да обжалвате заповедта на РДНСК (както е там - вижте си предписанието), да искате спиране на допуснатото предварително изпълнение и едновременно с това да подадете приготвените документи в РДНСК.
Така вероятно ако заповедта влезе в сила, междувременно ще липсва незаконен строеж.
Единствен собственик ли сте на помещението с балкона (на апартамента).
Вероятно не.
Тогава се разделете на две по описания горе начин.
Не мисля, че ДНСК ще си направи труда да обезопасява тревата отдолу, да наема бригади, да извозва строителни отпадъци за Ваша сметка, ако има готов вариант да си седи на "топло".
В общината има ли гласност този случай?
В смисъл там знаят ли отделите? Няма ли някакъв начин да се даде преписката на човек който отсъства, за да я разгледа негов колега и да не направи връзка с предишния случай?
С риск да бъда емоционален, лично съм отговорник в един от входовете в кооперацията и когато ни откраднаха асансьора, не съм спал два дни да пазя някой да не се пребие в шахтата. Така, че понеже вярвам, че сте изпълнили конструктивното натоварване, считам, че има възможност вместо да да се премахва "да се узакони като търпима" конструкцията.
Инструкцията за това е дадена в закона, като Ви препоръчвам лично да си говорите с техническия отдел в общината, където дават "Разрешенията за строеж".
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот gospodinova » 13 Яну 2009, 17:18

ivan_lawyer благодаря ви, че вникнахте в проблема и изключително компетентно ми отговаряте. Има ли вариант да споделя нещо с вас, но не тук във форума? скайп или мейл,
gospodinova
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 13 Яну 2009, 17:29

За съжаление не мога да си позволя неетично поведение, тъй като има риск да бъде злоупотребено с доверието Ви.
Съгласно Закона за адвокатурата нямаме право да рекламираме дейността си, нито да даваме безплатни съвети (дъмпинг), извличайки полза от форума (набиране на клиенти).
Единствения начин да се свържете с адвокат е да го потърсите Вие.
Дискретността е важна в професията ни.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот gospodinova » 13 Яну 2009, 17:39

Съжалявам, не съм много наясно даже за първи път споделям нещо във форум. Случайно ми попадна сайта докато търсех някаква информация. Зачетох се,............. регистрирах се........... и спонтанно ми хрумна да разкажа моята история и да потърся съвет.
Не че не съм ходила при адвокат, но не мога да намеря подходящия. Много повърхностно и неодобрително ме поглеждат като чуят казуса. Даже подигравателно.
Притеснена съм. Даже съм притеснена и да пиша. объркана съм.
gospodinova
Нов потребител

Мнениеот tonina1 » 14 Яну 2009, 15:00

Дори да обжалвате заповедта за събаряне и междувременно да поискате от издаване на разрешение за строеж, такова няма да Ви бъде издадено поради наличието на незаконен строеж в имота (вижте чл.148, ал.7 от Закона за устройство на територията).
tonina1
Нов потребител

Мнениеот jiji2 » 15 Яну 2009, 22:33

Още повече, че няма процедура за "узаконяване" или за "търпимост" на нов строеж... Съветвам ви СПЕШНО да намерите ДОБЪР адвокат-специалист по ЗУТ и по правила и нормативи по строителството, и да ОБЖАЛВАТЕ ЗАПОВЕДТА. Така, както обяснявате случая - има вероятност съдът да я отмени при добра аргументация на жалбата. Ама толкова добра, че да изкара, че чак няма никакъв строеж, а само ремонт, за който не се иска разрешение за строеж! И следователно - няма нарушение. Едновременно с това - поискайте спиране на изпълнението на заповедта, защото ако не го направите в срок - ще дойдат и ще започнат да събарят... Големите хотели не ги събарят, защото са ГОЛЕМИ и на ГОЛЕМИ... Но малките балкони, прозорци и т.н. - много бързо действат. Все пак, нали трябва да отчетат и дейност... Да ме простят колегите, но съм набрала много на определени служители от РДНСК...
jiji2
Потребител

Мнениеот todorb2000 » 10 Апр 2010, 11:37

:(
Гражданите са длъжни да спазват и изпълняват Конституцията и законите. Те са длъжни да зачитат правата и законните интереси на другите/чл.58 от Конституцията/
http://www.youtube.com/watch?v=BP7WGKWPZKg
Емил Димитров-Ако си дал…не си живял на празно!
todorb2000
Потребител

Назад към Етажна собственост