начало

Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство

Баба ми съди брат ми за издръжка

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Баба ми съди брат ми за издръжка

Мнениеот ivpif » 18 Яну 2009, 18:47

Здравейте,
семейството ми изпадна в следната ситуация:
Вкъщи се получи иск към брат ми, предявен от името на баба ми, чрез който се търси отговорност от него за нейната издръжка! Исканата сума е 4000 лв, приложени са документи за получаваната от нея пенсия и тъй като въпросната пенсия е ниска, брат ми е обвинен, че не помага финансово на баба ни.
След смъртта на баща ми през 2002 г (до тогава той й помагаше финансово), баба ни (т.е. неговата майка) и ние (майка ми, аз и двамата ми братя) живеем в едно жилище (стандартното БГ семейство, в което снаха и свекърва не се разбират, но живеят заедно). Издръжката на жилището е изцяло поета от нас (данъци по имота, ток, вода, телефон), т.е. тя не е финансово затормозена в това отношение. Не виждам каква повече финансова помощ би могла да иска?! Брат ми е на 22 г. и има здравословни проблеми, които вече му струваха доста. За да не навлизам с подробности в цялата сага, въпросът ми е при какви обстоятелства дадено лице е задължено да изплаща издръжка на друго лице?
Основателен ли е този иск? (по мое мнение е напълно абсурден, но аз съм емоционално пристрастна) и какъв е шанса съда да го одобри?

P.S. Забравих да вметна, че баба ми има и дъщеря и не е ли редно тя да поеме грижите за нея?

Предварително много благодаря за отговорите! (bow)
ivpif
Нов потребител

Re: Баба ми съди брат ми за издръжка

Мнениеот donna » 18 Яну 2009, 19:37

Преди да коментирам казуса ,отговорете ми баба ви случайно да е дарила на някого от вас нещо или да имате сключен договор за издръжка и гледане...
Щото ако е така хитро ...ще се докажат здравните проблеми на брат ви и т.н. и невъзможност да дава издръжка ...,но и там си има цака :D :D :D

Ще ви посъветвам да идете и при колега.
donna
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 18 Яну 2009, 22:42

Чл. 80. (1) Лицето, което има право на издръжка, може да я търси в следния ред:
1. от съпруг или бивш съпруг;
2. от деца;
3. от родители;
4. от внуци и правнуци;
5. от братя и сестри;
6. от дядо и баба и от възходящи от по-горна степен.
(2) Ако лицата от предходен ред нямат възможност да дават издръжка, дължат издръжка лицата от следващия ред.
(3) Когато няколко лица от един и същи ред дължат издръжка, задълженията между тях се разпределят съобразно възможностите им. Ако издръжката е давана от едно от тях, то може да търси от останалите това, което те са били длъжни да дават, заедно с лихвата.

Чл. 84. Размерът на издръжката се определя според нуждите на лицето, което има право на издръжка, и възможностите на лицето, което я дължи.

Но, Донна е права- тук прозира някаква дарствена сделка или ДГИ. Не е логично да се търси от единия внук при положение, че има роднина по права линия от по-близка степен...
Иска е допустим, до колко основателен- само съда ще постанови в решението си.
На брат ви му е нужна не само консултация, но и адвокат, който да го представлява по делото. Ако нямате финансова възможност- поискайте от съда служебен такъв.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот donna » 18 Яну 2009, 23:11

Поли е парва ,но на мен ми стана интересно ,а и личните съобщения на питащия не са включени ,писал ми е ,но ...нека изложи тук това ,което го попитах.
donna
Старши потребител

Мнениеот ivpif » 19 Яну 2009, 00:54

Благодаря на всички отговорили по темата!
Да, адвокат ще бъде потърсен при всички положения и да, представената от мен информация е непълна, тъй като не бях запозната с текста на иска и с някои подробности около него, които сега ми бяха предоставени (но май не напълно)...както и да е.
След като се запознах с иска, видях, че има упоменато дарение. През 2004 г. баба ми е дарила на брат ми 4/6 идеални части от жилището, в което живеем. Тук изникват разни странности, като например как така е извършила дарение без ние да знаем?! и без той да е подписал такова (той твърди, че такъв документ не е подписвал и му вярвам)?! Каза ми, че преди време леля ми (дъщерята на баба ми) го е извикала и са му казали, че имота е преписан на него, но нито на него, нито на друг член от семейството е предоставен такъв документ. Още повече, че през 2004 г. брат ми е бил непълнолетен ('85-ти набор, т.е. тогава е бил на 17г.). Как е възможно да получи дарение без да е дал съгласието си и при условие, че тогава не е бил пълнолетен и не би могъл да се ангажира с поемането на издръжката на друг човек?!
А поетите от нас разходи по имота, в който и баба ни живее не се ли броят също за някакъв вид поет неин разход?!
Има и много други условности и подробности, в чиито основи лежи дълбоко закостеняла родова вражда!
Интересува ме имейл консултация със специалист, за да мога да изложа всички известни ми подробности, ако някои от вас предлага такива услуги и разбира се каква е таксата, за да получа професионално мнение?
ivpif
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 19 Яну 2009, 01:11

Извинете ме... няма да се впускам кой имал интерес и кой пък питал. Утре е понеделник- най- доброто, което може да стори брат ви е да си дири адвокат. Сроковете си текат...
Гост.
Старши потребител

Мнениеот donna » 19 Яну 2009, 08:01

Въпроса не е за онлайн консултация-веднъж твърдите ,че подписа не е на брат ви ,ако е така това дарение ще е нищожно и няма да породо действие ,трябва му една графологическа експертиза в съда ,но явно няма да минат по тоя път ,защото ще натопят нотариуса заверил така някакв си подпис без лицето да се е явило,както и баба ви участвала в тоя фарс.
Няма проблем непълнолетен да придобиват имоти -написаното е мн. объркано ,не се разбира за дарение ли иде реч или за издръжка и гледане.
Ако е дарение -издръжка ще дължи само ако дарителят има действително нужда и тая издръжка трябва да съответства на материалните възможности на брат ви .
Ако е издръжка и гледане там е по различно ,но там паричен еквивалент на грижите и издръжката се дължи пре определени предпоставки Разбира се ,че има значение ,че баба ви живее при вас и че се грижите за общото домакинство .
donna
Старши потребител

Мнениеот donna » 19 Яну 2009, 08:03

Само а допълня идете при колега лично ,а не онлайн ,защото първо трябва да представите документите ,второ това ,което написах по-горе комай хич не е хубаво и розово. Едномесечният срок тече .
donna
Старши потребител

Мнениеот ivpif » 19 Яну 2009, 11:07

ОК, Благодаря Ви!
ivpif
Нов потребител

Назад към Семейни казуси