начало

Разумният подход е КС да отговори дали председател на върховен съд с изтекъл мандат може да бъде избран за изпълняващ функциите Разумният подход е КС да отговори дали председател на върховен съд с изтекъл мандат може да бъде избран за изпълняващ функциите

общи части на етажна собственост

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

общи части на етажна собственост

Мнениеот gun_moll » 12 Дек 2008, 11:02

Здравейте, живея в кооперация от 2000г и съседите твърдят, че са взели решение на общо събрание разходите по ремонт на кооперацията да не се изчисляват спрямо идеалните части на всеки от собствениците , а по равно на всеки етаж - това разбира се устройва голяма част от собствениците , но не и мен понеже живеем на партерен етаж и почти целия етаж е общи части . Решението се предполага е взето след нашето идване в кооперацията - въпросът ми е : Ако нашия апартамент не е дал съгласие на общото събрание за подобно разпределяне на разходите по общите части възможно ли е те да ни заставят да плащаме повече от това което законът ни задължава. Аз съм почти на 100 % сигурна , че подобни решения могат да се вземат при пълно мнозинство - но това е моето скромно мнение и логика. Какво бих могла да цитирам на съседите си ако това е неправомерно от тяхна страна, защото не намерих нищо нито в ЗС , нито в Правилника. Предарително ви благодаря.
gun_moll
Нов потребител

Re: общи части на етажна собственост

Мнениеот vela_iv » 12 Дек 2008, 15:35

Разходите са пропорционални на идеалните части от общите части и правото на строеж. Всякакви други решения не могат да породят различни права и задължения. При допълнителни усложнения , редно е да се обърнете към адвокат за консултация и съдействие.
vela_iv
Нов потребител

Мнениеот samori » 22 Мар 2009, 10:32

Здравейте,аз съм Домоуправител,но възникна един проблем.В нашият вход имаме три вида секции-двустайни,тристайни,четиристайни апартаменти.Съответно те се обслужват по реда описан по-горе-един щранг,два щранга и три щранга.Всичките тези щрангове са независими един от друг нямат пресечни точки т.е. независими са и аварията на един от тях в четиристайните искат да се плати от всички,което е крайно несправедливо по отношение на останалите и най-вече на малките апартаменти.В сегашният правилник не е изяснено добре ,а и в новият не е разработена тази схема,което ще доведе утре до по-големи проблеми при подмяна на същите щрангове, счиято цена е вече 200.0лв на щранг разпределено по трите секции се получава ,че двустайните трябва да платят един на четиристайните-крайно несправедливо след като те са прилежащи в имота на четиристайните и никой не би допуснал в имота си някой да влиза и да муползва щранга или водата .Това е един пропуск и то сериозен на Законотворците и Закона след като изписах толкова много писма и няма никаква промяна в него.Посъветвайте ме,как да процедирам и какво решение да взема по отношение на този казус!
samori
Нов потребител

Мнениеот samori » 23 Мар 2009, 20:04

Здравейте,този проблем със щранговете при нас продължава и има ли някой ,който да ни даде един компетентен отговор?В правилника не е ясно нито детайлно е разгледан този проблем.При авария или подмяна ,то принципа е един и същ,кой трябва да поеме разхода на спукан щранг н четиристайните дето имат общо 3бр щранг и нямаме никакви пресечни точки помежду си освен при хоризонталните долу в мазето които се събират към главният водопровод на "Соф.вода".Трябва да има някаква справедливост ,когато изгърми даден щранг от линията на четиристайните да си я платят от първи до девети етаж само четиристайни.Утре се случва същото с тристайните и те си поемат.В други ден се случва с двустайните те си го поемат.Защо всички да плащат за нещо,което не е прилежащо към имота му и нямат пресечни точки на тези водни инсталации на трите вида апартаменти.Моля,Ви да ми дадете съвет кое е най справедливото решение и не всички да сме в кюпа а всеки да си плати за това което ползва.
samori
Нов потребител

Назад към Етажна собственост