начало

САК алармира за риск от репресии: Опасен прецедент – с бюджета данъчните получават спецотряд за претърсване САК алармира за риск от репресии: Опасен прецедент – с бюджета данъчните получават спецотряд за претърсване

Тази семейна история... нормална ли е?

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Тази семейна история... нормална ли е?

Мнениеот katerinakuch » 01 Юни 2009, 20:08

plamen_penev написа:babyfoot ни разясни надълго и нашироко не само официалната версия, но и неща, които са ясни и известни... нямаше нужда, почитаема...
katerinakuch! Браво! Добре сте усвоила копирането! Хайде сега опитайте и мисленето... с цялото ми уважение към умението ви да си служите с компютъра, макар и по един доста досаден за околните начин! :roll:

Щом Ви е досадно написаното от мен, не го четете. Не се измъчвайте. Важно е, че аз си го харесвам. Дали се харесва или не на друг, това въобще не ме интересува.
katerinakuch
Активен потребител

Мнениеот sarbijanac » 01 Юни 2009, 20:13

В цялата тази говорилня се писа и за СГС,и за Ап.съд,и за МП,и за ЧСИ-то /за която вярвам 100 пъти е станала пишман от това дело,макар,че със сигурност здраво се е нагушила от изплатения хонорар - официално и извън него/.

Ами защо никой не се замисли и никой две думи не каза за Полската дипломатическа мисия.И дали аджаба г-н посланика малко не си е превишил правата ,или пък се е престарал в задълженията си.

Това,което чух е,че полската амбасада е била обстрелвана миналата вечер и е имало и счупени стъкла от разярени граждани.Никой не може и не следва да упреква протестиращите-в цялата тази работа вина има и дипломатическата мисия.Но би могло да се помисли и за уреждане на въпроса по дипломатически път,ако разбира се поляците проявяват необходимото разбиране.
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот daniela2008 » 01 Юни 2009, 20:14

Г-н Пламен Пенев, никой не е над закона ! Закона трябва да се изпълнява ! И гражданинът Василев , баща на дечицата , макар и бидейки български гражданин , не означава че законът не се отнася и за него! След като не изпълнява доброволно съдебни решения , то тогава става по недоброволния начин .
"Винаги има трети начин и той не е комбинация от другите два, а нов и съвсем различен."
Дейвид Карадайн
Аватар
daniela2008
Младши потребител

Мнениеот katerinakuch » 01 Юни 2009, 20:18

sarbijanac написа:В цялата тази говорилня се писа и за СГС,и за Ап.съд,и за МП,и за ЧСИ-то /за която вярвам 100 пъти е станала пишман от това дело,макар,че със сигурност здраво се е нагушила от изплатения хонорар - официално и извън него/.

Ами защо никой не се замисли и никой две думи не каза за Полската дипломатическа мисия.И дали аджаба г-н посланика малко не си е превишил правата ,или пък се е престарал в задълженията си.

Това,което чух е,че полската амбасада е била обстрелвана миналата вечер и е имало и счупени стъкла от разярени граждани.Никой не може и не следва да упреква протестиращите-в цялата тази работа вина има и дипломатическата мисия.Но би могло да се помисли и за уреждане на въпроса по дипломатически път,ако разбира се поляците проявяват необходимото разбиране.

Ако наистина е обстрелвана и е имало счупени стъкла, то тогава би следвало да се потърси наказателна отговорност от протестиращите. Какви са тези своеволия?! Те нямат ли си друга работа, ами тръгнали да се месят в една семейна история! Кой знае какви са им били истинските мотиви да протестират!
katerinakuch
Активен потребител

Мнениеот karanedeff » 01 Юни 2009, 20:20

sarbijanac написа:..... Срещу бащата и справедливостта са: МП, Две съдебни решения, един ЧСИ и Агенция за закрила на детето .....

Ще го кажа по друг начин:
Зад таткото не застана дори държавата, за разлика от Barbara Barnaś Wasiljew
За разлика от френско-руския случай, при който всяка държава застана зад своя гражданин.
За съжаление само Donna обърна внимание на този факт.
А тези деца са и български граждани.

Живял съм в чужбина дълги години и съм се нагледал на случаи, в които нашата дъражава, в лицето на своите консули и посланици, министерства и ведомства е проявявала безхаберие по отношение на своите граждани изпаднали в беда в чужбина - волю или неволю в конфликт със закона, или в стремеж да реализилат своите граждански права.
Нима случаят с медицинските сестри не беше точно такъв - после като опре ножа до кокала - олеее какво да правим сега. Но колко случая получават широка гластност ....
И сам съм бил потърпевш. Докато получа обаче подкрепа от нашите държавни институции чуждестранните ми помогнаха преди тях. Но след вереме наш отговорен фактор не пропусна да ми напомни, че съм реализирал гражданските си права в чужбина, преди да дочакам одобрението на българските власти. Отдавна беше, ной май нищо не се е променило от тогава.

А имаше случай с наш сънародник, който получи справедливо разрешение на своя казус благодарение намесата на американски аташе (от български произход), с негова помощ нашенеца получи преразглеждане на делото и оправдателна присъда. Е ... екстрадираха го после от Русия въпреки всичко.

Врочем нашият форум е на страна на таткото - но дали ще се вслушат в нашите доводи в тази дискусия.

Дано такото се включи! И аз го призовавам най добронамерено!

Отделих доста време да чета из полските сайтове и форуми (голям гърч да четеш славянски език на латиница - пък за полския и чичко Гугъл не помага особено, пък и аз съм позагубил навици :( ) Не намерих особена подкрепа във форумите за нея, но официалната позиция на полската държава е катогорично в нейна подкрепа
Въпросната госпожа се е регистрирала дори в един полски форум - целта е ясна, но в полските форуми дискусиите са по на 4-5 стр. и повечето постове са цитати от пресата, а при нас няма изгледи да приключим скоро.
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
Аватар
karanedeff
Активен потребител

Мнениеот donna » 01 Юни 2009, 20:20

:D Госпожо вие знаете ли кво значи недоброволния начин при СР за родителски права ? Не знаете ,върнене се в темата и прочетете . Инък вие и вашите ръзсъждения сте пълна скръб. Допълнително ще ви напомня ,че още през 1962г законодателят е постановил как се изпълнява в такива случаи.
sarbijanac е прав и за полския посланник и на мен ми се струва ,че се престараха при съдебното изпълнение /поне от това ,което четох и видях/.Аз затова и написах на вс ЧСИ по 1 рускиня ,а на дипломатите по 2 ,че едната ако даде фира др. да действа при такива случаи ,а случая го видяхме!
Последна промяна donna на 01 Юни 2009, 20:24, променена общо 1 път
donna
Старши потребител

Мнениеот sarbijanac » 01 Юни 2009, 20:24

katerinakuch написа:Ако наистина е обстрелвана и е имало счупени стъкла, то тогава би следвало да се потърси наказателна отговорност от протестиращите. Какви са тези своеволия?! Те нямат ли си друга работа, ами тръгнали да се месят в една семейна история! Кой знае какви са им били истинските мотиви да протестират!

Малко трудно ще се търси нак.отговорност-все едно да съдиш един цял стадион.Вижте сама

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=145254
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот daniela2008 » 01 Юни 2009, 20:29

donna написа::D Госпожо вие знаете ли кво значи недоброволния начин при СР за родителски права ? Не знаете ,върнене се в темата и прочетете . Инък вие и вашите ръзсъждения сте пълна скръб. Допълнително ще ви напомня ,че още през 1962г законодателят е постановил как се изпълнява в такива случаи.
sarbijanac е прав и за полския посланник и на мен ми се струва ,че се престараха при съдебното изпълнение /поне от това ,което четох и видях/.Аз затова и написах на вс ЧСИ по 1 рускиня ,а на дипломатите по 2 ,че едната ако даде фира др. да действа при такива случаи ,а случая го видяхме!

И как ще стане г-жо Донна? Вие какво искате да кажете , че не трябва да изпълняваме законите ли? И осветлете публиката тук как точно законодателят е постановил още през 1962 г , как се изпълнява в такива случаи, примерно днешният случай - от 2009?
"Винаги има трети начин и той не е комбинация от другите два, а нов и съвсем различен."
Дейвид Карадайн
Аватар
daniela2008
Младши потребител

Мнениеот donna » 01 Юни 2009, 20:36

Точно , през 1962г с постановление №4/1962 г законодателят е уредил въпроса с изпълнението при родителски права , постановлението е в сила и днес и няма значение ,че тогава въпросната конвенция не е била ратифицирана , касае се за родителски права. Това което видяхме за 15 път ще кажа ,че беше извращение на съдебно изпълнеие , в никоя държава не постъпват така при такива случаи.
Но във ваше случай диагнозата е блаженни са низшите духом ..или нещо от сорта беше..

Допълнително по сходен казус пейснат тук във форума се е произнесъл и ЕСПЧ...по вашата логика при следващо изпълнеие за родителски права трябва да викаме военните да отцепят квартала и навсякъде да е пълно с БТР ,а може би и командоси !

А за осветляването 3 пъти е осветляван форума с въпросното постатовление ,2 пъти от мен и 1 път от колега , с решението на ЕСПЧ също съм ви осветлила ,търсете ги има ги във темата!
donna
Старши потребител

Мнениеот lexusbg » 01 Юни 2009, 20:41

Какво й се връзвате на тази katerinakuch(ka) - то в ника й е казано всичко....

Катерина, Катерина..... да не е .... Кремена Демерджиева - тъпата ЧСИ по случая?!?
lexusbg
Младши потребител

Мнениеот ivan_lawyer3 » 01 Юни 2009, 20:42

Абе женят се и после се развеждат.

Светослав Минков имаше един такъв разказ - "Семейство Кислородови".

Жената е Водород, а Мъжът - абе, какви ги говоря аз - нещо бъркам историята, но както и да е - доста от браковете не си подхождат.

Ниска жена, с висок мъж, селянин (в най- добрият смисъл на думата) с госпожица от града, интелегент със среднист и т.н.

Изобщо изкуството на добрият брък (лапсус - брак) е в качественият предварителен подбор.

Тук вече минаваме към платените консултации, ама нейсе. Например - мъжът трябва да бъде водещ в семейството, той трябва да осигури стратегията за развитие, подбора на населеното място и т.н.
В това отношение има много варианти - залага се на общ имот, разбира се това не е панацея, но така се правят сделките с имотите - те да станат обща собственост, нека да има и разделна, нека да има мегдан. Но идеята у варианта е да има изкусно направен брачен хомот и двойките да тъпчат, да влачат, но да вдигат крака и да вървят.

Лошият брак поваля една нация и кара икономиката да върви зле - разсипват се имоти, партньорите обедняват поотделно - не е едно и също да имаш стая и кухня и след продажбата да имаш половин стая и половин кухня - няма такива маломерни жилища - всичко е БДС.

Днеска бях в Брачна колегия - разбира се направихме коментар и на темата за полякинята. Но едно дете имаше на делото - майката му хвърлила кафенцето на детото си и влязла в залата и детето си посръбваше кафенце, а беше над четири години, но не повече от 7-8.
ivan_lawyer3
Потребител

Мнениеот daniela2008 » 01 Юни 2009, 20:46

donna написа:Точно , през 1962г с постановление №4/1962 г законодателят е уредил въпроса с изпълнението при родителски права , постановлението е в сила и днес и няма значение ,че тогава въпросната конвенция не е била ратифицирана , касае се за родителски права. Това което видяхме за 15 път ще кажа ,че беше извращение на съдебно изпълнеие , в никоя държава не постъпват така при такива случаи.
Но във ваше случай диагнозата е блаженни са низшите духом ..или нещо от сорта беше..

Допълнително по сходен казус пейснат тук във форума се е произнесъл и ЕСПЧ...по вашата логика при следващо изпълнеие за родителски права трябва да викаме военните да отцепят квартала и навсякъде да е пълно с БТР ,а може би и командоси !

Много добре , но Конвенцията към днешен момент е вече ратифицирана и БГ е страна по нея . Това не променя ли нещо в правния мир ? И не ми поставяйте диагнози моля ви . Колкото и да не съм съгласна с определени мнения аз не поставям диагнози на хората, които са ги изразили. Просто си отстоявам мнението , защото тук е свободен форум и свободни хора пишат и отстояват гледни точки.
Дейвид Карадайн
Аватар
daniela2008
Младши потребител

Мнениеот donna » 01 Юни 2009, 20:52

Никой не спори ,че конвенцията е факт ,но по този начин не се изпълнява решение за предаване на дете !Ако ви интересува как се изпълнява върнете се назад в темата и ще разберете.

Иване ти какво имаш против кафето?
donna
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 01 Юни 2009, 21:05

http://www.justice.government.bg/new/Pa ... Tg3Qwg4%3d

01 юни 2009 | 08.40 | „Здравей, България” Нова телевизия

Заради това, че през април 2008 година бащата е извел децата от обичайното им местоживеене, а това е Република Полша, българският съд по искане на Министерство на правосъдието е постановил незабавно връщане на Николета и Павел, защото по смисъла на Хагската конвенция има отвличане на децата. Това заяви Миглена Тачева, министър на правосъдието, в предаването „Здравей, България” по Нова телевизия.
По отношение на широко отразения от медиите случай в Асеновград, при който заради конфликт между родителите и със съдействие на посолството на Република Полша в България, беше извършено принудително предаване на двете малолетни деца Николета и Павел Василеви на тяхната майка Барбара Василева. Относно декларацията на съпругата на Тодор Василев, в която тя дава разрешение за напускането на децата на Полша, министър Тачева коментира, че тези доказателства е трябвало да бъдат представени пред съда. „Ако бащата е представил пред българския съд, то съдът е преценил, че става дума за пътуване на децата, но когато извеждаш децата и една година трайно се заселваш на друго място, а майката не е съгласна с това, това не означава пътуване на децата до България с цел да бъдат при баба си и дядо си”, допълни още Тачева.
От думите й стана ясно, че в производството не се цени дали бащата е по-добър родител, дали майката е алкохоличка, дали тя е добър родител, тъй като това е предмет на друго дело.

:roll: :lol: :lol:

Член 13

Независимо от разпоредбите на предходния член съдебният или административният орган на замолената държава не е задължен да разпореди връщането на детето, ако лицето, институцията или организацията, които се противопоставят на неговото връщане, установят, че:

a) лицето, институцията или организацията, натоварени с грижата за детето, не са упражнявали ефективно родителските права по време на прехвърлянето или задържането или са дали своето съгласие, или впоследствие са приели прехвърлянето или задържането; или

b) съществува сериозна опасност връщането на детето, да го изложи на заплаха от психическо или физическо увреждане или по всякакъв друг начин да го постави в неблагоприятна ситуация.

Съдебният или административният орган може също да откаже да разпореди връщането на детето ако установи, че детето се противопоставя на връщането и е достигнало възраст и степен на зрялост, при които е уместно да се вземе под внимание и неговото мнение.

При преценка на обстоятелствата, посочени в този член, съдебните или административните органи следва да вземат под внимание информацията за социалното положение на детето, предоставена от централния орган или от друг компетентен орган по обичайното местопребиваване на детето.

Няма спор, че е представен социален доклад от ОСП- Асеновград, респективно няма спор, че има такъв и от Полска страна. Перфектно.

ХАГСКА КОНВЕНЦИЯ за гражданските аспекти на международното отвличане на деца
Ратифицирана със закон, приет от 39-то НС на 21.02.2003 г. - ДВ, бр. 20 от 4.03.2003 г. Издадена от Министерството на правосъдието, обн., ДВ, бр. 82 от 16.09.2003 г., в сила от 1.08.2003 г. :idea:

КОНВЕНЦИЯ за правата на детето
Приета от ОС на ООН на 20.11.1989 г. Ратифицирана с решение на ВНС от 11.04.1991 г. - ДВ, бр. 32 от 23.04.1991 г., обн., ДВ, бр. 55 от 12.07.1991 г., в сила от 3.07.1991 г.

Член 19

1. Държавите - страни по Конвенцията, предприемат всички необходими законодателни, административни, социални и образователни мерки за закрила на детето от всички форми на физическо или умствено насилие, посегателство или злоупотреба, липса на грижи или небрежно отношение, малтретиране или експлоатация, включително сексуални престъпления, докато то е под грижите на родителите си или на единия от тях, на законния си настойник или на всяко друго лице, на което то е поверено.

Член 20

1. Дете, което е лишено временно или постоянно от неговата семейна среда или на което с оглед на неговите висши интереси не може да бъде разрешено да остане в тази среда, има право на специална закрила и помощ, оказвана от държавата
Гост.
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 01 Юни 2009, 21:25

http://www.justice.government.bg/new/Pa ... yyWwviA%3d
Децата са полски граждани, няма проблем да бъдат изведени, ако са имали документи за самоличност, каза г-жа Георгиева.
:lol: :lol:
При влизане- декларация, при напускане- документи за самоличност. :wink:
Гост.
Старши потребител

Мнениеот plamen_penev » 01 Юни 2009, 21:40

daniela2008 прокламира назидателно:
Г-н Пламен Пенев, никой не е над закона !

О! Благодаря ви daniela2008! С един замах премахнахте всички колебания у мен по този въпрос!
Абе вие да не сте съдийка? :shock:
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот huligan » 01 Юни 2009, 21:47

plamen_penev написа:Абе вие да не сте съдийка? :shock:

И ако е едноличен търговец и съдружник в ООД какво ще стане? Ще я порицаеш ли? Има мнение - изразява го.
Аватар
huligan
Потребител

Мнениеот 778899 » 01 Юни 2009, 22:36

poli_g написа:http://www.justice.government.bg/new/Pages/Press/Default.aspx?evntid=%2fpnzyyWwviA%3d
Децата са полски граждани, няма проблем да бъдат изведени, ако са имали документи за самоличност, каза г-жа Георгиева.
:lol: :lol:
При влизане- декларация, при напускане- документи за самоличност. :wink:

....при това-ужасно БЪРЗО ИЗВАДЕНИ документи за самоличност :wink: , щото и двата паспорта на децата и в момента се намират при бащата! завидна експедитивност...
И точно, когато мислиш, че знаеш отговорите... Животът променя въпросите!
Аватар
778899
Активен потребител

Мнениеот diaida » 01 Юни 2009, 22:59

diaida написа:
gudio написа:8) Някой спомена арабите, "отвличащи" децата си в... "Арабистан" :wink:
Давате ли си сметка, че:
1) В очите на поляците българите по принцип се отъждествяват с нашенските крадливи роми и сутеньори и пр. измет, от която Полша отдавна е пропищяла ?
2) Случаят е много сходен, направо идентичен с "арабските отвличания на деца" у нас.
3) Защо вярвате безрезервно на Бай Мангу, че майката била наркоманка, алкохоличка и пр. ?

4) Защо считате, че майката няма право на контакти с децата си, а нашенският... ром, а той е такъв, според мен - той може да си прави каквото си иска ?

Аааа, Гъдю - тук не съм съгласна! Току що четях темата от началото и стигнах до това, дето си написал ... Поляците ни надминават по всички видове престъпления в някои от по-развитите държави, членки на ЕС. Непременно ще намеря инфо, за да подплатя с нещо черно на бяло това ми твърдение. Лично съм чела, (а и съм свидетел на настроенията на хората) че в Гърция през 2005 г. поляците бяха на първо място, заедно с косовските албанци по произнесени и влезли в сила присъди за грабежи и сводничество (най-често) т.н., докато българите бяхме и сме на едно от последните в тази държава. Подобно е и положението с поляците във Франция и Испания. Не ми се ще да напомням, че полякините (от черноморието и близкото минало, пък и настояще) "в очите на българите" също не бяха, хайде да го нарека "китка цвете". Та, да не се подценяваме и унижаваме излишно.
Изображение http://www.save-darina.org ...Остава аромат и в ръката, подарила розата! http://vbox7.com/play:cb237e95
Аватар
diaida
Активен потребител

Мнениеот tod » 01 Юни 2009, 23:18

[/quote]

....при това-ужасно БЪРЗО ИЗВАДЕНИ документи за самоличност :wink: , щото и двата паспорта на децата и в момента се намират при бащата! завидна експедитивност...[/quote]

Явно вече никой не чете каквото и сам пише по темата-след като децата са полски граждани, какъв е проблемът полското консулство да им издаде документи за самоличност за излизане от България.
Някой в началото на темата беше вмъкнал българо-полския договор за избягване на двойното гражданство-с оглед на това, което пише в него, много се съмнявам дали децата имат и българско гражданство.
tod
Младши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Семейни казуси