начало

Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство

Един много глупав въпрос

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Един много глупав въпрос

Мнениеот petrra » 09 Юни 2009, 13:00

Здравейте, съжалявам че занимавам всички ви с нещо толкова незначително!
Водя спор с колежка
Според мен по нашето законодателство едно лице може да бъде представлявано в съда само от адвокат.Или ако откаже такъв, да представлява само себе си.
Според нея би могло в изключителни случаи, да бъде упълномощено и лице, което не е адвокат да те представлява.
Моля кажете кой е прав?
Благодаря предварително!
Желая хубав и усмихнат ден на всички!!!
/темата не е нито провокативна, нито е насочена към това "да се спести някой лев на някого"/
petrra
Младши потребител

Re: Един много глупав въпрос

Мнениеот portokal » 09 Юни 2009, 13:03

Може, но изключителното е не случаят, а качеството на пълномощника (с други думи, какъв ти се пада) - трябва да е родител, дете или съпруг.
Така че никоя от двете не е напълно права.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот petrra » 09 Юни 2009, 13:07

Много благодаря за отзивчивостта portokal !!!
Желая ти прекрасен ден!!!
petrra
Младши потребител

Мнениеот babyfoot » 09 Юни 2009, 13:15

petrra написа:Здравейте, съжалявам че занимавам всички ви с нещо толкова незначително!
Водя спор с колежка
Според мен по нашето законодателство едно лице може да бъде представлявано в съда само от адвокат.Или ако откаже такъв, да представлява само себе си.
Според нея би могло в изключителни случаи, да бъде упълномощено и лице, което не е адвокат да те представлява.
Моля кажете кой е прав?
Благодаря предварително!
Желая хубав и усмихнат ден на всички!!!
/темата не е нито провокативна, нито е насочена към това "да се спести някой лев на някого"/

Зависи по какво производство ще встъпва представителят!
Ако е в наказателно производство и трябва да встъпи на страната на обвиняемия, приема се, че това може да направи адвокат и не се допускат низходящи и възходящи и братя и сестри. Това е от практиката, де, тъй като се предполага, че с оглед гарантиране правата на подсъдимия за адекватна защита, то следва да бъде допуснато само лице, което упражнява адвокатска професия, тъй като е достатъчно квалифициран на изгради адекватна защита.
По всички останали съдебни производства, както и в наказателното, но за допускане на повереник (представител на пострадалата страна), тази практика не се прилага...
babyfoot
Потребител

Мнениеот petrra » 09 Юни 2009, 13:51

Благодаря за уточнението babyfoot!!!
Така аз печеля спора! :lol:
Хубав и весел ден!
petrra
Младши потребител

Мнениеот plamen_penev » 09 Юни 2009, 18:45

babyfoot каза:
Ако е в наказателно производство и трябва да встъпи на страната на обвиняемия, приема се, че това може да направи адвокат и не се допускат низходящи и възходящи и братя и сестри. Това е от практиката, де,

Винаги съм се изумявал на подобни "тълкования" на закона! Приемало се... практиката... Аз не виждам какво толкова има да му се приема на чл. 91 ал. 2 от НПК в една управлявана от закони правова държава?! Той е толкова ясен! Не виждам на какво законово основание съдията ще ме отхвърли като защитник на собствения ми родител или дете да кажем, недай си Боже!
babyfoot с "тълкованията" си ми напомня една прокурорка от ВАП, да не споменавам имена, която в пространна реч разви идеята, че в българския език "плащане в брой" и "плащане по банков път" били едва ли не ... синоними :roll:
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот nikodim77 » 09 Юни 2009, 20:02

Здравейте,
С голямо-съжаление ще си позволя да опонирам на „babyfoot”, като се надявам, че няма да предизвикам отрицателни емоции у него/я/. :oops: (По друга тема в раздела „наказателно Право” подкрепям напълно „babyfoot” :D )
В това, кой може да бъде защитник НПК е пределно ясен, конкретно; Чл.91, ал.2. Дори и при задължителна защита каквато е предвидена в Чл.94 пак може да бъде защитник възходящ или низходящ роднина съгласно ал.4 от същия член на НПК
Пиша настоящето защото аз се явявам – такъв по едно наказателно дело и не съм Юрист.
От мен това! Чао!
nikodim77
Активен потребител

Мнениеот petrra » 10 Юни 2009, 08:52

nikodim77 благодаря за отзивчивостта!Желая ти успех на делото!
По повод НПК Чл.91, ал.2 ми хрумна една дивотия:
Библейски погледнато всички сме производни на дяда Адама и баба ни Ева.
Значи сме рода...
Не би ли следвало тогава, всеки да може да защитава всеки... :D :D :D
Сори, че ви занимавам с болният си мозък...
Желая на всички много вълшебни моменти днес!!!
petrra
Младши потребител

Мнениеот nikodim77 » 10 Юни 2009, 23:33

Здравейте petrra, :D
Наистина в думите Ви има много логика и истина, Следвайки логиката на Чл.91, ал.2 от НПК би могло да ни защитав и Хан Аспарух, ако се докажеше, че е татко (дядо...) на всички българи...
Благодаря за Вашето – Благодаря и за добрите пожелания!!! :D :D :D
И аз Ви пожелавам успехи и винаги да печелите спорове :wink:
Чао!
nikodim77
Активен потребител

Назад към Семейни казуси