начало

Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство

ако дете не желае да ходи при родния си баща след развод???

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ако дете не желае да ходи при родния си баща след развод???

Мнениеот jacky » 09 Юни 2009, 23:43

здравейте! ще се радвам ако ми помогне некои или просто изкаже мнение по въпроса. разведена сам и имам син на 6 годинки. при мен се чувства комфортно,сигурно и спокойно,а баща му живее на село без никакви условия за гледане на малко дете. живяхме в постоянен физически и психически тормаз и затова го напуснах след 5 години брак. като е там, синът ни се връща разстроен и плаче, не иска да ходи. дори последния път го разплака за това, че не му е дал играчките, подарени по случаи рожденния му ден. аз съм педагог и зная много добре, че не трябва да се настройват децата,защото рано или късно дете научават цялата истина и сами избират при кой родител искат да останат. ако заведа дело със свидетели ще мога ли да му ограничат режима на конатки?
още един въпрос-сега издръжката ми е 50 лева. тази година сина ни ще е в първи клас. мога ли да поискам някакво увеличение и има ли таван за нея?
благодаря ви предварително!!!
jacky
Младши потребител

Re: ако дете не желае да ходи при родния си баща след развод???

Мнениеот imhotep » 11 Юни 2009, 00:32

Като педагог би трябвало да знаете, че родителите са равнопоставени в днешно време.
Животът на село по-лош ли е от този в големия град ?
Психически или физически тормоз ? Какво разбирате под тези 2 понятия ?
От описанието личи, че вие прилагате психически тормоз на бившия си съпруг, като пречите на взаимоотношенията му със собственото му дете.
Какво знаете за личният пример в педагогиката ? При вас синът ви никога ли не плаче и не е разстроен ? Каква невероятна майка сте - мечта ! И при това педагог ...
"Ако Ти не искаш да чуеш истината - никой не може да ти я покаже"
Аватар
imhotep
Потребител

Мнениеот Гост. » 11 Юни 2009, 02:00

Върховният жрец е бил строг с вас, но навярно си има мотиви за това...

мога ли да му ограничат режима на конатки?
още един въпрос-сега издръжката ми е 50 лева. тази година сина ни ще е в първи клас. мога ли да поискам някакво увеличение и има ли таван за нея?
благодаря ви предварително!!!

За да ви се отговори следва да напишете какъв е сегашният режим. Принципно- да до законоустановеният минимум, но следва в бъдещото производство да докажете, че сегашните контакти не се отразяват положително на детето ви.
Издръжката- от 30 до 80лв.
Напоследък съдът е благосклонен- присъжда и повече, но във вашият случай- детето е на 6-7г.. В тази насока повече от 80 при нормални всички други обстоятелства- мисля няма да успеете.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот jacky » 11 Юни 2009, 09:12

отговорът ми е-да,имам свидетели,които да докажат,че е бит и всичко си изкарва на детето вследствие алкохола,както правеше и с мен преди.той е с 10 години поПлеъра който чете Български субтитри -голямПлеъра който чете Български субтитри от мен,аз съм на 29. и е мамино синче,слуша само майка си,която също има принос за нашата раздяла.имам много земи и други неща,които искаше да ми вземе,и го беше яд, че с тези пари аз учех магистратура,а не му ги давах. не пускаше мен и детето пПлеъра който чете Български субтитри ри майка ми да види собствения си внук,който е и единствен засега.трябваше тайно да ходя за по 15 минути. постоянно обиждаше майка ми пред мен, а тя горката мисли единствено и само за детето да е добре и го осигури с апартамент в София, за да не е на квартира както бях аз ако реши да учи там. а бившият ми е шофьор и не цени образованието в днешно време.
сега наистина живеем добре,щастлив е синът ни и си спомня как е крещял и хвърлял прибори по мен, а той плачеше като беше по-малък. толкова много съм преживяла за тези 5 години и само най-близките ми знаят затова, както и най-добрата ми приятелка,която е военен психолог-лейтенант във военноморското училище-Варна.тя особено се тревожеше за нас,защото сме като сестри.
наскоро подписахме споразумение-продадох му моята част от апартамента,купен след брака. съдията също много добре беше запознат с нашия случай и нарочно определи режим всяка 1 и 3 неделя от 8 до 6 вечерта.само 2 дена в месеца,защото ходиха и социални грижи от отдела за закрила на детето да видят как живее то там. а сега оспори режима на контакти и той влезе в споразумението-по 5 дена по коледните празници,5 дена през априлската ваканция,всеки 1 и 3 уикенд от 8 събота до 6 вечерта неделя с преспиване, както и 1 месец през лятото.никога детето не е било делено от мен,дори не го е погледнал като бебе да го нахрани или да си поиграе с него, да го изведе като баща. и след всичко това аз го напуснах,защото повече не можах да изтърпя това унижение и незачитане на личността ми в ''семейството'' ни.
имам много доказателства и по-нататък може да поведа дело за режима на контакти,макар да ми е много мъчно, но той сам си го направи,не можа да види как падна първото му зъбче,сега няма да го види на 15.09 как тръгва в 1 клас, кръщенето също. толкова много неща пропуска в живота на детето си. чудя се защо създаде семейство, след като не беше готов за тази отговорност.
а относно издръжката,тя е 50 лева, но ще го осъдя за повече,защото не дава и лев отгоре за детето си.макар че не съм останала до неговите пари,имам си достатъчно,но честно ли е в най-трудната възраст да си го гледам,издържам,изучавам, което правя с удоволствие-аз преподавам по английски език-детето много е умно и бързо го учи. а пък него не го беше грижа за нас и сега само го настройва и като се върне от село си идва с кръв от носа. казва ми,че му е мъчно за мен и не иска да ходи там. и още нещо''мамо,сега няма кой да удря с юмрук по масата и да вика''-думи на 6-годишният ми син.честно ли е това ми кажете??? много съм щастлива, че избягах от това насилие.
много ви благодаря предварително за всичко!!!
jacky
Младши потребител

Мнениеот namakak » 11 Юни 2009, 09:50

А установено ли е,вие ли ще водите детето при баща му,или той ще идва да си го взима в определените дни.Колко майки плачат,че бащите им не се интересуват от децата.Все пак и разходите за път на детето,кой поема?Длъжна ли сте да насилствено да водите детето там или го пускате само в транспорта до там?Или той има право в определените дни да го вижда,ако пожелае и сам ще дойде да си го вземе...Дали на алкохолика не са му свидни париците за билет до града или бензин,щом се стиска за радостта на детето и емоциите които всеки истински родител ще желае да види в очите му..Много жени неполучават издръжки и бащите немогат да претендират за "свиждане".Г-жо педагог,освен това ви образование ,вие трябва да сте и психолог,да намерите най-доброто решение за детето си,едно дете не се отглежда със 160 лева /едните 80 от него и другите от вас/,особено вече и в периода възраст-ученик.Едва ли имате нужда от тези "ценни" пари за пристрастност :roll: Разбираемо е,че трябва да поискате по-висока издръжка за детето,винаги имате право на това с увеличение и на възрастта му,и разходите и заради покачване на ток,парно,вода и всичката инфлация.А после помислете длъжно ли е детето ви да търпи тормоз,воня и бой от досадното му присъствие,което от вашите думи изглежда,че детето го дразни с присъствието си.Защо не заведете детето в детска пед. стая и да поговорят насаме.Те ще ви посъветват.Освен свидетели и медицинско,а пък ако има и разправия в околията си...Мислете,вие сте майка,длъжна сте да пазите,браните,възпитавате детето си,отговаряте за детето си до пълнолетието му,как допускате да го пребиват...утре може и с бацил да ви го върнат,кой знае какво е възможно да стане от непроверено пиле,крава ,прасе или агънце..Щом детето неиска.. ми неиска,какво е това насилие!?Бащата родител не трябва да го насилва също,принципно всеки родител създава спокойствие на рожбата,а така представени фактите вие водите война.Недопустимо е,в името на детето ви,спрете...
Аватар
namakak
Потребител

Мнениеот jacky » 11 Юни 2009, 17:31

страхотно мнение-много точно и правилно,за което ви благодаря много. да,идва и го взема със служебен bus и горивото му е безплатно. после го връща,но го оставя само на пътя и детето звъни на звънеца-аз живея в 2-етажна къща.редно ли е това? наистина,спазваме режима на контакти и редовно си плаща издръжката,но и да искам не мога да говоря с него,защото почва да вика и не можем да се разберем цивилизовано. като не пусках детето , той заведе дело срещу мен и спечели,имам изпълнителен лист за режима.
благодаря ви много още веднъж за мнението!!!
с уважение
jacky
Младши потребител

Мнениеот dimikol » 11 Юни 2009, 17:43

Не отговаряте на най-важния въпрос - Кога е присъдена издръжката...
По принцип винаги можеш да се съобразяваш с увеличението на минималната работна заплата... или с увеличаване възнаграждението на другия съпруг/който плаща издръжката/ и имам един въпрос:
каква част от съсобствения имот му прехвърлихте...
половината....
dimikol
Нов потребител

Мнениеот jacky » 12 Юни 2009, 06:33

издръжката беше 40 лв когато влязоха в сила привременните мерки,за да може детето да е при мен, но това беше само за 4 месеца докато излезе решението за развода-от 13 март 2007 е вече 50 лева. купихме апартамент, ипотекирахме го-60 кв. м. за 37000 лв. , ново строителство. почнаха дела след дела-претендираше за 5/6 от жилището. толкова пари дадох за адвокати, вече не ми се занимаваше и стигнахме до споразумение-продадох му 1/2 -моята половина за 10 000 лв. на 09.06.2009.
jacky
Младши потребител

Мнениеот donna » 12 Юни 2009, 07:16

jacky ,нарева ли се ,срам нямаш ли да ни занимаваш с кокошкарската си история от личния си живот,тук не е кабинет на психоаналитик ,тук е правен форум.Писала си цял роман тука с глупости на колелета.
Поредната от БГ мама . Виж сега режима на лични контакти е да се спазна , издръжката да се плащата .
Издръжка получаваш това ,че бащата взема детето със служебния автобус не те бърка .
Другото от сорта детето не иска след излиянатията които написа хич не е така ,но знаеш като не иска не ходи , пък като не ходи оня ,ако иска да да се снабди с ИЛ , да образува ИД -детето като не иска виж как следва да се порцедира в асевонградския случай. Другото е да пусне тъжба по 182 НК и там ще доказваш ,че детето не иска да ходи при баща си .

И по вече не пиши глупави постове с домашните си и лични излеяния !
Последна промяна donna на 12 Юни 2009, 07:25, променена общо 1 път
donna
Старши потребител

Мнениеот donna » 12 Юни 2009, 07:21

А имот придобит по време на брак е СИО- при развода квотите са равни ,освен ако се споразумеете за разични квоти или след развода страната доказва принос.
Ако в имота има вложени лични средства ,дарение ,средства от трансформация наимущество ,те са си лични на тоя който ги е дал - но и там въпроса е на доказване.
Прав е бил човека да си иска дела от имота.
donna
Старши потребител

Мнениеот dimikol » 12 Юни 2009, 08:40

Съпружеска имуществена общност

Чл. 19. (1) Вещите и правата върху вещи, както и паричните влогове, придобити от съпрузите през време на брака в резултат на съвместен принос, принадлежат общо на двамата съпрузи независимо от това, на чие име са придобити.

(2) Съвместният принос на съпрузите може да се изрази във влагането на средства и труд, в грижи за децата и работа в домакинството.

(3) Съвместният принос се предполага до доказване на противното.

Прекратяване на имуществената общност

Чл. 26. (1) Имуществената общност се прекратява със смъртта на единия съпруг, при развод или при унищожаване на брака.

(2) Имуществената общност може да се прекрати по съдебен ред и през време на брака, ако важни причини налагат това.

(3) Принудителното изпълнение върху отделни вещи, които са съпружеска общност, за личен дълг на единия от съпрузите прекратява общността върху тези вещи.

Дялове на съпрузите

Чл. 27. При прекратяване на имуществената общност дяловете на съпрузите са равни.

Определяне по-голям дял на съпруга

Чл. 28. (1) При прекратяване на имуществената общност поради развод съдът може да определи по-голям дял от общото имущество на съпруга, на когото се предоставят за отглеждане и възпитаване ненавършилите пълнолетие деца, ако това създава за него особени затруднения.

(2) Съпругът, на когото са предоставени за отглеждане и възпитаване ненавършилите пълнолетие деца, получава извън дела си движимите вещи, които са предназначени за тяхното отглеждане и възпитаване.

(3) При прекратяване на общността поради развод или по реда на чл. 26, ал. 2 съдът може да определи по-голям дял от общото имущество на единия съпруг, ако приносът му в придобиването значително надхвърля приноса на другия съпруг.
dimikol
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 12 Юни 2009, 09:32

Като изключим всичко останало, това за имота ми дойде в повече. Купили го за 3700лв., явно с кредит. Вярно ,че е СИО, но ако сте се разбрали той да си поеме кредита, що ще е за Вас? Може би Ви е платена само изплатената по време на брака част от жилището?Не мисля ,че не е справедливо, ако е такъв случая.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 12 Юни 2009, 11:10

Тази година жегите ни налетяха по-рано...
Обикновено август е кризисен месец, но ...

и стигнахме до споразумение-продадох му 1/2 -моята половина за 10 000 лв. на 09.06.2009.

Това нищо ли не ви говори?!?!
Гост.
Старши потребител

Мнениеот donna » 12 Юни 2009, 11:13

:D Наплатили са и дела ,не че е продала :D :D :D ,това го видях ,абе да приемем ,че не се епроизнесла правилно жената :mrgreen:
donna
Старши потребител

Мнениеот jacky » 12 Юни 2009, 11:57

мислех,че тук ще срещна добри хора,които да ме разберат,но явно сам грешала. нямате ли малко култура и възпитание да пишете така на непознати. да, нямаше да сте на това мнение и да сте толкова иронични ако бяхте на мое място. моля,приямам само сериозни мнения, не се подигравайте така с хората!!!
jacky
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 12 Юни 2009, 12:03

Госпожо, никой не Ви се подиграва. Но или сама не сте наясно с фактите, или не можете да ги обясните, или просто се опитвате да ни заблудите. Най-вече тази част за жилището. Снощи съобщиха,че според новия СК, ще се присъжда издръжка на дете поне 1/4 от минималната работна заплата, което в случая е 55 лв, така че можете да пробвате.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот Magnolia » 12 Юни 2009, 17:44

той е с 10 години поПлеъра който чете Български субтитри -голямПлеъра който чете Български субтитри от мен,аз съм на 29. и е мамино синче,слуша само майка си,която също има принос за нашата раздяла.имам много земи и други неща,които искаше да ми вземе,и го беше яд, че с тези пари аз учех магистратура,а не му ги давах. не пускаше мен и детето пПлеъра който чете Български субтитри ри майка ми да види собствения си внук,който е и единствен засега.трябваше тайно да ходя за по 15 минути. постоянно обиждаше майка ми пред мен, а тя горката мисли единствено и само за детето да е добре и го осигури с апартамент в София, за да не е на квартира както бях аз ако реши да учи там. а бившият ми е шофьор и не цени образованието в днешно време.

Моля ви се, някой добър човек да ми преведе това изречение. Два пъти го прочетох, но нищо не разбрах, дислексия ли ме хваща, що ли.
Magnolia
Потребител

Мнениеот jiji2 » 12 Юни 2009, 20:42

Е, не е чак толкова сложно:
той е с 10 години поПлеъра който чете Български субтитри -голямПлеъра който чете Български субтитри от мен,аз съм на 29. и е мамино синче,слуша само майка си,която също има принос за нашата раздяла.имам много земи и други неща,които искаше да ми вземе,и го беше яд, че с тези пари аз учех магистратура,а не му ги давах. не пускаше мен и детето пПлеъра който чете Български субтитри ри майка ми да види собствения си внук,който е и единствен засега.трябваше тайно да ходя за по 15 минути. постоянно обиждаше майка ми пред мен, а тя горката мисли единствено и само за детето да е добре и го осигури с апартамент в София, за да не е на квартира както бях аз ако реши да учи там. а бившият ми е шофьор и не цени образованието в днешно време.
jiji2
Потребител

Мнениеот Magnolia » 12 Юни 2009, 20:45

Разбрах, че ответникът не епускал нито детето, нито Плеъра който чете Български субтитри да видят майката на ищцата. И всички, включително и Плеъра са яли бой.
Magnolia
Потребител

Мнениеот Magnolia » 13 Юни 2009, 09:17

а сега оспори режима на контакти и той влезе в споразумението-по 5 дена по коледните празници,5 дена през априлската ваканция,всеки 1 и 3 уикенд от 8 събота до 6 вечерта неделя с преспиване, както и 1 месец през лятото

Джаки, ще ви отговоря сериозно.
Първоначално съдът е дал един ограничен режим на контакти, като се е съобразил с фактите по делото: социален доклад, възраст на детето, силна емоционална привързаност към вас.
Но след това вие, а не съдът сте подписали това неизгодно споразумение, от което сега ревете.
Нямате никакъв друг избор, освен да започнете ново дело за промяна на режима с мотиви - режима на контакти е травмиращ за детето, между него и бащата не се създава емоционална връзка, дисциплинира го с бой, детето страда и прочие. За да спечелите делото, обаче, трябва вие лично колкото може по-малко да участвате в съдебните процедури, а колкото може повече да се доверите на адвоката си. Очевидно сте свръхемоционална, сама си създавате излишно напрежение, бившият знае това и ви манипулира и два пъти сключвате неизгодни споразумения. Ако искате този път да спечелите, вземете повече да мислите, а по-малко да се тръшкате и започнете да се учите как се овладяват емоциите.
На 29 години сте и носите отговорност и за друг човек.
Magnolia
Потребител

Следваща

Назад към Семейни казуси