начало

Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство

Разлика между дарение и продажба...как е по правилно!!!...

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Разлика между дарение и продажба...как е по правилно!!!...

Мнениеот lunnena » 24 Юни 2009, 19:50

Съпругът ми настоява преди развода да продаде своя дял от жилището/което е придобито повреме на бракани/ на синът ни!Аз му предложих да бъде дарение , пък и ние нямаме др дете от този брак! Не мога все още да открия къде е уловката в това негово творение !Знам малко ,че при дарение може да има ползватели ,но при покупко продажба ????!!!! :? Можели да се вписват условия!Моля Ви за съвет! Благодаря предварително на този ,който желае да ми помогне!!!!
lunnena
Нов потребител

Re: Разлика между дарение и продажба...как е по правилно!!!...

Мнениеот law_master » 24 Юни 2009, 20:21

Значи първо: Преди брака не може да продаде само неговия дял, ако имота е в СИО /както разбирам от думите ви/ понеже собсвеността е бездялова. Евентуално това може да стане след развода и превръщането на СИО-то в дялова съсобственост.

!Знам малко ,че при дарение може да има ползватели ,но при покупко продажба ????!!!!

...и при покупко-продажбата може. Прехвърля се т.нар гола собственост - т.е. прехвърлителят си запазва пр. на ползване на имота.

Можели да се вписват условия

По принцип може да се вписват определени модалитети на дарението, но не и например да се вписва срок след който имота отнова се връща на дарителя.
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Мнениеот lunnena » 24 Юни 2009, 21:03

правото на ползване-как да го тълкувам! Право само да обитава или и да се разпорижда със собсттвеноста/примерно отдаването и под наим/ Н :? ещо като вещно право?
lunnena
Нов потребител

Мнениеот law_master » 24 Юни 2009, 22:47

То по принцип пр. на ползвне е ограничено вещно право. Ползвателят може да отдаде имота под наем - това е част от възможността му да получава плодовете от веща, а наемът е гр. плод. Правото на разпореждане е част от триадата която образува правото на собсвеност -> владение, ползване, разпореждане. Само собсвеник може да се разпорежда (отчуждава) с имота, понеже в него са концентририрани и трите правомощия.
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Мнениеот 778899 » 25 Юни 2009, 12:51

госпожо, ще Ви кажа така: ако го дарите или продадете-няма никаква пречка и по двете сделки да си запазите правото на ползване върху имота докато сте живи! запазеното право на ползване, включва възможността да отдавате под наем имота...
разликата е следната: /пък, Вие преценете кое Ви устройва повече :wink: , защото четейки поста Ви, мисля че точно на този въпрос търсите отговор....та/
дарението по своята правна природна е сделка, която може да бъде развалена при наличие на определени правни предпоставки...
мен ако питате-прехвърлете имота на детето ви с НА за покупко-продажба и си запазете правото да го ползвате докато сте живи...
понеже, недай си, Боже...ако мъжът Ви сключи последващ брак с някоя ...лоша :wink: жена... може да го накара да развали дарението! надявам се, че сте ме разбрала...опитах се до Ви го обясня съвсем разбираемо!

Успех...
И точно, когато мислиш, че знаеш отговорите... Животът променя въпросите!
Аватар
778899
Активен потребител

Назад към Семейни казуси