начало

Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство

имам ли право на дял

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

имам ли право на дял

Мнениеот georgi_1986 » 25 Юни 2009, 15:20

През 1984 г. с бившия ми съпруг получихме суперфиция от неговия баща за строеж. Скоро след това започнахме строежа, но се разведохме. Имаме 2 деца, но те са осиновени от втория ми съпруг. След толкова време имам ли право на дял от къщата която бившия ми съпруг довърши сам. Той няма преки наследници.
georgi_1986
Нов потребител

Re: имам ли право на дял

Мнениеот sunrise » 25 Юни 2009, 15:30

Не е ясно , дали суперфицията е дарение, продажба или каквото и да е там друго.
Така ,че не може да се даде отговор на въпроса Ви. Освен това не е ясно ,кога сте се развели, нито на какъв етап е бил строежа.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот georgi_1986 » 25 Юни 2009, 15:35

sunrise написа:Не е ясно , дали суперфицията е дарение, продажба или каквото и да е там друго.
Така ,че не може да се даде отговор на въпроса Ви. Освен това не е ясно ,кога сте се развели, нито на какъв етап е бил строежа.

Незнам дали е дарение или продажба, трябва да проверя. Строежа е бил на етап "основи" развода е 1984г.
georgi_1986
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 25 Юни 2009, 15:48

Ако е било дарение, то е само на съпруга Ви. Кога е развода, защото дори и да имате шанс,но не за жилището , а за пари, може срокът да е изтекъл.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот Standbay » 25 Юни 2009, 15:49

По скоро нямате никакви права върху тази къща. През 1984 по време на действието на ЗТСУ правото на строеж е било учредено от бащата на бившия Ви съпруг вероятно по реда на чл. 56, ал.2, т. 2 ЗТСУ (отм.). А щом сграда е довършена - на практика построена само от бившият Ви съпруг едва ли Вашият принос за този строеж дори и за основите може да Ви даде основание за претенции на дял от къщата. Когато тя е станала годен обект за ползване вече сте били разведени и за никакво СИО не би могло да се говори. А и давността - това са 25 години все пак от тогава.
Децата биха имал дял, ако осиновяването не е пълно разбира се.

Какво е основанието Ви да дирите дял - починал ли е бившият Ви съпруг.
Аватар
Standbay
Потребител

Мнениеот georgi_1986 » 25 Юни 2009, 16:10

Бившият ми мъж не е починал,но дъщеря ми има семейни проблеми и трябва да си намери жилище. А осиновяването беше пълно.
georgi_1986
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 25 Юни 2009, 16:25

Явно, няма да е там решението на проблема на дъщеря Ви. След като е и осиновена, дори и да почине бившия Ви съпруг, няма да е наследник.
sunrise
Активен потребител

Назад към Семейни казуси