начало

Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство

Новият семеен кодекс и промяна в обстоятелствата

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Новият семеен кодекс и промяна в обстоятелствата

Мнениеот zvezdomira » 27 Авг 2009, 10:26

Здравейте отново! Позволявам си да занимая форумците, които ще се включат по тази тема. Ще се опитам да представя нещата в кратце. Разведена съм преди около година. Родителските права са предоставени на мен. Бившият ми съпруг е моряк, пътуващ под чужд флаг (повечето хора, даващи проф. съвети тук са наясно какво означава това). Споразумяхме се за издръжка от 80 лв. Преди 4 месеца обаче се оказа, че детенцето ни има нужда от логопед. До година ще е първи клас и след консултация със специалист реших, че точно сега е подходящият момент- лято, отпуски, още не е почнала предучилщната група, децата се по- спокойни, нямат сериозни занимания в градината и т.н. Естествено, че го съгласувах и с таткото. Обясних му каква е ситуацията и му предложих ако желае сам да отиде с детето и да види каква е таксата за логопедичната помощ (между 75 и 85 лв на месец) не го направи. Казах му, че ще ми е нужна финансова подкрепа от негова страна. Той отговори, че щял да поеме половината... Но за съжаление не го направи. Детето вече втори месец посещава логопед. Слава Богу всичко върви чудесно! Това е важното! Преди 10- ина дни бившият ми съпруг замина, без да заплати последните две издръжки. Обеща че началото на септември ще ги преведе. Сигурно ще го направи, ще го почакам. Въпросът ми е имам ли шанс след 01.10.2009 да заведа дело за увеличение на издръжката? Доходът му е над 1000 евро на месец- смешното е, че той сам ми го каза, когато се прибра... Да е жив и здрав да си ги харчи, но все пак има и известни задължения спрямо нашето дете. Когато му припомних при последния ни разговор, че е обещал да помогне за логопед. такса той каза: "Аз съм безработен по БГ законодателството и ти плащам 80 лв. Стигат ти!" Знаете как стои въпросът с моряците, работещи под чужд флаг- липсват документи, удостоверяващи трудовото възнаграждение.... Благодаря на всички, които ще вземат отношение, а те сигурно няма да са малко, защото за много майки е болезнен въпросът с издръжаката.... Благодаря за отделените внимание и време!
zvezdomira
Младши потребител

Re: Новият семеен кодекс и промяна в обстоятелствата

Мнениеот sunrise » 27 Авг 2009, 10:42

Не е така, няма значение под какъв флаг плава, не е проблем да се докаже. Явно Ви е изпълъгал. Имала съм такова дело. Можете да вземете документ от Морска администрация, справка , че е напуснал страната, че притежава моряшки паспорт.
Твърдо водете дело за издръжка.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот zvezdomira » 27 Авг 2009, 10:48

Благодаря Ви, sunrise. Сега се сетих още нещо. Ако той оцъства през това време докато се води делото (нито го знам къде е, нито колко време ще е извън БГ, не се обажда...) ще му бъде ли назначен т. нар. особен представител, за който трябва аз да заплатя, поне до приключване на делото и излизане на решението или не? Просто питам, та да си направя сметката, да знам предварително, за да се подготвя. Благодаря!
zvezdomira
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 27 Авг 2009, 10:52

Твърде вероятно, дори е сигурно ако не го открият на адреса, но докато се стигне до особен представител... Възнаграждението, което им определят е 100лв. вносими от ищеца.
Можете да изненадата съда- снабдете се предварително с удостоверение за постоянен и настоящ адрес на таткото и ги приложете към ИМ.

Но, ако позволите, два съвета- взимайте си фактури или каквото там ви дават, за да докажете тези разходи за логопед. И не бързайте с делото- сезирайте съда на 01.10, но не по-рано.
Успех.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот zvezdomira » 27 Авг 2009, 13:12

Благодаря Ви, poli_g! Да, събирам разходните документи за платените такси, както и тези за градината на детето- средно между 45 и 57 лв. на месец. Никак не са малки разходите ми, но се старя да се справям! Благодаря на всички Вас! С удоволствие чета форума и много се радвам, че го намерих. Желая на всички юристи много спечелени дела и защитени каузи в името на по- доброто бъдеще за всички нас!
zvezdomira
Младши потребител

Мнениеот sarbijanac » 27 Авг 2009, 23:16

Един момент - при делата за издръжка ищеца е освободен от Д.Т и разноски -чл.83,ал.1,т.1 от вездесъщия действуващ ГПК.

Така,че не би следвало съда,дори да назначи особен редставител на ответника-баща да задължава майката да внася възнаграждението за особения представител.Или ак по някакъв пропуск го направи-веднага се позовете на тази разпоредба.
На особения представител ще се изплати възнаграждение по ЗПП,което в последствие ще се "лепне" на бащата ответник.

Не съм гледал по новия СК какъв размер на издържката се определя и в какви граници.Ама като знам височайшата милост на съда колко е,а и имайки в предвид,че ответника ако бъде призован също има право на доказателства и док.искания се подгответе добре от Ваша страна.
sarbijanac
Активен потребител

Назад към Семейни казуси