Добър ден!
Искам да ви попитам следното.
Получих миналата година писмо в пощата си, адресирано до единия от собствениците на имота, в който живея. Ще ви го препиша, като спестя имена и адреси:
"До (Името на ЕДИНИЯ от собствениците)
(адрес на който не е регистриран собственика)
НОТАРИАЛНА ПОКАНА
ЗА ДОБРОВОЛНО ИЗПЪЛНЕНИЕ
Уважаеми (Името на ЕДИНИЯ от собствениците)
Както Ви е известно ние с Вас сме СЪСОБСТВЕНИЦИ на недвидим имот, а именно (упоменава се вида и адреса на имота)
Още от закупуването от мен на втория етаж установих, че на сградата е горал покрива, комините бяха почти полуразрушени имаше непрекъснато течове в жилищните ми помещени така и на стълбищната площадка. Много от гредите бяха наполовин изгорели, мертеците (!) и опорните летви на циглите изгнили, счупени и пропаднали. Поради това, че не можах да извадя нотариален акт и липсата на парични средства до сега/настоящата година/ и въпреки многократните ми искания до община (цитира се името) да ми разреши ремонт на покрива това ми беше отказано поради липса на нотариален акт. На (цитирана е дата) започнах и завърших този ремонт т.е. припокри къщата, за което имам НОТАРИАЛНО заверен договор на сума (ЦИТИРАНА Е СУМА).
Съгласно ПУРНЕС член8, ал. 5 "Разходите, за поддържането или възстановяването на общите части на сградата, се разпределят между СЪСОБСТВЕНИЦИТЕ съобразно дела им в общите части на сградата" т.е. Вие като съсобственик СТЕ ДЛЪЖНИ ДА МИ ЗАПЛАТИТЕ 1/2 от тези направени от мен разходи, или ми дължите 9цитирана е сума).
На основание чл. 10, ал. 2 от ПУРНЕС"Ако някой от задължените лица не внесе в сроковете по предходната алинея в седемдневен срок от писмената покана суматакоято му се преспада, съсобственика може да се снабди с изпълнителен лист за нея (цитирана е сума).
В интерес на запазване на добрите ни взаимоотношения (дадени варианти за контакт и телефони)
С уважение: (име и подпис)."
Да уточня: въпросното лице не е нотариус, липсва подпис и печат на нотариус, броя на съсобствениците е 6 /ШЕСТ/. Няма предварително събрание м-у собствениците, на което да е взето решение за ремонт на общите части. Няма приложен договор за извършен ремонт, нито документи, удостоверяващи някакви разходи. Извършено е и НЕЗАКОННО надстрояване, констатирано от Строителен контрол.
Мога ли да заведа съдебен иск за изнудване срещу лицето, "сътворило" тази "нотариална покана" от името на собственика, към когото е адресирано (който ми е родител) и има ли давност този "документ" (в "документа" няма никакви цитирани дати, кога е сътворен)?
С Пожелания за успешна седмица: Илияна
- Дата и час: 22 Ное 2024, 23:02 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Това изнудване ли е?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Това изнудване ли е?
Това ако е изнудване , аз съм въртолет!Човекът , културно Ви е изпратил покана , в която излага какво , що!Ако сте съгласни се свържете с него и си поделете разходите , ако не сте съгласни , се консултирайте с адвокат , който да Ви обясни как стоят нещата.Иначе моето мнение е , че ако действително сте съсобственик и ако човекът е поправил сам покрива , има документи , който доказват разходите , който е направил , трябва да се включите!
Успех!
Успех!
- REVOLUTION
- Активен потребител
Аз написах - няма никакъв документ, извършил е незаконно строителство и собствениците са 6, а не 2 ....
Имам усещането, че тука универсалния отговор е "свържете се с адвокат"....
ОСНОВНОТО питане е: тази бележка, която е формулирана като "НОТАРИАЛНА ПОКАНА..." и в нея се цитира какво ли не с цел ... ясна е целта... КАК се тълкува от закона по начина по който е написана?
Имам усещането, че тука универсалния отговор е "свържете се с адвокат"....
ОСНОВНОТО питане е: тази бележка, която е формулирана като "НОТАРИАЛНА ПОКАНА..." и в нея се цитира какво ли не с цел ... ясна е целта... КАК се тълкува от закона по начина по който е написана?
- i_stefanova
- Младши потребител
Вървете при адвокат, той ще ви обясни.
- donchev
- Потребител
Здравейте,
Ние имаме горе долу същия проблем. Имам съсобственичка, която без наше съгласие прави ремонт на покрива, като не само че не го оправя, но нанася щети на нашия имот, който е таванския етаж на жилището и го прави необитаемо. Същата има издаден фалшив договор, който не отговаря на платените от нея пари, както разбрах е надписан двойно. Независимо нанесените щети тя си иска парите за извършен ремонт на покрива.
Моля пишете, вие до къде стигнахте с Вашите проблеми, как се развиват нещата.
Поздрави
Ние имаме горе долу същия проблем. Имам съсобственичка, която без наше съгласие прави ремонт на покрива, като не само че не го оправя, но нанася щети на нашия имот, който е таванския етаж на жилището и го прави необитаемо. Същата има издаден фалшив договор, който не отговаря на платените от нея пари, както разбрах е надписан двойно. Независимо нанесените щети тя си иска парите за извършен ремонт на покрива.
Моля пишете, вие до къде стигнахте с Вашите проблеми, как се развиват нещата.
Поздрави
- velys
- Младши потребител
Ако сграда ,която е съсобственост, се руши,покривът пада и т.н., ако тази постройка се намира точно на границата на съседи,като покривът се надвесва над съседския двор и ако има срутване, може да причини на тези съседи някакви щети, за които съответно ще се дължи обезщетение - а и самият факт, че се намира точно на границата, което е в нарушение на закона за определено отстояние от съседа, ако съсобстнениците на тази рушаща се постройка не се грижат за нея, не проявяват интерес и т.н., може ли единият съсобственик, който е и управител на съсобствеността с над 50% дял, да предприеме някакви дейстнвия - напр. изцяло разрушаване на постройката, солиден ремонт , без да има някакъв протокол от някаква институция, който да доказва, че действително тези действия са необходими? За да се докаже след това пред другите съсобственици, че действително тези действия са необходими и да бъде изискано от тях да платят своя дял от разходите.
Благодаря.
Благодаря.
- rozablue
- Потребител
i_stefanova написа:Добър ден!
Искам да ви попитам следното.
Получих миналата година писмо в пощата си,..............
Беше пуснато в пощенската кутия ли? Той тоя "хитрец" утре може да ви прати картичка за Баба Марта с обратна разписка .
Не съм адвокат, a любител на правото !
- nikiboy
- Потребител
Можете да заведете дело, щом не е взето решение на Общо събрание и няма документи за извършените разходи, няма Ваше съгласие и т.н. Но няма да е за изнудване, това си е престъпление по НК. Оттук нататък ще имате вече нужда от адвокат!
- nk7702n
- Старши потребител
Аз не се сещам защо се пише по стари теми ,ПУРНЕС отдавна го няма.
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
- toni_sf
- Активен потребител
rozablue написа:Ако сграда ,която е съсобственост, се руши,покривът пада и т.н., ако тази постройка се намира точно на границата на съседи,като покривът се надвесва над съседския двор и ако има срутване, може да причини на тези съседи някакви щети, за които съответно ще се дължи обезщетение - а и самият факт, че се намира точно на границата, което е в нарушение на закона за определено отстояние от съседа, ако съсобстнениците на тази рушаща се постройка не се грижат за нея, не проявяват интерес и т.н., може ли единият съсобственик, който е и управител на съсобствеността с над 50% дял, да предприеме някакви дейстнвия - напр. изцяло разрушаване на постройката, солиден ремонт , без да има някакъв протокол от някаква институция, който да доказва, че действително тези действия са необходими? За да се докаже след това пред другите съсобственици, че действително тези действия са необходими и да бъде изискано от тях да платят своя дял от разходите.
Благодаря.
Въпросът:
- няма нищо общо с темата
- не касае, доколкото изглежда, ЕтС, а обикновена съсобственост.
В общи линии мнозинството може да вземе решение за т.нар. "необходими разноски"; малцинството също може да извърши - но като гестор; за разрушаване е нужен договор между всички (или пълно бездействие - но тогава отговорността пред ТЛ е според дяловете).
Горното представлява потенциално грешно становище. Консултирайте адвокат, ако искате сигурност и юридическа отговорност при защитата на правата Ви.
- kontrol
- Активен потребител
Благодаря, kontrol. Много удовлетворителен отговор.
- rozablue
- Потребител
11 мнения
• Страница 1 от 1
|
|