начало

Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство

втората съпруга да прехвърли имота на свое

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

втората съпруга да прехвърли имота на свое

Мнениеот berta_73 » 18 Сеп 2009, 15:35

може ли втората съпруга да прехвърли имота на свое име след като съпруга й от първия брак има деца,атя не ги е питала
berta_73
Нов потребител

Re: втората съпруга да прехвърли имота на свое

Мнениеот donna » 19 Сеп 2009, 09:56

Какво искате да кажете ...това изречение както е написано нищо не значи от правна гледна точка.
donna
Старши потребител

Мнениеот laridii » 19 Сеп 2009, 15:41

Охх, тия семейни баталии за панелки и дворни места 400 квадрата нямат край ...
laridii
Потребител

Мнениеот tsani » 14 Окт 2009, 23:28

Дядо ми има две дъщери.Също той има втора жена с която не е сключвал граждански брак,но живеят заедно вече 20 години,1-вата е починала(баба ми).Какви са правата на 2-рата незакона съпруга,над неговия имот???Може ли той да ощети 2-те си дъщери и да предпише или дари имота си на 2-рата си жена,без те да получат нищо???.Той е скаран с дъщерите си(тя е причината)-и то за да му вземе всичко
tsani
Нов потребител

Мнениеот bebitor » 15 Окт 2009, 00:28

Приживе може да се разпореди със собствеността си както намери за дорбе.
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот katerinakuch » 15 Окт 2009, 15:36

tsani написа:Дядо ми има две дъщери.Също той има втора жена с която не е сключвал граждански брак,но живеят заедно вече 20 години,1-вата е починала(баба ми).Какви са правата на 2-рата незакона съпруга,над неговия имот???Може ли той да ощети 2-те си дъщери и да предпише или дари имота си на 2-рата си жена,без те да получат нищо???.Той е скаран с дъщерите си(тя е причината)-и то за да му вземе всичко

При такива роднини не се учудвам, че човекът си е намерил приятелка. Добре е направил.
katerinakuch
Активен потребител

Мнениеот sisi19 » 15 Окт 2009, 17:18

Може, може.
И този закон се нуждае от много поправки :D
sisi19
Потребител

Мнениеот katerinakuch » 16 Окт 2009, 13:50

[quote="berta_73"]може ли втората съпруга да прехвърли имота на свое име след като съпруга й от първия брак има деца,атя не ги е питала[/quotНу

Нужно е да конкретизирате въпроса си относно много обстоятелства.

Между другото, не виждам нищо лошо в това втората или която и да е поредна съпруга да наследява съпруга си. Децата от предишен брак или бракове нямат право въобще да държат сметка на баща си относно неговия личен живот/последващи бракове, деца и връзки/ и имущество. Трябва да бъдат доволни и да му бъдат благодарни, ако въобще го наследят/ако заслужават, разбира се/, независимо от това дали е сключвал последващ брак или не, а не да се кахърят относно размера на полученото и да ревнуват от други наследници.

Често притесненията на деца от предишен брак се изразяват в "нещастието им" и в ревността, че ще наследяват заедно с други наследници. Такива деца трябва да се опитат да преодолеят това си негативно състояние и да се примирят с волята на баща си. Такъв е животът.
katerinakuch
Активен потребител

Мнениеот tsani » 18 Окт 2009, 01:50

Не сте ме разбрали-причината да е скаран с дъщерите си идва от 2-рата му незаконна съпруга.Дъщерите му са омъжени и живеят при мъжете си.А той живее сам с нея,и като отидем да ги видим стават скандали безпричинно з-то предварително тя го е насъскала с/у дъщерите му.В това няма сърдене на кого ще си предпише имота-но поне да уважаваше децата си както те него.Преди 2 дни отидохме да го видим и той каза 4е няма дъщери(все едно край-повече да не ходим)-и как така става този номер той да говори така.Ами тя и приказката е мн.точна-"първата магарица а втората царица".И поради тези скандали,се замислих че това е нарочно заради това тя да докопа имота му,и затова попитах какви са правата й,след като не са омъжени но живеят 20 г заедно
tsani
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 18 Окт 2009, 12:29

Аз да питам- този ваш дядо кога е придобил имота, явявящ се ябълката на раздора- по време на първия си брак с "магарицата", по време на съвместното съжителство с "царицата", или ? Кога?
Гост.
Старши потребител

Мнениеот tsani » 18 Окт 2009, 22:41

Имота е придобит с първата му съпруга която е починала преди 30 години,също и там са живели дъщерите му до преди да се омъжат.С 2-рата(царицата-мащехата),само живеят заедно без брак около 15-20г. в същия-негов имот;с мащехата не са придобили нищо заедно.
tsani
Нов потребител

Мнениеот bay4o » 19 Окт 2009, 13:13

С риск да съм неизчерпателен, но ако въпросният дядо е придобил имота по време на брака с първата си съпруга /под въпрос дали е СИО/, то след нейната смърт я наследяват освен той, като съпруг, така и децата и, т.е. ако фактите са действително така, както казвате, и не скривате тук - таме някой детайл, то би следвало имотът да е съсобствен между преживелия съпруг и децата. Това обаче на прима виста, тъй като казусът е доста постно зададен и може да се появи една давност у преживелия съпруг, особено като има данни да е гонил съсобствениците /децата/, сиреч да е своил. Тук, с риск да съм досаден, ще кажа, че наистина Ви трябва адвокат, на който обаче разкажете всичко, включително и неприятните за Вас подробности, за да не се чудите после защо може и да изгубите делото.
bay4o
Потребител

Мнениеот tsani » 20 Окт 2009, 00:48

Благодаря за отговорите,ще видим какво ще направим по въпроса,тя е мн.сложна,тъй като мащехата работи при нотариуси и там където се оправят такива документи и нотариални актове,и щом го настройва с/у нас-вече може и да си е оплела кошнницата дет се вика.А той къде му е акъла да слага така черта на рода си -ВЪЗМУТЕНА СЪМ,но това е човешко и само по хората ходи.Той Господ гледа
tsani
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 20 Окт 2009, 00:52

bay4o написа:С риск да съм неизчерпателен, но ако въпросният дядо е придобил имота по време на брака с първата си съпруга /под въпрос дали е СИО/, то след нейната смърт я наследяват освен той, като съпруг, така и децата и, т.е. ако фактите са действително така, както казвате, и не скривате тук - таме някой детайл, то би следвало имотът да е съсобствен между преживелия съпруг и децата. Това обаче на прима виста, тъй като казусът е доста постно зададен и може да се появи една давност у преживелия съпруг, особено като има данни да е гонил съсобствениците /децата/, сиреч да е своил. Тук, с риск да съм досаден, ще кажа, че наистина Ви трябва адвокат, на който обаче разкажете всичко, включително и неприятните за Вас подробности, за да не се чудите после защо може и да изгубите делото.

Колега, моля отчетете годините и ще установите при действието на кой НА е придобит имота.
Но, това е ... вмешателство в дискусията ви. Извинете ме.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот katerinakuch » 20 Окт 2009, 14:38

tsani написа:Не сте ме разбрали-причината да е скаран с дъщерите си идва от 2-рата му незаконна съпруга.Дъщерите му са омъжени и живеят при мъжете си.А той живее сам с нея,и като отидем да ги видим стават скандали безпричинно з-то предварително тя го е насъскала с/у дъщерите му.В това няма сърдене на кого ще си предпише имота-но поне да уважаваше децата си както те него.Преди 2 дни отидохме да го видим и той каза 4е няма дъщери(все едно край-повече да не ходим)-и как така става този номер той да говори така.Ами тя и приказката е мн.точна-"първата магарица а втората царица".И поради тези скандали,се замислих че това е нарочно заради това тя да докопа имота му,и затова попитах какви са правата й,след като не са омъжени но живеят 20 г заедно

Откъде сте сигурни, че тя го е насъскала? Той е мислещ човек все пак и си преценява кой как се държи с него и кой как се грижи за него. Освен това и той има право на личен живот и семейство, не само дъщерите му. Разбирам, че приятелката му живее при него и благодарение на нея той не е самотен, докато дъщерите му не живеят при него, а при мъжете си и със сигурност не са самотни. След като те са се омъжили, живеят при мъжете и са си поели по своя път, не е редно да се месят в живота на баща си и в начина, по който той ще си го устрои и ще се разпореди със собственото си имущество. Тези дъщери да си гледат техните семейства, а не това на баща им, защото явно за него има кой да се грижи.
katerinakuch
Активен потребител

Мнениеот tsani » 20 Окт 2009, 21:22

katerinakuch -по вашите разсъждения,оставам с впечатленаето че искате да кажете че след като децата се омъжат и заживеят в други къщи,не трябва да ги е грижа повече за родителите им,и да не ги посещават за да ги видят как са и дали имат нужда от помощ или каквото и да било.Не мисля че сте права че трябва да се отнасяме толкова корабосърдечно към собствените си родители.Поне аз за моите не бих направила така,незнам дали вий мразите вашите и затова пишете така.Да-те дъщерите си гледат семействата естествено,не се бъркат в това на баща си и нито са тръгнали да го питат за къщата и на кого ще бъде,но след това изгонване на дъщерите и такова държание и то точно откакто е с таз мащехата-мисля че е редно човек да се замисли
tsani
Нов потребител

Мнениеот katerinakuch » 21 Окт 2009, 15:04

tsani написа:katerinakuch -по вашите разсъждения,оставам с впечатленаето че искате да кажете че след като децата се омъжат и заживеят в други къщи,не трябва да ги е грижа повече за родителите им,и да не ги посещават за да ги видят как са и дали имат нужда от помощ или каквото и да било.Не мисля че сте права че трябва да се отнасяме толкова корабосърдечно към собствените си родители.Поне аз за моите не бих направила така,незнам дали вий мразите вашите и затова пишете така.Да-те дъщерите си гледат семействата естествено,не се бъркат в това на баща си и нито са тръгнали да го питат за къщата и на кого ще бъде,но след това изгонване на дъщерите и такова държание и то точно откакто е с таз мащехата-мисля че е редно човек да се замисли

Аз също като Вас много обичам своите родители, но следва да знаете, че децата си имат личен живот и работа, а родителите - също. Нито децата трябва да задушават и обсебват родителите си, нито пък родителите - децата.
На мен не ми се е случвало родителите ми да ме гонят от къщи, когато отида да ги видя. Ако с някое дете това се случи, то неко то да обмисли своето собствено поведение и да си отговори защо родителят се е отнесъл така с него.
Последна промяна katerinakuch на 21 Окт 2009, 15:25, променена общо 2 пъти
katerinakuch
Активен потребител

Мнениеот katerinakuch » 21 Окт 2009, 15:17

Ако родителите и децата и въобще роднините говорят помежду си по-малко за пари, имоти и наследства, то и конфликтите ще са по-малко. Има толкова много други по-хубави и интересни теми за обсъждане и неща за правене, когато роднините се срещнат. :)
katerinakuch
Активен потребител

Мнениеот tsani » 21 Окт 2009, 19:37

И аз точно това казвам,както е в нашия случай,отиваме нормално да ги видим както обикновено,за да си говорим за разни хубави неща,на сладка приказка както се казва-а той настроен срещу нас и сам започна такъв разговор по средата на приказките и да казва че няма дъщери и от там вече човек трябва да се замисли-какво става тук-като в невиделица дойде всичко,неможе преди да се събере с таз жена да е бил един човек,а след това да си промени така мнението за собствения си род откакто е с нея.Никой не му е говорил за имоти,той сам започва скандалите и да се държи така.
tsani
Нов потребител

Мнениеот katerinakuch » 22 Окт 2009, 13:02

tsani написа:И аз точно това казвам,както е в нашия случай,отиваме нормално да ги видим както обикновено,за да си говорим за разни хубави неща,на сладка приказка както се казва-а той настроен срещу нас и сам започна такъв разговор по средата на приказките и да казва че няма дъщери и от там вече човек трябва да се замисли-какво става тук-като в невиделица дойде всичко,неможе преди да се събере с таз жена да е бил един човек,а след това да си промени така мнението за собствения си род откакто е с нея.Никой не му е говорил за имоти,той сам започва скандалите и да се държи така.

Вие бяхте написали, че той се е събрал и живее с нея вече 15-20 години/дълъг период и всички негови роднини би следвало и явно са се примирили с връзката му/, а описаният от Вас по-тежък конфликт между дъщерите и него е възникнал съвсем наскоро. Да разбирам ли, че през тези 15-20г. въпреки наличието на мащеха дъщерите са имали "свободен достъп до баща си", срещали са се с него и той не ги е гонел от къщи? Ако тово е така, то защо да се търси проблем в мащехата?
А сигурни ли сте, че той харесва съпрузите на дъщерите си и че това са бленуваните от него зетьове/колкото и свестни и добри да са те/, ако въобще със сигурност може да се твърди, че е държал да има зетьове?
Аз съм сигурна, че той обича дъщерите си /като всеки баща/ по свой собствен начин. Следва да знаете обаче, че любовта към детето има едни измерения, а любовта към приятелката или съпругата има други измерения. Едната любов не бива да изключва другата.
katerinakuch
Активен потребител

Назад към Семейни казуси