начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

надетажно помещение

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

надетажно помещение

Мнениеот sladi4kia » 20 Окт 2009, 08:51

Здравейте,искам да попитам за следното.Значи преди година закупихме апартамент ново строителство на последен етаж във Варна.Над нас или по точно в ансансьорното помещение има отделно помещение да кажем 5-6 кв.м а може и повече което е се ползва от съседа.До като старите собственици ни предаваха ключовете от апартамента ни казаха,че имат уговорка със съседите да ползват помещението за което писах по горе.Но сега след като веднъж аз го споменах,че имат уговорка с предишния собственик да ползват помещението(следователно това важи и за нас,новите собственици)той се отметна.Та въпроса ми е как да го накарам да ми позволи да ползвам и аз това помещение? Дали има член или алинея от новия закон за етажната собственост с което той да е задължен да ми отстъпи това право? Благодаря ви.
sladi4kia
Младши потребител

Re: надетажно помещение

Мнениеот sunrise » 20 Окт 2009, 10:14

Ако го нямате вписано в нотариалният акт, не е Ваша собственост,може да е обща част на блока, не може да се разбере по написаното от Вас. При всички случаи, устни уговорки не важат.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот sladi4kia » 20 Окт 2009, 13:24

Помещението не е мое,а е на съседа.Точно и ясно е обяснено.Ако той го няма вписан в нотариялния акт към апартамента си,на кой се води и как се процедира след като устни уговорки не важат?
sladi4kia
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 20 Окт 2009, 14:27

sladi4kia написа:Помещението не е мое,а е на съседа.Точно и ясно е обяснено.Ако той го няма вписан в нотариялния акт към апартамента си,на кой се води и как се процедира след като устни уговорки не важат?

Кое му е точното и ясното:уж е на съседа, а Вие се уговаряте с някой друг , различен от съседа, че ще го ползвате Вие. Това е абсурдно. И аз да се уговоря тук с един приятел, че ще ползвам Вашия имот, става ли :wink: ? Ако не е в ничий нотариален акт, както предполагам че ще се окаже, очевидно се касае за обща част от имота.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот sladi4kia » 20 Окт 2009, 14:35

Помещението все още не знам дали е собственост на съседа(поне след уговорката за ползване с предишните собственици на нашия апартамент,значи не е негово а той си го е присвоил)но той го ползва.Желанието ми беше да разбера след уговорката която са си направили с предишните собствници на апартамента който аз купих,защо сега той се отмята от думите си?След като са си направили уговорка с предишните собственици би следвало сега аз като нов собственик да си държи на думата и да спазва това което е казал.Но явно това не става и това помещение не се води по нот.акт на него(иначе би следвало да не прави такива уговорки)Как да го накарам или как да му покажа чрез закон че след като това помещение не е на него по нотк.акт имам право и аз да го ползвам като обща част от етажа??
sladi4kia
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 20 Окт 2009, 14:43

Понятие "обща част от етажа" няма. То е обща част на цялата сграда и как ще го ползвате , зависи от решението на общото събрание.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот sladi4kia » 20 Окт 2009, 14:47

Значи не се отнася само за живущите на последния етаж ами и тези надолу трябва да се ровят нагоре по етажите???Все пак щом е така надявам се скоро време да имаме ПЪРВО събрание и да видим какво ще се случи.А до тогава аз нищо не мога да му кажа нали???
sladi4kia
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 20 Окт 2009, 14:52

Можете да му кажете, каквото решите, но не и да претендирате законно за помещението. А тези от първия етаж , ако решат че не искат да им ходите по стълбите? Затова се нарича "общи части".
sunrise
Активен потребител

Мнениеот sladi4kia » 20 Окт 2009, 14:56

Аз и без това не им ходя по стълбите,качвам се с асансьора за който плащам като отче наш.А той защо(съседа)защо е присвоил помещението без да пита нокй от живущите и на какво право го ползва той,та аз не мога да го ползвам??Значи излиза че докато не се проведе събрание и не се реши бъдещето с помещението той ще си слага бурканите а аз ще гледам като куче ли???
sladi4kia
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 20 Окт 2009, 15:00

Виже, ние даваме юридически съвети, не психологически и така нататък. Асансьорът също минава през техните етажи,така че аргументите Ви са абсолютно несъстоятелни. Може да се скарате със съседа и да набутате и вашите компоти в помещението, но има в НК един член за самоуправството, дето ще попаднете под него. Свикайте общо събрание и се разберете.
Прочетте Законът за етажната собственост.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот sladi4kia » 20 Окт 2009, 15:12

Аз точно това исках да ми кажете като предполагах че сте чели закона,но явно трябва да го чета целия.Просто мислех да ми цитирате еди коя си точка,алинея или т.н но не стана.Благодаря все пак.
sladi4kia
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 20 Окт 2009, 15:22

Законът сме го чели , както и други закони/НК например/. Не четете целият щом е проблем, прочетете глава първа и втора.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот sladi4kia » 20 Окт 2009, 15:25

Благодаря
sladi4kia
Младши потребител

Мнениеот tj_todorov » 20 Окт 2009, 16:00

Никой няма право да "обсебва" общите площи. Поискайте на Общото събрание на входа да се реши кой какво ползва, хубаво е всички да се съгласни и на протокола да се подпишат всички собственици (а не наемателите). Направете "сделка" така, че всички да са доволни. Проучете какви са общите части, кой какво ползва и се опитайте да се споразумеете със съседите, но споразумението след това да излезе на документ, с подписите на всички, по възможност ...
tj_todorov
Младши потребител

Мнениеот sladi4kia » 22 Окт 2009, 08:21

Това не го бях чувал.Да ме лъжат в очите и да ми се хили насреща,а аз........с вързани ръце.
sladi4kia
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 22 Окт 2009, 09:18

Кое не бяхте чувал? И не сте с вързани ръце, а със закона в ръце. Всичко друго би било самоуправство от Ваша страна.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот sladi4kia » 22 Окт 2009, 18:25

Другата седмица ще има събрание и ще повдигна въпроса.Ще пиша кой какво е казал.
sladi4kia
Младши потребител

Мнениеот TheOldMan » 25 Окт 2009, 00:03

Много по-просто ще е да погледнете строителната документация на жилището. В архитектурните чертежи трябва да е упоменато кое помещение към кое жилище се води. Но така както го обяснявате - помещението е неприсъединимо към никой апартамент, нещо като килер или склад за чистачка, така че е общо на целия вход. Собственик може да го ползва само след решение на Общото събрание, или просто най-нахалния да си го присвои, както става доста често...
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот sladi4kia » 25 Окт 2009, 11:52

А би ли ми казал тази строителна документация от къде да я взема????
sladi4kia
Младши потребител

Мнениеот magistart » 27 Окт 2009, 01:31

sladi4kia написа:Здравейте,искам да попитам за следното.Значи преди година закупихме апартамент ново строителство на последен етаж във Варна.Над нас или по точно в ансансьорното помещение има отделно помещение да кажем 5-6 кв.м а може и повече което е се ползва от съседа.До като старите собственици ни предаваха ключовете от апартамента ни казаха,че имат уговорка със съседите да ползват помещението за което писах по горе.Но сега след като веднъж аз го споменах,че имат уговорка с предишния собственик да ползват помещението(следователно това важи и за нас,новите собственици)той се отметна.Та въпроса ми е как да го накарам да ми позволи да ползвам и аз това помещение? Дали има член или алинея от новия закон за етажната собственост с което той да е задължен да ми отстъпи това право? Благодаря ви.

По въпроса : В юриспруденцията изобщо действа правилото : ПЪРВИЯТ ПО ВРЕМЕ Е ПРЪВ ПО ПРАВО !!! :lol: :?: относно помещенията в сграда, както в случая в условия на етажна собственост действащият НА е ЗУЕС и Правилникът на вътрешния ред, приет, одобрен и гласуван във вашия блок :lol:
Доколкото разбирам от оскъдната подадена информация става въпрос за общи части, които не се придобиват по давност, а са в патримониума на всички собственици ... :lol: най-добре свикайте общо събрание и изчистете детайлите или делегирайте властта на управителя на блока да се произнесе по случая :lol: :lol: 8) :lol: :lol:
magistart
Младши потребител

Следваща

Назад към Етажна собственост