начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Ремонт на покрив без разрешение от съсобственик

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Ремонт на покрив без разрешение от съсобственик

Мнениеот velys » 22 Окт 2009, 13:09

Здравейте,
Моля да ми кажете какво на направя и към кого да се обърна. Собственик съм на 1/3 идеална част от двор и къща, като притежавам горния тавански етаж. Покривът е таван на нашите стаи. Преди няколко месеца другата част от къщата, състояща се от сутерен и първи етаж бе продадена. Новата собственичка започна ремонт без наше съгласие, както на нейната част, така и на покрива. Уведомихме я, че не желаем да се ремонтира покрива без наше предварително разрешение, без да знаем какви са уговорките с майсторите по отношение на качество, извършена работа и цена. Ние използуваме къщата за вилни нужди и не живеем там. Преди месец, при едно от посещенията ни намерихме майстори на покрива. Те бяха повикани от новата съсобственичка. Забранихме им, като уведомихме за това и полицията. Независимо от това преди една седмица отново съсобственичката е повикала работници, които са ремонтирали покрива, като ремонта се състои само в направата на стрехи, каквито нямаше. Останалата част от покрива не е пипан, а в краищата е разбит за да се сложат греди за стрехите. При влизането в къщата се оказа, се са зейнали големи дупки на самия таван. Върхи легла, одеяла и мебели е падала мазилка и дървен материал. Вижда се небето отвсякъде. При направена забележка към съсобственичката тя отговори, че ако искаме може да се обърнем към работниците, тя няма никакви забележки по ремонта. От работниците разбрахме, че има сключен фиктивен договор за доста увеличена сума с цел ние да платим всичко, даже да остане печалба за съсобственичката. Моля кажете как трябва да реагираме за да можем поне да възстановим направените разрушения.
velys
Младши потребител

Re: Ремонт на покрив без разрешение от съсобственик

Мнениеот TheOldMan » 25 Окт 2009, 00:12

В съда, в съда можете...
Тъй като съсобственичката няма никакъв писмен документ, че вие сте съгласни нещо по вашата собственост да се пипа, спокойно може да искате тя да си оправите поразиите, които майсторите са направили. Хубаво ще е да имате копие от договора между нея и фирмата, извършила ремонта, да не се окаже, че и тя не знае кой е този благодетел, ремонтирал покрива.
По принцип никой не може да почва ремонт на общите части на една сграда, ако няма съгласието на Общото събрание, или собствениците, ако те са малко и няма ОС, управляващо собствеността. Има един член, който позволява да се извършват аварийни и неотложни ремонти и без съгласието на всички съседи, но ако съседката си има свой покрив, не би могла да се позове на него. Така че сте в пълното си право да искате покрива ви да бъде възстановен както и да претендирате за материални щети (счупени полилеи и чинии, подарък от тъщата :) ), както и нематериални такива (невъзможността да ползвате къщата през даденото време).

Но аз не съм юрист, така че е най-добре да посетите някой адвокат, или строителна/надзорна фирма, където ще ви дадат по-изчерпателен и точен отговор.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот velys » 02 Ное 2009, 17:17

Благодаря за отговора и аз така реших да направя. Викнах адвокат и специалисти да преценят какво трябва да се предприеме, но за съжаление съседката разбра и ме заплаши, че ако реша да направя каквото и да било ще ме унищожи, ще разбера с кого си имам работа. Не знам каква е луда ли е или по-скоро има някой стои зад гърба и, но доколкото разбрах действа доста безцеремонно, не се интересува от никакви закони и си прави каквото иска.
velys
Младши потребител

Мнениеот dodomoi » 24 Ное 2009, 13:57

И все пак закона си е закон приет на 1 май 2009г. и Вие можете да си търсите правата по него. :P
dodomoi
Нов потребител

Мнениеот seuvella » 26 Май 2010, 14:35

Можете ли да ни напишете как се развиват нещата с Вашия случай, понеже в аналогична ситуация сме въвлечени и ние?
seuvella
Младши потребител

Мнениеот teogeo » 26 Май 2010, 19:32

velys написа:Благодаря за отговора и аз така реших да направя. Викнах адвокат и специалисти да преценят какво трябва да се предприеме, но за съжаление съседката разбра и ме заплаши, че ако реша да направя каквото и да било ще ме унищожи, ще разбера с кого си имам работа. Не знам каква е луда ли е или по-скоро има някой стои зад гърба и, но доколкото разбрах действа доста безцеремонно, не се интересува от никакви закони и си прави каквото иска.

Има една арабска поговорка: "Ако не отвърнеш на този, който те бие, той ще си помисли, че нямаш ръце!"

Тъй че - бой по каската! На съседката си обяснете, че на пръв поглед нито колата й, нито прозорците й, нито главата й изглеждат като да са бронирани :lol:
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот kirile » 29 Май 2010, 14:25

Ако в нейната част от имота има теч от покрива , ремонта му се явява необходим и тя може да го извърши и без вашето съгласие , след което може да претендира по съдебен ред да заплатите половината от направения разход за ремонта , разбира се сумата трябва да се удостовери с фактура издадена от изпълнителя на ремонта.
kirile
Потребител

Назад към Етажна собственост