Имам следното питане.
В нотариалните актове на собствениците е записан % на притежаваните идеални части от цялата сграда (блок) например нашият е 1,89%. Блокът ни има 5 входа.
Има ли някаква методика или от къде да взема данни, чрез които да се определи % на притежаваните идеални части на собствениците само на входа (чийто сбор да дава 100%) въз основа на които да се определят и дължимите суми по ремонтите и кворума при гласуването за вземане на решения от ОС.
- Дата и час: 22 Ное 2024, 11:57 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
притежавани идеални части
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
Re: притежавани идеални части
Ако блокът е достатъчно стар, възможно е в архивите да има т. нар. "ценообразуване". Това е таблица, в която са посочени процентите идеални части от общите части за всички жилища. Не сте посочили в коя община се намира блокът, но ако е в София - пл. Славейков № 6, дирекция "ОНИ" към СО.
- magodeoz
- Активен потребител
Здравейте magodeoz,
Значи аз се сдобих с тази таблица (община Раднево)едва се разчиташе , но все пак се виждат %.
Но както споменах това са % спрямо целия блок състоящ се от 5 входа.
Сега идва и трудното (по-точно неясното за мен) - определянето им само за нашия вход.
Служителката ми каза, че според изчисленията й, входа е 1/5 (20%) от сградата или като умножа по 5 стойността на % (за сградата) на всеки апартамент от входа ще получа техния % само за входа . След сбора на всички % (входа) трябва да даде 100%.
Така ли е или би ме посъветвал нещо друго?
Благодаря предварително.
Значи аз се сдобих с тази таблица (община Раднево)едва се разчиташе , но все пак се виждат %.
Но както споменах това са % спрямо целия блок състоящ се от 5 входа.
Сега идва и трудното (по-точно неясното за мен) - определянето им само за нашия вход.
Служителката ми каза, че според изчисленията й, входа е 1/5 (20%) от сградата или като умножа по 5 стойността на % (за сградата) на всеки апартамент от входа ще получа техния % само за входа . След сбора на всички % (входа) трябва да даде 100%.
Така ли е или би ме посъветвал нещо друго?
Благодаря предварително.
- kokowoz
- Младши потребител
Съберете процентите на апартаментите във вашия вход. Получавате например 19%. След това вземете от таблицата процентите на произволен апартамент от вашия вход, например 3%. Приложете т. нар. "просто тройно правило", т. е.
3х100/19=15,79%. Избраният апартамент има 3% и.ч. от общите части на цялата сграда, и същевременно 15,79% от припадащите се на вашия вход (етажна собственост) общи части. Повторете операцията с всички апартаменти. За проверка накрая сборът от всички така изчислени проценти трябва да е 100.
3х100/19=15,79%. Избраният апартамент има 3% и.ч. от общите части на цялата сграда, и същевременно 15,79% от припадащите се на вашия вход (етажна собственост) общи части. Повторете операцията с всички апартаменти. За проверка накрая сборът от всички така изчислени проценти трябва да е 100.
- magodeoz
- Активен потребител
Сърдечни благодарности magodeoz!
Благодарна съм, че има такива отзивчиви хора като Вас .
Да знаете, че спестихте отново ходене до общината на една бременна жена в 8 месец:)
Всичко излиза, като ги събрах всички проценти след изчисленията ми даде 100,02%, но мисля 4е е от това дето ги закръглям след втория знак на десетичната запетая.
Отново сърдечни благодарности!!!
Да знаете, че спестихте отново ходене до общината на една бременна жена в 8 месец:)
Всичко излиза, като ги събрах всички проценти след изчисленията ми даде 100,02%, но мисля 4е е от това дето ги закръглям след втория знак на десетичната запетая.
- kokowoz
- Младши потребител
Ще питам в тази тема, за да не отварям нова. Ако не мога да събера от всички собственици информация за притежаваните от тях проценти идеални части има ли друга възможност? В Агенцията по кадастъра ли трябва да отида, в общината ли? Ако някой знае нека да каже, защото ще ми спести доста ходене и разправии с иначе "дружелюбната" българска администрация
Предварително благодаря!
Предварително благодаря!
- jjf
- Младши потребител
Отивате в Агенцията по вписванията с трите имена и ЕГН на всеки собственик и си взимате копия от всички нотариални актове , в които пише процентите на всеки апартамент. Аз направих така.
- kirile
- Потребител
kirile написа:Отивате в Агенцията по вписванията с трите имена и ЕГН на всеки собственик и си взимате копия от всички нотариални актове , в които пише процентите на всеки апартамент. Аз направих така.
А знаете ли дали има възможност да се извади само списък на притежаваните иделни части по номерата на апартаментите, без да се дават данни за собственика? Питам, защото има апартаменти, които не се обитават и се досещате, че няма как да знам имената на собствениците, а още по-малко пък техните ЕГН-та. А и никъде в ЗУЕС (или поне аз не видях) не е дадено право на който и да е да събира ЕГН-та на останалите съсобственици. Изобщо законът е писан, без да се съобрази, че живущите в блоковете не са някакви гадатели, а пък информацията в публичното пространство и интернет е доста оскъдна
- jjf
- Младши потребител
Ами проверете в разписната книга в Общината , макар че няма гаранция че всички са се вписали там и информацията може да не е актуална. Друг вариант е да напишете една бланка - декларация , която да попълни всеки собственик с данните , необходими за книгата на собствениците.
- kirile
- Потребител
kokowoz написа:Сърдечни благодарности magodeoz!
Това ми хареса.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
-
portokal - Старши потребител
може би по-късно прочетох всичко това.Съветите са за училищни задачи. Имаше такива-един басеЙн се пълни от три тръби, изпразва се от една. Пита се кой плаща? Според мен това което пише в Н.А. е достоверното и всякакви преизчисления следва се отразят в Н.А. на собствениците.Едва ли домоуправителя има тези права.И в София е така.Досега и все още имам 1,87% ид.части от сградата, а домоуправителя ги преизчислил на 3,375% ЗА ВХОДА. кАК ТОВА ДА СЕ УЗАКОНИ. ИНАЧЕ МАТЕМАТИЧЕСКИТЕ УПРАЖНЕНИЯ СА ВЪПРОС НА МОЖЕНЕ. Е СЕЩАМ СЕ НЕЩО- ЗАВЪРШИХ С ОТЛИЧЕН 4,50 ПО ТОГАВАШНАТА ПРОСЪВЕТСКА ПЕТОБАЛНА СИСТЕМА. КОГАТО КАНДИДАТСТВАХ ПРОМЕНИХА СЕСТЕМАТА НА ШЕСТОБАЛНА И СИ ИМАШЕ ТОЧНА ФОРМУЛА-ДЪРЖАВНА ЗА ПРЕИЗЧИСЛЕНИЕ! НО
ВЕЧЕ ИМАХ 5,25 ,А НЕ ОТЛИЧЕН 5,50. сЧИТАМ,ЧЕ ПОДОБНИ МАТЕМАТИЧЕСКИ УПРАЖНЕНИЯ СЛЕДВА ДА СЕ ИЗВЪРШАТ ОТ КОМПЕТЕНТЕН ОРГАН. чЕСТИТА КОЛЕДА
ВЕЧЕ ИМАХ 5,25 ,А НЕ ОТЛИЧЕН 5,50. сЧИТАМ,ЧЕ ПОДОБНИ МАТЕМАТИЧЕСКИ УПРАЖНЕНИЯ СЛЕДВА ДА СЕ ИЗВЪРШАТ ОТ КОМПЕТЕНТЕН ОРГАН. чЕСТИТА КОЛЕДА
- todorst
- Потребител
11 мнения
• Страница 1 от 1
|
|