начало

Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство

Издирване на наследствен имот

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Издирване на наследствен имот

Мнениеот tsetso84 » 10 Дек 2009, 01:42

Здравейте,

Нов съм във форума и се извинявам предварително ако темата не е в правилния раздел.

Приятелката ми е Венета е изправена пред следния казус. Преди няколко месеца, майка и Василка, с която не се е срещала от рождението си, е починала. От роднини (по майчина линия), приятелката ми научава , че е наследница на реституиран имот от дядо й.
Информацията, която гореспоменатите роднини дават е доста неясна и объркана Не казват дори къде е този имот. Единственото, което искат е подпис и копие от личната карта за да могат да движат някакво дело. На нас това ни прилича на чиста измама и затова бихме искали да направим за себе си необходимите проверки.
Бих желал да попитам какви документи, освен смъртен акт на Василка и удостоверение за наследници, са необходими за да разберем дали съществува, къде се намира и какъв е въпросният имот?
Освен това не знаем и към кои институции да се обърнем.

След около 2 часа ровене в гуугъл, форуми, сайтове и т.н. подразбрах, че има някакви срокове за реституция, но не успях да намеря "Закон за реституцията". Ако някой може да предложи препратка, ще съм много благодарен.

Благодарим предварително.
tsetso84
Нов потребител

Re: Издирване на наследствен имот

Мнениеот milletti » 10 Дек 2009, 18:16

Леле, къде отидохте ... закон за реституцията. Имотите на хората, обикновено ги има вписани, където трябва. И вместо с часове да ровите в нета, що не отидете при някой колега /адвокат/? Консултацията е между 20 и 50 лева... Бас държа, че сте инвестирали поне 5 часа лично време и усилия да се занимавате с неща, дето си има хора да се занимават с тях. При това успешно.
От две злини, изберете по-интересната.
milletti
Потребител

Мнениеот tsetso84 » 10 Дек 2009, 19:30

Благодаря за особено ползотворния отговор.

До тук съм инвестирал 2 часа.
Намирането, транспорта, чакането (най-вероятно) и самата консултация няма да ми отнеме по-малко лично време. В случая не става (все още) дума за водене на дело, подялба на имот или подобни.
Смятам, че въпросите, които зададох спазвайки правилата на форума са сравнително лесни и не заслужават такъв язвителен отговор.

п.с. @milletti http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D1%83%D1%86%D0%B8%D1%8F Обърни внимание на реда "Народното събрание приема Закон за реституцията на 21 февруари 1992 г." Знам, че не е 100% сигурен източник, но въпросният закон го има споменат на много други места и статии.
tsetso84
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 10 Дек 2009, 20:24

А, лесни... лесни са за нас, ала за вас? М?

Така зададен въпросът ви търпи доста критики, за това и никой не ви отговаря ( поправка- не ви отговаряше от вчера).
И напоследък е модно във форума да си стискаме знанията.
Всъщност- едно пълномощно, за да свърши работа на родата следва да е указано каква представителна власт делегира Венчето на пълномощникът си. :wink:
Та, ако тръгнете да разплитате кълбето по обратния път, който е и по-лесен, ще установите доста факти( а ако проследите дядото :wink: как и какво- ехей, сам ще се учудите на резултатите). Пък и ако има дело- съдът сам ще я конституира, ерго- ще получи призовка да се яви еди къде си, еди кога си.
Така само се оплитате в излишни кълчища.

А, не казвате за какъв имот иде реч... пък и доста вода изтече от как бяха актуални. Как да ви посочим относимите нормативни актове, като не давате фактите.

И не търсете закон за реституцията- да ви спестя поне още часове ровене. Ненужно.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот tsetso84 » 10 Дек 2009, 22:53

Изглежда не съм се изразил правилно.
Истината е, че не знаем дали изобщо има някакви имоти и ако има къде са те.

А въпросът е: Може ли някои да ми каже в коя институция да направим справка?

Ако това струва 20-50лв ?!?!?!!?
tsetso84
Нов потребител

Мнениеот milletti » 11 Дек 2009, 15:30

Уважаеми tsetso84, по-горе, под заглавието на сайта LEX.BG има бутон "Справочник" :arrow: "Нормативни актове" :arrow: Закони.
Тъй като всъщност Вашият въпрос в крайна сметка е
tsetso84 написа:....
След около 2 часа ровене в гуугъл, форуми, сайтове и т.н. подразбрах, че има някакви срокове за реституция, но не успях да намеря "Закон за реституцията". Ако някой може да предложи препратка, ще съм много благодарен.
Благодарим предварително.
, то мисля, че в случая отговорът ми е напълно изчерпателен.
От две злини, изберете по-интересната.
milletti
Потребител

Назад към Семейни казуси