начало

Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство

Влог на починал по новия закон от 01.10.2009г.

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Влог на починал по новия закон от 01.10.2009г.

Мнениеот velka » 11 Дек 2009, 22:51

Дядо ми почина на 02.11.2009 год. и остави влог във банка, който трябва да се разпредели по всички наследници. В удостоверението за наследници са дадени 4 наследника - баба ми, дъщеря й (леля ми), аз и брат ми (понеже баща ми почина преди 7 години са писали брат ми и мен като наследници).По какъв начин се разпределят парите във влога по новия закон от 01.10.2009 год ?
velka
Нов потребител

Re: Влог на починал по новия закон от 01.10.2009г.

Мнениеот ivan_lawyer » 11 Дек 2009, 23:05

По принцип баба наследява дядо 2 части, а дъщеря и син-децата му - по половин 1 част.

Тоест - 1/6-та се пада на Вас.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот velka » 11 Дек 2009, 23:11

Доколкото разбрах това е начин на разпределяне на имуществото на починал до 01.10.2009.От тогава насам има нов закон, по който паричните средства се делят по равно, но не съм сигурна...
velka
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 11 Дек 2009, 23:25

Възможно е, но по принцип наследяването на влогове се урежда от Закон за наследството. Възможно е да е променен, но не съм чувал за това.

По принцип закона урежда справедливо нещата - по-скоро съпругата на починалия има принос в спестените средства, освен това е била другарка в тесния смисъл на човека и има право на средствата, освен това тя е наследодател на децата си - тоест средствата едва ли ще излезнат извън семейния кръг.

Смъртта по принцип идва в един етап от живота, когато децата са узряли за собствено развитие и имат собствени доходи, така че закона следва масовия случай.

Ако искате - преценявайте по равно дяловете, но няма нужда от спорове.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот jiji2 » 12 Дек 2009, 09:40

По новия Семеен кодекс влоговете са лично имущество на титуляра на влога и не са семейна общност. Тогава по правилата на Закона за наследството, преживялата съпруга наследява дял, равен на дела на децата - т.е.в случая по 1/3 за нея, за дъщерята, и общо за децата на починалия съпруг. Но може да се приеме, че е СИО и да възникне спор, ако влогът е набран със съвместен принос по време на стария Семеен кодекс, когато влогът беше общ, независимо на чие име е набран - тогава половината от влога си е на преживялата съпруга, а половината - наследство на починалия, което пак се дели по 1/3. Така бабата ще има 4/6 общо, а децата й - по 1/6.
jiji2
Потребител

Мнениеот velka » 14 Дек 2009, 11:13

Днес ходихме до банката и разпределиха влога по стария закон(баба ми получи 4/6, леля ми 1/6, а аз и брат ми по 1/12)....Според мен не би трябвало да е така, защото все пак е влязъл в сила новия.Парите не са много, а и аз и брат ми не сме алчни, но според мен не е честно...Плюс това юриста който беше там ми се стори че беше подготвен за този случай и набързо разпредели влога. Ходих до националната ДСК банка и попитах как стоят нещата и ми казаха, че вече са имали такива случаи и разпределят парите по новия закон, т.е. на 3 а нашата третинка с брат ми на 2.
Отделно разбрахме, че баба ми има и нейн влог, който е 2 пъти по голям от този на дядо, а тя е с доста по малка пенсия от неговата...
За какво става въпрос в този случай и правилно ли са разпределени парите? :?
velka
Нов потребител

Назад към Семейни казуси