начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

Договор за наем с посредник агенция

Казуси за недвижими имоти

Договор за наем с посредник агенция

Мнениеот hristoka » 03 Яну 2010, 22:13

Здравейте,в момента живеем под наем трима човека в един апартамент в Пловдив.Подписахме пред агента договор за наем в два екземпляра ние тримата и наемодателя.Наемът е 450 лева и досега си разделяхме по 150 лв. на човек.Дали сме и един наем напред за да покрие ако има щети като напускаме.Срокът е 1 година с 1 месец предизвестие и ако напускаш преди срока обезщетението е 2 наема.Сега двама от нас искат да напускат преждевременно.Как се процедира след като го няма изришно в договора.Ние двамата да си платим обезщетението по 2x150 или ако няма щети само веднъж 150 + аванса ли?А какво прави третия човек,ако иска да остане.
Много ще съм ви благодарен ако ми отговорите.
hristoka
Нов потребител

Re: Договор за наем с посредник агенция

Мнениеот DEKAH » 03 Яну 2010, 22:36

Ами... попитайте посредника си. Нали на него сте платили, за да ви изготви договора.

Пък и без да ви прочетем договора ние от къде да знаем какво да ви отговорим.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот TheOldMan » 04 Яну 2010, 00:12

Аз как го виждам положението:
Наемателя си иска 450 лева за имота. Дали го делите на 3х150 или на 2х100+250, или някой живее без да плаща - това не го грее. По същия начин стои и въпроса с напускането - дължи се едномесечния наем + аванса, демек 900 лева. Кой ще напуска, кой ще остава, как ще ги делите между вас си - това си е ваша работа. Ако някой иска да остава - да си търси нови съквартиранти или да плаща пълния наем.
Естествено, в договора може да има нещо друго написано, но много, ама много ме съмнява...
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот sisi19 » 04 Яну 2010, 23:24

Неустойката се дължи при условие че, всички заедно напуснете апартамента преди изтичането на уговорения срок в договора. Ако остане един от вас, той продълължава да заплаще уговорената наемна цена на наемодателя.Авансовото плащане не ви освобождава от отговорноста да заплащате редевно месечният наем. То е един вид застраховка при недобросъвестни платци за необходимите разходи на месечното ползване на имота (ток, вода, етажни разходи и други).
sisi19
Потребител

Мнениеот hristoka » 05 Яну 2010, 17:07

А единият съквартирант не иска да плаща обезщетение.Това значи ли че ние трябва да му го поемем.Понеже нямаме никакъв документ между нас.
П.С. Каде се хванах :(
hristoka
Нов потребител

Мнениеот DEKAH » 05 Яну 2010, 17:13

Дам... наема се дължи, без значение от кой от тримата. Вие сте солидарни длъжници по отношение на наемната цена. Наемодателят може да си я иска, а вие сте длъжни да му я платите. Ако Вие платите цялата наемна цена имате право на иск с/у останалите си съквартиранти за връщане на сумата. Ако плащате каквото и да е искайте бележка, че сте дали пари. Така ще си докажете плащанията.

Съветвам Ви, ако нещата станат напечени, да си наемете адвокат, който от Ваше име да заведе дело. И нека да си сложи максимума на хонорара, та да ги заболи повече.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Назад към Имотни казуси