начало

Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство

Имущество на лице под запрещение

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Имущество на лице под запрещение

Мнениеот milka_mihova » 08 Фев 2010, 12:31

Здравейте,

Пише ви майка на 38-годишен инвалид първа група с придружител, пенсиониран пожизнено, поставен под пълно запрещение, с диагноза Менингоенцефалит – тежка форма на олигофрения.

През м. декември 2009г. подадох молба за безплатна винетка в Социална служба гр. Севлиево. Отказана ми беше такава, тъй като в талона на семейния ни Москвич, произведен пред 1973г., като съсобственици фигурират съпругът ми (баща на болния Николай Събев Събчев) и самият Николай (синът ни).

Оказа се, че от 01.01.2010 влиза в сила заповед на Социалното министерство, с която се забранява отпускането на безплатна винетка при съвместна собственост, която не е между съпрузи (в случая между баща и син). След консултация на Социални грижи – Севлиево със Социално министерство бях поссъветвана да се обърна към Съда в Севлиево за разрешение частта на болния да бъде прехвърлена на мен (майка му), тъй като аз също имам 54% инвалидност. От Съда получихме отказ, понеже лице под запрещение няма право да прехвърля собственост.

И така според новите наредби лице, поставено под запрещение, няма право на собственост, но няма право и да прехвърля такава, което автоматично ни поставя извън закона. Единственият законен вариант, който държавата предлага в такива случаи, е ликвидирането на собствеността, което можем означава спиране от движение на 37-годишния Москвич, жизнено необходим за човек със 100% инвалидност, който често има нужда от медицинска помощ.

В момента сме в нарушение на закона и никой не ни дава разумент вариант. Какво може да се направи в такава ситуация?
milka_mihova
Нов потребител

Re: Имущество на лице под запрещение

Мнениеот portokal » 08 Фев 2010, 12:38

Странно. Действително законът изисква автомобилът да е лична собственост на инвалида или СИО със съпруга му.
Но ако идеята е да не се ползва безплатна винетка от здравия при съсобственост на инвалид и здрав, същото нещо няма никакъв смисъл при съсобственост на двама инвалиди (Вие и синът Ви; съпрузите са неизбежна "добавка" така или иначе), всеки от които поотделно би имал право на безплатна винетка.
Нещо не е както трябва. Буквално излиза така, но е безсмислено.
Иначе запретен може да прехвърля имущество с разрешението на районния съд, а има и вариант вие с баща му да му дарите дела си в автомобила, за което няма нужда от разрешение, но струва ли си разправията... Наредбите са си старите и определено не е вярно, че лице под запрещение няма право да притежава или да прехвърля собственост. Съдът вероятно е преценил, че конкретната сделка не е изгодна за сина Ви.
Последна промяна portokal на 08 Фев 2010, 12:48, променена общо 1 път
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот milka_mihova » 08 Фев 2010, 12:47

Това, което ни беше обяснено, е, че според новите наредби за взимане на безплатна винетка съсобствеността трябва да е меду съпрузи, поне единият от които да има инвалидност (между родител и дете вече не можело). В съда пък молбата ни беше отхвърлена заради това безумие, че лице под запрещение не може да прехвърля имущество (но не може и да притежава такова!)...
milka_mihova
Нов потребител

Мнениеот portokal » 08 Фев 2010, 12:50

Не, не е така. Може и да притежава, и да прехвърля собственост и не знам новият Семеен кодекс да е въвел "нови наредби" в тази област. Едва ли това е бил мотивът на съда - иначе самото искане за разрешение щеше да е недопустимо. Той трябва да откаже разрешение само ако прецени, че конкретното прехвърляне не е в интерес на запретения и предполагам, че това е преценил.
А в Закона за пътищата действително пише "лична собственост или СИО" и буквално, на пръв поглед излиза, че от ДСП правилно отказват, но такова до крайност буквално тълкуване е безсмислено в случая. Така или иначе, вместо да се разправяте със социалните без особен шанс да ги убедите (а и на самите служители, честно казано, не им е оставено особено широко поле за преценка), има вариант Вие и мъжът Ви да прехвърлите безвъзмездно своя дял на сина.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот milka_mihova » 08 Фев 2010, 13:39

Вероятно просто ще се откажем и няма да се занимаваме с тях... Проблемът е, че в момента колата може единствено да се псре от движение, защото е непродаваема...
milka_mihova
Нов потребител

Назад към Семейни казуси